Українські військові – про Марафон Морської піхоти у США і реабілітацію через спорт

307
Після повернення з Марафону Морської піхоти (28 жовтня, США) команда українських військових і ветеранів Збройних сил України і Національної гвардії України провела прес-конференцію у Києві.

 
Участь у змаганнях взяли десять українців, які на війні отримали поранення, каліцтва і контузії. Відбір до команди відбувався у липні.
 
Один с основних «месседжів», які намагалися донести учасники змагань, – важливість реабілітації і повернення до мирного життя через спорт.
 
«Завдяки співпраці з ФЛАУ, учасники марафону після відбору мали можливість пройти фахову підготовку і отримати консультації від тренерів ФЛАУ,– говорить Костянтин Вінніченко, помічник Уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадима Свириденка. – І що важливо, так це те, що команда повернулася зі США з дуже сильними емоціями – хлопці побачили, що у міжнародному суспільстві шанують українських воїнів. Вони привезли гордість від того, що представляли нашу державу».
 
«Програма співпраці щодо реабілітації воїнів АТО засобами спорту для нас дуже важлива, це довгостроковий проект. Це не стільки спортивна, скільки громадянська акція. Ми, як і всі громадяни України, маємо зробити все можливе для того, щоб віддячити людям, які героїчно захищають і борються за нашу країну, допомогти їм відчути радість життя через спорт,– говорить президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Для когось важлива участь у змаганнях, і таким людям ми надаємо консультації тренерів, для когось важливі тренування і спілкування на них з друзями, сім’єю.
 
Ми плануємо розповсюдити цей досвід по всій Україні. Такий проект уже працює у Хмельницькому. Крім того, всі змагання, які проводить ФЛАУ, відкриті для ветеранів. Наш календар на 2019 рік зверстаний, найближчим часом опрацюємо його з Вадимом Свириденком і визначимо змагання, у яких у них буде бажання взяти участь».
 
Про участь у Марафоні Морської піхоти у США розповіли Олександр Попруженко й Олександр Дарморос. Обидва на війні втратили зір. Попруженко пробіг 42 км, а Дарморос, який на війні також втратив одну з нижніх кінцівок, долав дистанцію 10 км.
 
«Раніше я не займався бігом, але почав наполегливо тренуватися і поставив собі за мету вибігти з чотирьох годин. Мій час був 3:59.59,– розповідає Олександр Попруженко. – Траса була важкою, з багатьма гірками, але я їх люблю. Коли біг, дійсно відчував гордість.
 
Під час дистанції стався такий випадок: у мого колеги, «гайда», дуже почало боліти коліно. Я розумів, що в паніку не можна впадати, запитав, чи біжать навколо нас люди, і просто попросив про допомогу. Мене підхопив американець Вільямс. Я з ним пробіг трішки більше 10 кілометрів. Він навіть не знав, що у нас справжня війна. Думав, бойові дії або щось на кшталт громадянської війни. Він був шокований.
 
Я попросив Вільямса бути моїми очима на даній трасі і розповідати про все, що навколо мене, адже коли ще мав зір, то бачив картинки звідти. Тому коли біг, розумів, де саме і що навколо. Це було неймовірно!
 
Що б я хотів сказати… Хлопці, все можливо! Неможливо тільки тоді, коли забивають кришку гробу. Піднімайтеся!»
 
«Підготовка до марафону кардинально змінила режим дня, зараз я набагато краще себе почуваю, і не лише фізично. Найкращі реабілітація і відновлення – це спорт. Це підтверджують навіть психологи,– розповідає Олександр Дарморос. – Коли прокинувся у госпіталі, для мене було досягненням звестись, потім встати, коли спробував віджатись від бильця ліжка – не зміг. Для мене важливо було встати, не лежати. Так, я не біг марафон, але зміг подолати у США дистанцію 10 кілометрів. Тому ставте цілі і досягайте їх!»
 
 
 
Нагадаємо, що під час чемпіонату України у Луцьку ветерани АТО брали участь у забігах на 400 і 1500 метрів, а у рамках Київського міжнародного марафону бігли «Ветеранську десятку».
 
Плани на наступний рік ще масштабніші. Це і «Ветеранська десятка» у Києві, яка у майбутньому може стати аналогом Марафону Морської піхоти США, але для команд зі Східної і Центральної Європи; це і сам Марафон Морської піхоти у США, про відбір на який буде оголошено з нового року; це і марш-кидок у Шотландії, де спортсмени бігтимуть 40, 54 або 84 км за 24 години. Також планується «Ветеранська десятка» у Хмельницькому у травні й аналог марш-кидка у Карпатах у липні. І, звісно, інші змагання з календаря ФЛАУ, про що говорив Ігор Гоцул.