Київ претендуватиме на командний чемпіонат Європи-2021

326
Київ претендуватиме на проведення командного чемпіонату Європи з легкої атлетики (Суперліга) у 2021 році. Про це йшлося на прес-конференції 28 вересня на НСК «Олімпійський» за участю президента ЕА Свена Арне Хансена, члена Ради ЕА Мартона Дюлая, президента ФЛАУ Ігоря Гоцула, віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань України В’ячеслава Кириленка, президента НОК України і першого віце-президента ІААФ Сергія Бубки і генерального директора НСК «Олімпійський» Валентина Груздєва.

 
«Під час нашого візиту до Києва ми оглянули НСК «Олімпійський» і обговорили перспективи проведення на ньому змагань офіційного рівня. Зараз можемо говорити про те, що столиця України претендуватиме на проведення командного чемпіонату Європи у 2021 році (Суперліга), – зазначив Свен Арне Хансен. – Звичайно, для початку Україна має ввійти у топ-вісімку на наступному командному чемпіонаті Європи – у Бидгощі-2019. Адже якщо раніше у Суперлізі виступали 12 команд, то з 2021-го їхня кількість зменшиться до восьми. Проте я переглянув статистику, перш ніж їхати до України: за останні роки ваша команда завжди була у першій вісімці. Тож якщо вона виконає це завдання і наступного року, ми зможемо вже більш конкретно говорити про заявку України на проведення  Суперліги у Києві.
 
Ми з Мартоном Дюлаєм любимо, коли чемпіонати Європи відбуваються у великих містах. І якщо Київ прийме командний чемпіонат Європи у 2021 році, це може стати тим самим стрибком до прийому і головного турніру континенту. У вашому місті є все для цього.
 
Ми також оглянули манеж на Березняках. Я вражений ходом його реконструкції! Наступного року відбудуться вибори президента ЕА. Якщо мене переоберуть (а я буду претендувати на цю посаду), то я маю намір провести у Києві перше засідання Виконавчого комітету ЕА, яке співпаде з завершенням реконструкції манежу».
 
Президента ЕА підтримав і Мартон Дюлай. «В Угорщині ми неодноразово проводили міжнародні змагання різного рівня. Наразі Будапешт претендує на проведення чемпіонату світу з легкої атлетики у 2023 році. Сподіваюсь, що ми зустрінемося там, але за два роки до цього завітаємо до Києва на командний чемпіонат Європи. Ви маєте все для того, щоб втілити цей план у життя. У вас є і чудовий стадіон, і розуміння з боку його керівництва, і підтримка з боку держави, – зазначив він. – У календарі ЕА є ще багато змагань, включаючи чемпіонати Європи у різних вікових категоріях. Звісно, для їхнього проведення «Олімпійський» завеликий, але це шанс для менших арен прийняти ці турніри».
 
В’ячеслав Кириленко зі свого боку висловив максимальну зацікавленість у залученні легкоатлетичних змагань до України. «Це надзвичайно популярний вид спорту. Ним займається безліч талановитих юних атлетів. Ми знаємо про їхні успіхи на юнацьких і юніорських чемпіонатах Європи і світу. Також успішно виступають і дорослі спортсмени. Проведення в Україні таких змагань важливе як для країни, так і для легкоатлетів, – сказав він. – Під час зустрічі з керівниками ЕА ми обговорили можливість проведення у Києві у 2021 році Суперліги командного чемпіонату Європи. І з боку держави ми готові всіляко сприяти і гарантуємо підтримку у цьому намірі».
 
«Україна неодноразово приймала міжнародні змагання найвищого рівня, тому впевнений, що проведення командного чемпіонату Європи, у разі, якщо ми отримаємо це право, пройде на найвищому рівні», – відзначив Сергій Бубка.
 
До проведення чемпіонату готовий і НСК «Олімпійський». Його генеральний директор Валентин Груздєв зазначив, що потрібно провести невелику реконструкцію, проте і час, і намір це зробити існують. Як і всі вболівальники, їм би хотілося побачити і прийняти на своєму стадіоні легкоатлетичні змагання. «Це і зрозуміло, – зазначив він. – «Олімпійський» – це не лише футбольний стадіон. Це мультиарена, невід’ємною складовою на якій має бути легка атлетика».
 
Пан Груздєв також запевнив присутніх у тому, що жодних проблем з метанням на основній арені не виникне. «Жодних хвилювань: поле витримає. І, звісно ж, ми дамо дозвіл на метання. Більше того, ми провели тестові заходи з метань і лише переконалися у тому, що метання снарядів жодним чином не пошкодять ані дренажні системи, ані що інше. Тому ми сподіваємося на проведення командного чемпіонату Європи-2021 у Києві і чекаємо на нього», – сказав він.
 
Ігор Гоцул у свою чергу додав, що говорячи про реконструкцію стадіону до таких подій, як чемпіонат Європи чи командний чемпіонат Європи, мова, звісно ж, йде і про поле для розминки, і про зону для метань. І ці аспекти обов’язково будуть враховані. Також він зазначив, що у разі проведення у Києві Суперліги перед нею на «Олімпійському» обов’язково відбудеться як мінімум один легкоатлетичний турнір, адже тестові змаганнями перед чемпіонатами такого рівня є невід’ємною умовою.
 
Але лише Києвом і міжнародними змаганнями у столиці плани ФЛАУ не обмежуються. «На щастя, наші плани виходять за межі Києва. Суперліга командного чемпіонату Європи – не єдині змагання, які ми хочемо провести на території України. Наступного року відбудуться Суперліга командного чемпіонату Європи з багатобрства у Луцьку і чемпіонат ABAF з напівмарафону у Києві. У нас є два стадіони, які відповідають міжнародним стандартам, – це арени у Луцьку і Кропивницькому. Наступного року завершиться реконструкція ще чотирьох, які також мають отримати міжнародні сертифікати, – у Хусті, Ужгороді, Дніпрі й Івано-Франківську. І на цьому ми не спинимося. Ми складемо нашу дорожну карту і рухатимемося й надалі у напрямку розвитку легкої атлетики України і залученні міжнародних змагань на нашу територію».
Фото ©Beat Freihofer