20 метрів – вперше за п’ять років!

360
26-27 квітня у Кам’янець-Подільському відбулися Всеукраїнські змагання з метань на честь олімпійських чемпіонів Фаїни Мельник та Анатолія Бондарчука.
 
– Це були одні з найкращих за рівнем організації змагання метальників за останній час, – розповідає головний тренер збірної України з метань Максим Островський. – Місцева влада, депутати, Кам’янець-Подільський національний університет завідуючий кафедрою легкої атлетики – Леонід Гурман, відділення НОК, обласна ФЛА (президент – Олександр Прокопов) – усі ланки виказували свою зацікавленість в якісному проведенні цього старту. Все вказує на те, що зі створенням тут сучасного сертифікованого легкоатлетичного метального стадіону, на якому ми плануємо почати змагатися вже наступного року, – не виникне жодних проблем.
 
Було дуже багато глядачів, яскрава церемонія відкриття. Разом з класною організацією все вказує максимальне наближення цих змагань до міжнародних стандартів. Зазначу, що одним з перспективних завдань місцевої легкоатлетичної громади є подання заявки на проведення тут Кубку Європи з метань. Після створення сучасного метального центру цьому перепон не буде. Адже вся інша необхідна інфраструктура існує – і готелі, і комфортний зал важкої атлетики «Епіцентру».
 
Напередодні ми провели тут збір, і виступи в першу чергу штовхальників ядра показали, що Кам’янець-Подільський – дуже гарне місце і для тренувань, і для показання високих результатів. Прикрасою змагань стала боротьба між сумчанином Ігорем Мусієнком та Віктором Самолюком з Київщини. Норматив на чемпіонат Європи в Берліні тут складає 19.90, і коли Мусієнко штовхнув на 19.91, ми з суддею Мариною Резановою на всяк випадок його ще раз переміряли, щоб не виникало ні у кого ніяких сумнівів. Ну а коли Ігор у заключній спробі штовхнув ядро на 20.14 – це викликало хвилю оплесків. В останнє українців штовхали за 20 метрів п’ять років тому!
 
Віктор Самолюк поки що нормативу не виконав, але видно було, що він готовий на нього. І конкуренція з Мусієнком має йому в цьому допомогти.
 
Також в штовханні ядра хочу серед молоді виступали ще два принципових суперники – тернопільчани 1998 року народження Олександр Шилівський та Іван Карюк. Результати не досить високі (відповідно, 17.32 та 17.03), але хлопці щойно змінили 6-кілограмовий снаряд на 7,260). Хотів би відзначити нашого молодого юніора Артема Левченка з Харкова та його тренера Володимира Харуна. Артем проводив змагання в тренувальному циклі, і штовхав з місця. І те, що він за таких умов став переможцем з результатом 17.98, показує його високу готовність і спрямованість до відбору і гарної реалізації на чемпіонаті світу серед юніорів.
 
Хотілося б відзначити у метанні спису молодих дівчат з Київщини групи В’ячеслава та Віктора Римків Марину Гой та Маріанну Савджи. Їм, відповідно, 15 та 16 років, і результати (39.47 та 45.58) показали, що вони мають гарні перспективи на участь в юнацькому чемпіонаті Європи, а Савджи – й Юнацьких Олімпійських іграх.
 
У метанні диску можна відзначити перспективну юніорку з Дніпра Дар’ю Гаркушу, яка з результатом 49.70 обіграла Карину Чередниченко. Ще одна дніпрянка – Вікторія Клочко – виконала норматив на чемпіонат Європи – 56.40.
 
В метанні молота було дуже приємно спостерігати, як снаряд летить під 80 метрів! Богдан Потрус з Дніпра, який приїхав після турецького збору, виграв юнацький турнір (5 кг) з результатом 78.42. На чемпіонаті України в Мукачево йому не вдалося себе реалізувати, але тут він довів, що входить до числа лідерів. Якщо Потрус готується до чемпіонату Європи серед юнаків, то Іван Гаврилюк – до чемпіонату світу серед юніорів. У Кам’янець-Подільському він показав результат 77.20 (6 кг).
 
Приємно, що приїхала на змагання одна з провідних наших атлеток – Ірина Новожилова з Херсонщини. Вона метнула молот на 67.64, і для даного періоду підготовки це нормальний результат. Володимир Мисливчук з Рівного показав високу готовність – 72.68.
 
Ірина Климець виступала цими ж днями на міжнародних змаганнях в Білорусі, і стала другою – 71.10. Зазначу, що Ірина вперше показала такий високий результат за кордоном. Отож, стан її підготовки до сезону знаходиться на високому рівні, і вона цілеспрямовано йде до потрапляння в число кандидатів на чемпіонат Європи.
Попередня статтяПрикордонні негаразди рекорду не завада!
Наступна статтяСклад ветеранської збірної України на чемпіонат Європи-2018 з позастадіонних видів