Харківські відкриття серед 15-річних атлетів

273
6-8 червня у Харкові відбувся чемпіонат України з легкої атлетики серед юнаків 2003 р.н. і молодших. В командному заліку перемогу здобули представники Київщини, другою стала збірна Дніпропетровської області, третьою – Харківської.
 
– Чемпіонат України у Харкові був цікавий тим, що найближчими роками спортсмени саме цієї вікової групи складуть кістяк юнацької та юніорської збірних України, – розповідає старший тренер збірної України з резерву Андрій Каратєєв. – У порівнянні з зимовим сезоном, коли юні атлети змагалися в двоборстві, зараз вони виступали в окремих видах, і більш чітко можна було оцінити їх в обраних спеціалізаціях. І ми побачили низку нових спортсменів, які раніш не потрапляли в поле зору.
 
Броварчанку Валерію Мухоброд, яка з юнацьким рекордом України виграла бар’єрну стометрівку (14,60), та переможницю зі стрибків у висоту з Миколаєва Дар’ю Озерянову (1.74), які змагаються вже зі старшими юнаками, ми більш-менш знали. А ось переможниці з бігу на 100 метрів Яніна Юрченко з Харківщини (12,55), з бігу на 400 і 800 метрів Евеліна Заїка з Дніпропетровщини (відповідно, 59,21 та 2.22,80) показали непогані результати і вперше потрапили до поля зору тренерів збірної.
 
Ще хочу відзначити горизонтальні стрибки. Аліна Лістунова з Львівщини (на фото) у стрибках у довжину (5.52) та Марія Єланська з Дніпра у потрійному стрибку (11.87), певно, виглядали б добре і на змаганнях з більш старшими суперницями. Непогану підготовку продемонстрував у хлопців Данііл Юсупов з Дніпропетровщини у потрійному стрибку (13.78).
 
Отож, вистачало видів, які викликали інтерес, в яких точилася цікава боротьба, і в яких юні спортсмени продемонстрували не погану технічну і фізичну підготовку. Дівчата виглядали більш перспективно, але у цьому віці вони традиційно показують кращі результати, ніж хлопці – це пов’язано з фізіологією, вони починають раніше розвиватися.
 
Видно було, що дехто з учасників змагань лише нещодавно почав займатися легкою атлетикою, так що у них ще все попереду – їм ще рости, тренуватися. Цього року міжнародних стартів у спортсменів цієї вікової групи не має, а тому вони спокійно можуть готуватися до наступного року. У 2019-му в Баку відбудеться Європейський юнацький олімпійський фестиваль, і, судячи з усього, саме цей вік якраз і представлятиме нашу країну в Азербайджані.
 
Попередня статтяТарас Сало та Юлія Профіс виграли 3-й Львівський півмарафон
Наступна статтяЧотири медалі українців на юнацькому чемпіонаті ABAF