Олексій Казанін та Марія Філюк останніми зі скороходів відібралися на чемпіонат Європи

363
16 червня у Сумах відбувся чемпіонат України зі спортивної ходьби на 20 км. Ці змагання мали назвати останніх скороходів, яких делегуватиме Україна на чемпіонат Європи-2018.
 
– Напередодні у місті стояла жахлива спека, – розповідає головний тренер збірної України з витривалості Сергій Романчук. – Але вночі пройшов дощ, старт змагань був доволі раннім (о 8:30), і тому погодні умови для ходьби були ідеальними.
 
З 45 учасників головного старту було декілька представників Туреччини, які приїхали до Сум за нормативами. Але нас, звісно, цікавили наші атлети. Адже чемпіони України здобували право на потрапляння до збірної України на чемпіонат Європи. У чоловіків перемогу здобув один з фаворитів – вінничанин Олексій Казанін (1:23.27). Другим став молодий атлет з Київщини Едуард Забуженко (1:23.51), третім – волинянин Дмитро Собчук (1:24.52).
 
А от жінок відбулася сенсація. Головною фавориткою ми вважали досвідчену Валентину Мирончук з Волинської області. Проте вона майже двома хвилинами поступилася своїй землячці Марії Філюк, яка нещодавно змінила тренера і тепер займається у Валентини Борисюк (1:36.01 проти 1:34.11). На 9 секунд відстала від Філюк житомирянка Тамара Гаврилюк (Стасюк).
 
Не обійшлося під час змагань без суперечок між фахівцями стосовно стилю ходьби. Були певні претензії тут до Марії Філюк. Але всі ми розуміємо, що це – доволі суб’єктивна дисципліна. І, на мою думку, доля нагород вирішилася виключно за спортивним принципом.
 
Отож, Казанін та Філюк останніми відібралися на чемпіонат Європи, команду сформовано, і тепер розпочинаємо підготовку вже безпосередньо до Берліна. 26 червня група скороходів на 50 км виїжджає на збір до Туреччини на висоту 1500 м над рівнем моря. У атлетів, які спеціалізуються на дистанції 20 км, збір розпочнеться 2 липня. Усі повернуться в Україну за 21 день до початку чемпіонату Європи.