Результати участі у Конвенції ЕА для України (частина 1)

280
Урочиста церемонія нагородження Golden Tracks і Конвенція ЕА у 2018 році подарувала Україні кілька приємних новин. Перш за все, це нагорода Fair Play для Наталії Прищепи, нагорода ЕА для національних федерацій Івану Качківському і тренерські нагороди ЕА Володимиру Кравченку і Тетяні Степановій. Проте лише урочистостями участь українців у заході не обмежилася.

 
На Конвенції ЕА проводили круглі столи, були завдання й питання, які розглядали у робочих групах. Участь у них брали президент ФЛАУ Ігор Гоцул, державний тренер України з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник і керівник департаменту розвитку ФЛАУ Ольга Аксьонова.
 
Одним з основних питань, які розглядали, було введення рейтингу ІААФ для атлетів. Робота над ним триває кілька років. Під час Конвенції свої думки з цього приводу висловили представники національних федерацій, Комісії атлетів ЕА, маркетинг-партнери. «Фінальної версії документу ще немає. Планується, що її завершать до кінця року, взявши до уваги побажання і зауваження, які висловили під час Конвенції», – зазначив Ігор Гоцул.
 
До списку змагань, на яких атлети зможуть завойовувати очки в рейтинг, входить низка як міжнародних, так і національних турнірів. Як пояснив Ігор Гоцул, основну кількість очок можна буде отримати за показаний результат. Додаткову – за місце, яке атлети посядуть на змаганнях, але вона значно нижча і буде залежати від рангу турніру.
 
«З введенням рейтингу кардинально зміниться допуск на міжнародні змагання за запрошенням. Якщо раніше склад учасників визначав директор змагань, то з введенням рейтингу планують запрошувати атлетів саме в залежності від нього, – продовжує Ігор Гоцул. – Його використовуватимуть і для запрошення на офіційні міжнародні змагання, такі як, наприклад, чемпіонат світу. Це допоможе визначити чітку кількість учасників. Але при цьому рейтинг жодним чином не відміняє відбору на національному чемпіонаті: хто саме ввійде до складу команди, залежатиме від критеріїв відбору тієї чи іншої національної федерації плюс від місця у рейтингу ІААФ».
 
***
 
На календарній конференції було ухвалене рішення про перенесення чемпіонату ABAF з напівмарафону, який проводитиметься у рамках Київського півмарафону, на 7 квітня.
 
«Крім того було прийняте рішення про проведення в Україні міжнародної юнацької матчевої зустрічі 30 червня. Ми запросили приєднатися до команд України, Білорусі і Туреччину ще й Польщу і отримали від них згоду. Наразі триває обговорення технічних моментів», – розповів В’ячеслав Тиртишник.
 
Як розповів Ігор Гоцул, саме питанню проведення в Україні міжнародних змагань приділили неабияку увагу і під час консультацій з ЕА. «Мова як про змагання рівня чемпіонатів і Кубків Європи, так і про змагання за запрошенням, – пояснює Ігор Євгенович. – Це логічно, адже кількість сертифікованих стадіонів в Україні зростає».
 
Під час цих консультацій було підтверджене прагнення провести в Києві командний чемпіонат Європи з легкої атлетики. Якщо Україна здобуде таке право, то це не лише дасть змогу вболівальникам побачити цікаві й динамічні змагання високого рівня на власні очі, а й сприятиме реконструкції НСК «Олімпійський», яка не була завершена у повній мірі. «Наразі арена відповідає футбольним стандартам, проте не легкоатлетичним. Необхідно реконструювати зону для розминки (стадіон «Атлет»), облаштувати окремо зону для довгих метань, провести косметичний ремонт покриття на основній арені і закупити необхідні обладнання й інвентар», – додав Ігор Гоцул.
 
Також мова йшла ро наміри України подавати заявки на проведення Кубків Європи зі спортивної ходьби у 2012, 2023 і 2025 роках. «Через агресію Росії проти України ми втратили право провести ці змагання в Івано-Франківську у 2015 році. Тоді ЕА з міркувань безпеки передала його Мурсії. Чи вдасться нам виграти всі три заявки, і чи будуть це різні міста, чи одне й те ж, поки що зарано говорити. Але ми прагнемо боротися за ці змагання і наразі ЕА нас у цьому підтримує, – говорить Ігор Гоцул. – Точно можу сказати лиш те, що для нас принципово важливо провести Кубок Європи в Івано-Франківську. І не лише через події 2015 року. Це один з центрів спортивної ходьби України, де до того ж блискуче проводять змагання».
 
Ще одна мета ФЛАУ – жодного року без змагань ABAF (Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій ), в яку Україна вступила цього року.
 
Крім того ЕА підтвердила наміри провести весною 2019 року у Києві перше засідання Виконкому ЕА після обрання нового президента.
 
Окремою темою для розмови було проведення у 2019 році командного чемпіонату Європи з багатоборства у Луцьку. За словами Ігоря Гоцула, найближчим часом Україну відвідає моніторингова група ЕА, щоб перевірити готовність і надати рекомендації щодо організації і проведення турніру.
 
***
 
Під час Конвенції ЕА мова також йшла про введення нового формату змагань – DNA (динамічна нова легка атлетика). Його використають під час Європейських ігор-2019 у Мінську. Але чи використовуватимуть надалі, чи шукатимуть новий формат, вирішуватимуть після проведення Ігор. На сьогодні думки легкоатлетичної спільноти щодо нього розділилися.