Командний чемпіонат України з бігу на 10000 м: рекордна масовість за низьких результатів

229
29 квітня у Вінниці відбувся командний чемпіона України з бігу на 10000 метрів. Його виграла збірна м. Києва, другою стала Київська область, третьою – Донецька.
 
Але окрім командного заліку велику увагу на цих змаганнях було приділено індивідуальним результатам. Адже саме зараз у Вінниці здійснювався відбір до збірної України на Кубок Європи з бігу на 10000 м, який 19 травня відбудеться в Лондоні. Також тут можна було виконувати норматив на головний старт сезону – серпневий чемпіонат Європи у Берліні, оскільки вінницький стадіон МДЮСШ №1 сертифікований.
 
– Якщо за кількістю учасників ми маємо рекорд – вперше за останні роки у змаганнях жінок відбулося два забіги, так само як і у чоловіків, то результати здебільшого засмутили, – розповідає головний тренер збірної України з видів витривалості Сергій Романчук. – Вінниця має гарні традиції у бігу на довгі дистанції, і організатори встановили грошові призи для тих атлетів, яким підкориться норматив на берлінський чемпіонат Європи. На жаль для нас, вони так і залишилися не розіграними. Хоча я б не сказав, що нормативи зависокі.
 
У жінок змагання виграла Вікторія Калюжна з Донеччини (33.42,22), другою фінішувала її землячка Наталія Легонькова (33.49,75), яка тиждень тому бігла Варшавський марафон, і незважаючи на це у Вінниці виглядала добре. Також до трійки призерок цілком очікувано увійшла полтавчанка Валерія Зіненко (33.56,80). Четвертою стала Наталія Стребкова з Тернопільської області (34.04,91), а п’ятою і шостою – харків’янки Олена Сердюк та Юлія Шматенко. Сердюк та Шматенко розцінювалися тренерським штабом як кандидати до збірної (до Лондона поїдуть 4 чоловіки та 4 жінки), але повністю нас розчарували. Вважаю причиною провального виступу те, що тиждень тому вони бігли півмарафон.
 
Що стосується юніорів та молоді, то тут варто відзначити хіба що 18-річну Богдану Семьонову з Донеччини – 34.37,23.
 
Якщо результатами жінок ми в цілому задоволені, то про чоловіків таке сказати не можу. Тренер Миколи Нижника заявляв, що вони цілеспрямовано готуються на Кубок Європи. Ми заздалегідь, щоб зекономити кошти, зробили Миколі британську візу, але він сьогодні зійшов. Погано виступив Артем Казбан, на якого ми також розраховували. Виграв Роман Романенко з Дніпропетровщини (29.24,48), але він ще два місяці тому сказав, що не братиме участь в Кубку Європи з бігу на 10000 м. Другим, також з посереднім результатом став Василь Коваль з Житомирщини (29.25,44), який майже весь забіг лідирував. Проблема в тому, що у Василя закінчився закордонний паспорт, і не зрозуміло, як він тепер збирається їхати до Лондона. В нього в запасі є ще 2-3 дні. Третім був Дмитро Сірук з Рівненщини, четвертим – киянин Богдан-Іван Городиський. За ними – Сергій Шевченко та Іван Стребков. Якщо Коваль у підсумку відмовиться від участі в Кубку Європи, то його місце займе саме Стребков. Але, як я вже казав, з досить посереднім результатом.
 
Минулого року на Кубку Європи з бігу на 10000 метрів ми вперше в історії здобули бронзові нагороди командою і у жінок, і у чоловіків. Зараз, якщо дівчата розміняють 34 хвилини, то зможуть повторити цей успіх. А от у чоловіків в Лондоні на диво очікувати не доводиться. Але будемо сподіватися, що у Великій Британії комусь вдасться виконати норматив на чемпіонат Європи – вони складають 28.55,00 у чоловіків та 33.20,00 у жінок.