Українець може отримати місце в керівництві WADA

218
11 вересня у Страсбурзі відбулося 47-е засідання Спеціального Європейського комітету Всесвітньої антидопінгової агенції (САНАМА). На запрошення профільного відділу Ради Європи участь в ньому взяв президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
– Основною подією на цьому засіданні було питання про надання рекомендацій Комітету міністрів Ради Європи щодо затвердження кандидатур до керівних органів Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA), – розповідає Ігор Гоцул. – Рада Європи, як один з засновників WADA, має квоту в її керівних органах – Раді засновників, яка визначає стратегію організації, та Виконавчому комітеті, який визначає операційну діяльність. Україна висунула свого представника в кандидати в члени Ради засновників – Ігоря Жданова. На момент висування Ігор Жданов був Міністром молоді та спорту України. У зв’язку з тим, що в період між висуванням та проведенням засідання він пішов у відставку, його кандидатуру було узгоджено з новим Урядом України. В Уряді підтвердили свою довіру Ігорю Жданову. Його суперником був дуже сильний кандидат з Туреччини.
 
Турецька сторона була дуже активною щодо просування свого кандидата, але САНАМА у підсумку проголосувала на Ігоря Жданова 24-ма голосами проти 23-х за представника Туреччини. Наші опоненти були незадоволені таким рішення, наполягали на переголосуванні, оскільки два бюлетені було визнано недійсними. Втім, їхню вимогу було відхилено, бо всі демократичні норми при голосуванні були дортимано. Отож, відповідні документи Комісія офіційно перенаправила до Комітету Міністрів Ради Європи для прийняття остаточного рішення. Він його прийме у жовтні, а в листопаді відбудеться велика Конференція організацій, які засновували WADA. І вона вже прийме остаточне рішення щодо формування керівних органівWADA, в тому числі обере нового президента організації.  
 
Маю сказати, що серед іншого цей успіх є результатом роботи як нашої делегації, так і загалом України, яка своїми зусиллями в напрямку антидопінгової діяльності зуміла отримати високий авторитет в САНАМА. І я з деяким подивом дивився на коментарі низки наших колег, які виказували своє невдоволення цим рішенням. Комусь може не подобатися Ігор Жданов як людина, хтось сприймає його роботу на посаді Міністра молоді та спорту України позитивно, а хтось ні. Але в будь-якому випадку, якщо таке призначення до Ради засновників WADAвідбудеться – це буде перемога не лише Ігоря Жданова, це буде перемога всієї нашої країни. Вона матиме можливість серйозно впливати на процеси в великій, дуже важливій та авторитетній міжнародній структурі. І я певен, що насамперед цю подію потрібно розглядати саме з цієї точки зору.
 
Також в Страсбурзі ми продовжили нашу роботу, пов’язану з підготовкою нового антидопінгового українського законодавства. Ми очікували, що цей період підготовки виявиться не таким тривалим. Але на це є дві причини. Перша пов’язана зі зміною влади в нашій країні – це завжди накладає певний відбиток на ті чи інші процеси. Друге – від наших міжнародних партнерів надійшла додаткова пропозиція, яку необхідно було опрацювати, – створення номінаційного комітету, метою якого буде висунення фахівців в керівні органи нашої Національної антидопінгової агенції. Це буде група за участі міжнародних фахівців, і він повинен остаточно зняти всі питання, елементи недовіри, пов’язані з просуненням і призначенням цих людей. Ми практично завершили цю частину роботи, узгодили у Страсбурзі всі моменти, і найближчими днями очікуємо отримати вже остаточну редакцію Закону.
 
– Наразі ні ви, ні Ігор Жданов вже не є керівниками Міністерства молоді та спорту України. Чи продовжать ваші наступники антидопінгову діяльність, в тому числі на законотворчому рівні?
 
– Найближчим часом українська сторона має визначити, хто надалі буде представляти Україну в САХАМА, експертній групі ЮНЕСКО. Донедавна цю функцію виконував я. І, судячи з відгуків наших міжнародних партнерів – представників WADA, Ради Європи, – робив це достатньо успішно. Тепер все залежатиме від того, кому довірять продовжити мою роботу. Але як би далі не склалося, зауважу, що я продовжую бути Головою Наглядової ради Національного антидопінгового центру, а також віце-президентом НОК України, який відповідає за літні види спорту, що дуже щільно переплітається з питаннями протидії допінгу. Вестиму далі активну антидопінгову діяльність і на посаді президента ФЛАУ.
Попередня статтяВже цими вихідними Одеса прийматиме 4th Tavria V Odesa Half Marathon
Наступна статтяДень народження святкує Роман Щуренко