Чотири медалі українців на юнацькому чемпіонаті ABAF

297
Більше можливостей для юних атлетів виступати на міжнародній арені були одним з основних пріоритетів при вступі ФЛАУ до Асоціації Балканських федерацій легкої атлетики (ABAF). Першим турніром під егідою ABAF для них став юнацький чемпіонат асоціації (8-10 червня, Стамбул, Туреччина).

 
«Організація змагань була на високому рівні, ні в кого не виникло жодних питань до неї. Все було настільки чітко, що взагалі не доводилося задумуватися бодай про якісь організаційні моменти, – розповіла тім-лідер команди Уляна Шух. – Але основне, що порадувало, так це те, що всі атлети виступили приблизно на своєму рівні. Якби було не так спекотно і вітряно, могли б виступити ще краще. Але тепер вони вже готуватимуться з урахуванням і такого досвіду».
 
У Стамбулі українську команду представляли десять легкоатлетів, четверо з яких виграли медалі – три золоті й одну срібну.
 
«Поки що календарі ФЛАУ і ABAF не зовсім узгоджені один з одним. Чемпіонат України, на якому атлети відбиратимуться на юнацький чемпіонат Європи, буде вже після балканського. Думаю, якби було навпаки, було б навіть краще. Але все одно спортсменам було важливо побачити цю організацію, виступити у відмінних від України погодних умовах. Адже хоч більшість членів команди є лідерами збірної у своїх дисциплінах, для багатьох ці змагання стали першим міжнародним турніром у кар’єрі, – говорить Уляна Шух. – Ще хотіла б відзначити організованість і свідомість атлетів. Вони були серйозно налаштовані на чемпіонат і так само серйозно його сприймали».
 
Одну з золотих медалей Україні принесла одна з найдосвідченіших спортсменок у команді. Єва Подгородецька у першому колі з бігу на 100 метрів показала час 11,91 с при вітрі +2,6 м/с, після чого досить упевнено виграла і фінальні змагання. У вирішальному колі швидкість вітру під час забігу дівчат становила -3,0 м/с. За таких умов Подгородецька пробігла дистанцію за 12,20 с.
 
Серед юнаків 100-метрівку також виграв українець. Андрій Васильєв у фіналі показав час 10,99 с.
 
«У Васильєва особистий рекорд вищий, але враховуючи зустрічний вітер, результат хороший, – розповідає Уляна Шух. – При цьому і Васильєв, і Подгородецька не були лідерами серед учасників до початку змагань. А у фіналі вони зібралися, виклалися і дуже добре себе проявили. Приємно було, що мені запропонували нагородити спортсменів, і це були саме Андрій і Єва».
 
Ще одну золоту медаль до скарбнички збірної поклала Світлана Жульжик, яка змагалася з бігу на 800 метрів. А Олег Дорощук повторив особистий рекорд зі стрибків у висоту (2,08 м) і став з ним другим.
 
«Світлана виграла свій забіг досить впевнено, подолавши 800 метрів за 2.12 хвилини. Спочатку вона трималася третьою, а за 300 метрів до фінішу почала прискорюватися і на віражі обійшла суперницю, показавши, на що готова, – продовжує Уляна Шух. – До складу команди ввійшла її тренер, Тетяна Фінчук, і з такою підтримкою, яку та подарувала своїй учениці на стадіоні, не перемогти було просто неможливо.
 
Натомість Дорощук виступав без тренера. Але він себе блискуче проявив. Він повторив особистий рекорд і виграв срібну медаль за спробами. Олег сам розминався, оскільки у цей час Маргарита Бабіцька вже стрибала у довжину, був дуже сильний вітер у спину і я мала допомогти їй скоригувати розбіг. Вона йшла третьою, але в заключних спробах її обійшли і вона стала четвертою. Цей вітер зіграв з нею злий жарт. На розминці вона у кожній спробі заступала півтори-дві стопи, незалежно від того, на скільки відносила розбіг. І під час змагань вона вже боялася швидко бігти, уповільнювалася перед відштовхуванням, перестраховувалася.
 
Дорощук сам усе коригував. Я лише одного разу зробила малесеньку підказку. Він був без тренера, але настільки зібрано поводив себе у секторі! Стрибки у висоту були останнім видом перед естафетами, всі зібралися біля сектору і Олега підтримували не лише ми, а й інші команди. Переміг дуже сильний атлет з Сербії. Він подолав 2,12 метри і намагався стрибнути ще й на 2,16».
 
 
З сильним вітром довелося зіштовхнутися і бар’єристам. На 100 і 110 метрів з бар’єрами проводили по два фінальні забіги, за результатами яких визначали переможця. Українець Дмитро Чермошанський виграв свій забіг і став у підсумку п’ятим. 14,55 секунд він показав при вітрі -4,0 м/с. Ірина Панаріна пробігла 100 метрів з бар’єрами за 14,43 с, і також при сильному зустрічному вітрі. У підсумку вона посіла четверте місце.
 
«Ірина Панаріна і Дмитро Чермошанський цілком могли б поборотися за призові місця, якби бігли у найсильніших забігах. Там не лише були їхні основні суперники, але й вітер був не настільки сильний. Ірина пробігла за 14,43 секунди, а дівчинка, яка виграла «бронзу», – за 14,35. І у сильнішому забігу перша трійка фінішувала стіночкою. Тобто якби Панаріна бігла з цими дівчатами і при тому вітрі, її результат міг би бути вищим, – розповідає Уляна Шух. – Та ж історія і з Чермошанським. Він виграв свій забіг без конкуренції, а якби суперники були сильнішими, то і секунди могли б бути зовсім іншими.
 
Метальники виступили десь на тому ж рівні, що й на командному чемпіонаті України. Неподалік від призової трійки була й Анна Орлова, яка фінішувала п’ятою з бігу на 400 метрів».
 
Зазначимо, що змагання з метання молота серед юнаків завершилися рекордом Балкан від болгарина Валентіна Андрєєва (83,09 м). Українець Микита Кисельов з результатом 67,14 м посів шосте місце.
 
Руслан Захарченко у п’ятій спробі відправив ядро на позначку 16,31 м, які забезпечили йому сьому сходинку.
Попередня статтяХарківські відкриття серед 15-річних атлетів
Наступна статтяБажаючим працювати у Комісії атлетів ФЛАУ! Завершується прийом заявок