Рімма Буйненко та Василь Іваницький першими вибороли право виступити на КЧЄ в Луцьку

272
8-9 червня в Луцьку відбувся командний чемпіонат України з легкоатлетичних багатоборств та чемпіонат України серед молоді. Ці змагання були одним з головних етапів відбору до збірної України на командний чемпіонат Європи (Суперліга), який столиця Волині прийматиме 6-7 липня.
 
– Напередодні на луцькому стадіоні «Авангард» під час футбольного матчу між «Волинню» та львівськими «Карпатами» неадекватно поводили себе вболівальники, – розповідає старший тренер збірної України з багатоборств Анастасія Ольховнікова. – І ми дуже боялися, що під час безладу на арені постраждала легкоатлетична інфраструктура. Втім, оглянувши стадіон перед чемпіонатом України з багатоборств, ми зрозуміли, що, на щастя, все минулося. Організатори матчу застережливо накрили легкоатлетичні доріжки брезентом, отож нашому виду спорту на стадіоні ніякої шкоди не було завдано. Єдине виключення – виламані сидіння на трибуні, де розміщувалися львівські ультрас.
 
Головною метою змагань був відбір на командний чемпіонат Європи, а також виконання атлетами нормативів на юніорську та молодіжну континентальну першості. Серед молоді (жінки) з особистим рекордом і нормативом на чемпіонат Європи перемогу здобула харків’янка Ірина Рофе-Бекетова – 5675 очок. У юніорок гарну заявку на участь в чемпіонаті Європи U-20 зробила Юлія Лобан з Чернігівської області, яка також виграла змагання з особистим рекордом – 5375 очок. У хлопців перемоги святкували представники Київщини – Владислав Жирний (юніори, 6268) та Ярослав Богдан (молодь, 6899), але їхні результати до нормативів на головні старти сезони не дотягують.
 
Що стосується змагань дорослих спортсменів, то тут найкращими стали дніпрянка Рімма Буйненко (Гордієнко) – 5566 очок, а також львів’янин Василь Іваницький – 7345. Згідно з критеріями відбору, до збірної України для участі в командному чемпіонаті Європи потрапляють і у чоловіків, і у жінок переможці командного чемпіонату України, а також ще по три атлети – за рейтингом. Отож Василь та Рімма вже забронювали собі місця в команді. На даний момент за рейтингом на Луцьк-2019 також проходять Олексій Касьянов, Руслан Малогловець, Вадим Адамчук у чоловіків, а також Дарина Слобода, Ірина Рофе-Бекетова та Юлія Лобан у жінок. Втім, результати для рейтингу враховуються з початку року до 26 червня, отож у інших багатоборців час втрутитися у розподіл путівок ще є. Зокрема, чемпіонка світу Анна Касьянова зараз у Луцьку нарешті відновила кар’єру після народження дитини, але зазнала пошкодження і не зуміла завершити змагання. Вона планує незабаром виступати на престижних змаганнях у Талансі (Франція). За терміном якраз після них і буде сформовано склад збірної України для участі в Луцьку в командному чемпіонаті Європи.
 
З повними результатами змагань можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.