Антидопінгові бесіди на Одещині

230
Президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул відвідав з робочим візитом Одеську область, де в Одесі та Чорноморську мав зустрічі зі легкоатлетами та тренерами, які зараз там перебувають на навчально-тренувальних зборах. Одним з головних питань, яке підіймалося під час зустрічей, традиційно було питання протидії допінгу.
 
Керманич ФЛАУ зазначив, що спортсмени і тренери мають зрозуміти, усвідомити та прийняти, що у питанні анти допінгу розпочалася нова ера. Багато з того, що раніш було дозволено, зараз заборонено. Все, що раніш не можливо було виявити в організмі спортсменів, вже давно навчилися знаходити. Працюють не лише прямі методи, а й не прямі, наприклад, три паспорти – кров’яний, гормональний та стероїдний. І в тому числі за відхиленнями в показниках стосовно атлетів відкриваються провадження.
 
Ключовий момент, який мають прийняти учасники цього процесу, – стосовно спортсменів та тренерів працює презумпція винуватості. Тобто, якщо людину підозрюють в порушенні антидопінгових правил, то саме вона має виправдатися, надати аргументи, які або знімають з неї підозри, або пояснюють – як, що, коли і навіщо він приймав.
 
Було наведено приклади деяких провідних країн, які ще 10-15 років тому відмовилися від подвійних стандартів, допінгових програм, і наразі є успішними в легкій атлетиці. Вони пройшли певний період чистки, під час якого не показували особливих результатів, оскільки тренери та спортсмени перелаштовувалися на нові методи підготовки. Але тепер, виховавши нових спортсменів, з новою філософією та культурою, за нового ставлення держави до цих речей, досягають гучних успіхів на міжнародній арені.
 
Також Ігор Гоцул зауважив, що зараз у всьому світі змінилося ставлення до людей, яких зловили на вживанні допінгу. Якщо раніш це сприймалося як нещасний випадок – попався, не пощастило, то зараз такі люди – вигнанці суспільства. Їм не подають руки, не запрошують до шанованих  товариств. До того ж вони мають повернути всі свої призові та нагороди, здобуті не чесних шляхом.  В Україні зараз також розробляються механізми, як в перспективі займатися поверненням цих грошей. Відбуваються справжні трагедії, ламаються життя, кар’єра, навіть сім’ї. 8-10 років спортсмен жив в статусі Олімпійського чемпіона, ним пишалися його діти, але настає момент, коли його, через стільки часу, дискваліфікують. Тут великий привід замислитися в тому числі і тренерам – чи мають вони моральне право підштовхувати своїх підопічних до порушення антидопінгових правил, враховуючи те, які наслідки за це можуть очікувати.