Бірмінгем-2018: дебютна сімка Шух і рекорд Рижикової

310
У Бірмінгемі завершився другий день чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні. Змагання подарували неймовірну боротьбу у секторі для стрибків у довжину серед чоловіків, порадували виступами українців, вразили 60-метрівкою серед жінок та знову шокували численними дискваліфікаціями на дистанції 400 метрів.

 
Аліна Шух дебютувала на чемпіонаті світу у приміщенні. Після трьох видів п’ятиборства вона посідала десяте місце. У секторі для стрибків у довжину у найкращій зі спроб, третій, українка приземлилася на позначці 6,09 метрів, що дозволило їй піднятися на сходинку вище. На заключні 800 метрів вона виходила вже дев’ятою.
 
До восьмого місця Аліні не вистачало 32 очка. Впродовж усієї дистанції вона намагалася триматися серед лідерів і фінішувала на 800 метрах п’ятою (2.18,36 хв). При цьому француженка Антуанетт Нана Джиму, яка йшла сьомою, не змогла фінішувати. Шух не лише відіграла 32 очка від восьмого місця, а й піднялася відразу на дві сходинки і на дебютному чемпіонаті світу у приміщенні стала сьомою з сумою 4466 очок.
 
Чемпіонкою світу у приміщенні з п’ятиборства стала британка Катаріна Джонсон-Томпсон (4750 очок). 50 очками їй поступилася австрійка Івона Дадіч. А замкнула першу трійку з національним рекордом Куби у приміщенні Йоргеліс Родрігес (4637 очок).
 
***
 
Анна Плотіцина впевнено вийшла до півфіналу з бігу на 60 метрів з бар’єрами. Українка потрапила до одного забігу зі світовою рекордсменкою на дистанції 100 метрів  бар’єрами американкою Кендрою Гаррісон. Гаррісон зі старту вийшла в лідери і надалі лише віддалялася від суперниць (7,77 с).
 
Плотіцина ж на другій частині дистанції наздогнала й випередила суперниць і впевнено фінішувала другою (8,11 с), що дозволило їй напряму вийти до наступної стадії змагань.
 
***
 
Анна Рижикова ще минулого року через травму не виступала і спостерігала за всіма змаганнями у якості глядача. А вже цієї зими зуміла виконати норматив для участі у чемпіонаті світу з бігу на 400 метрів і у Бірмінгемі відмінно провести обидва забіги, в яких брала участь.
 
Норматив Рижикова виконала в останній момент, пробігши на змаганнях у Стамбулі по особистому рекорду – 52,97 с. Тоді її тренер Володимир Кравченко сказав, що вона може швидше. Уже у першому колі в Бірмінгемі Анна поборолася до останнього, скинула з турецького результату одну соту секунди і пробилася у півфінал.
 
У півфіналі Рижикова сповна підтвердила слова тренера. Її час – 52,74 с. І хоч до першої двійки, яка проходила до фіналу вона й не потрапила, та цей результат і її виступ викликають лише захоплення. Українка стала четвертою у своєму забігу і восьмою за підсумками півфіналу.
 
***
 
Семиборці продовжили виступи змаганнями зі стрибків у висоту. Вкотре змусив захоплюватися собою і своїм вмінням боротися ще один українець – Олексій Касьянов.
 
Олексій був одним з найкращих у секторі і повторив свій найкращий результат сезону – 2,02 м. Стільки ж настрибали ще три атлети, включаючи лідерів француза Кевіна Майєра і канадійця Деміана Ворнера. Вище злетіли лише німець Кай Казмірек (2,05 м) й естонець Майкел Уібо, який і взагалі подолав 2,17 метри і піднявся відразу на третю сходинку (3436 очок). У Майєра 3536 очок, у Ворнера 3491. Касьянов перед другим днем посідає п’яте місце (3378 очок).
 
***
 
У другий день чемпіонату світу у приміщенні медалі крім п’ятиборок розіграли жінки зі штовхання ядра і бігу на 60 метрів та чоловіки зі стрибків у довжину.
 
Чемпіоном світу у приміщенні зі стрибків у довжину став 19-річний кубинець Хуан Мігель Ечеварріа. З результатом 8,46 м він очолив світовий топ-лист сезону. Лише двома сантиметрами йому поступився Луво Манйонга з ПАР. Його 8,44 метри стали рекордом Африки у приміщенні. Два сантиметри розділили і срібного та бронзового призерів – у американця Маркіса Денді 8,42 м. Зазначимо також, що за позначку восьми метрів у фіналі стрибнули відразу шість учасників.
 
Аніта Мартон виходила на заключну спробу у секторі для штовхання ядра лідером змагань і світового сезону. У третій спробі вона показала 19,48 метрів. Проте на цьому угорка не зупинилася і поставила більш ніж просто ефектну крапку у змаганнях, штовхнувши ядро на 19,62 метри. Данніель Томас-Додд з Ямайки виграла срібну медаль (19,22 м), а китаянка Ліцзяо Гун стала третьою (19,08 м).
 
А завершувався день надзвичайно захопливим фіналом з бігу на 60 метрів. Елейн Тмпсон з Ямайки і Дафне Шипперс з Нідерландів залишилися поза п’єдесталом. При цьому на третю сходинку піднялася швейцарка Муджинга Камбунджи (7,05 с). А переможний дубль оформили спортсменки з Кот д’Івуару. Мюріель Ауре ракетою промчала по дистанції, зупинивши секундомір на найкращому результаті сезону у світі – 6,97 с! Марі-Жозе Талу випередила Камбунджі лише на п’ять тисячних секунди і виграла срібну медаль.
Попередня статтяРоз’яснення ФЛАУ щодо неучасті Євгена Гуцола в чемпіонаті світу у приміщенні
Наступна статтяБірмінгем-2018, день 3: розклад виступів українців і трансляції