Лікар збірної України Антон Діденко – про погодні умови у Досі та підготовку українських скороходів

298
Про погоду в Досі, де 27 вересня стартує чемпіонат світу з легкої атлетики, вже можна складати легенди. Коли спека така, що виходячи на вулицю, тобі хочеться вийти… на вулицю. Коли твій телефон говорить про те, що температура повітря 38 градусів, сприймається як 48, а насправді хтось відчуває як 50 і вище. У той момент розумієш, що ковток свіжого повітря ти ковтнеш хіба у приміщенні. І якщо на стадіоні працюють кондиціонери і у день знайомства з ареною перебувати у ядрі Khalifa International Stadium було більш ніж комфортно, то марафонцям і скороходам про таке щастя можна лише мріяти. І те, що змагання починатимуть опівночі, врятує не надто сильно.

 
Та чи такий страшний той чорт, як його намагаються намалювати? Чи все ж його можна побороти? З цими питаннями ми звернулися до одного з лікарів збірної Антона Діденка, який вже не перший рік досить тісно працює зі скороходами – зокрема з тими, кому доведеться найдовше лишатися на трасі.
 
– У Досі один на одний наклалися два фактори – високі температура і вологість. У комплексі вони негативно впливають на організм, тим більше при інтенсивній роботі, – пояснює Антон Діденко. – Організм втрачає мінерали, вітаміни, мікро- і макроелементи, через підвищене потовиділення порушується водно-сольовий баланс і теплообмін. В організмі виникає стресова ситуація, яка може призвести до збою.
 
Наскільки наші спортсмени, і особливо скороходи, які змагатимуться на дистанції як 20, так і 50 кілометрів, готові до таких умов і що було зроблено для того, щоб допомогти їм максимально безболісно пройти змагання?
 
В принципі, наші спортсмени готові до цього. Всі знали, де будуть відбуватися змагання, завчасно готувалися до цієї стресової ситуації. Атлети наситили організм необхідними речовинами, підготувалися, пройшли інструктаж. Основними рекомендаціями по трасі для них є дотримання питного режиму і поповнення організму не лише водою, а й необхідними речовинами – солями, мінералами і вітамінами, які посилено витрачаються при таких навантаженнях і в таких умовах. Думаю, наші спортсмени готові. Тренери коригують темп, дають відповідні настанови.
 
Відразу скажу, що йтимуть і бігтимуть вони не так швидко, як зазвичай. Кожному спортсмену розроблялася індивідуальна тактика, якої вони будуть дотримуватися, щоб показати максимально можливий за таких умов і у цей час результат. Всі команди в однакових умовах. Тож, думаю, високих результатів у позастадіонних видах витривалості на цьому чемпіонаті світу не буде.
 
Надворі тут спека, а у приміщеннях скрізь працюють кондиціонери. Чи достатньо куртки з капюшоном, щоб захиститися від такого різкого перепаду температур?
 
Будемо сподіватися, що цього буде достатньо. Додатковим фактором захисту є вітамінізація, яку пройшли всі спортсмени. Але як би жарко не було, потрібно завжди мати при собі теплі речі. Ці перепади температур потрібно згладжувати, не повинно бути різких стрибків.
 
Скільки часу потрібно нашим атлетам, щоб адаптуватися до погодних і кліматичних умов Катару?
 
Є два варіанти. Багато спортсменів приїжджають під старт, щоб не проходити адаптацію. Є і ті, хто її проходить. Щоб зробити це повноцінно, потрібно три тижні. Але є і короткий адаптаційний період. Програма, за якою йдемо ми, це виступ без включення адаптаційних систем організму.
 
Ви сказали про те, що скороходи пройшли вітамінізацію, наситили організм необхідними речовинами. Чи була ще якась спеціальна підготовка саме до цього чемпіонату світу? Можливо, обираючи місця для зборів, враховували ті ж кліматичні умови Дохи?
 
Насправді, спортсмени постійно виступають у різних умовах. Основними місцями для зборів були обрані гори Туреччини і Киргизії.
 
Обираючи місця для зборів, ми не акцентували увагу на температурному режимі, не підбирали відповідні пояси. Підбирали їх з тією метою, щоб виконати необхідний об’єм роботи і закласти ту функціональну підготовку і базу, при якій організм буде готовий до цієї стресової ситуації. Тобто більше уваги приділили тому, щоб підготувати організм до загальної стресової ситуації, а не до конкретного температурного режиму.
 
Ви вирішили відчути на собі те, через що пройдуть скороходи, і чотири години ходили під палючим сонцем Дохи…
 
Ми, звісно, йшли не таким темпом, як скороходи, а просто прогулялися і спробували на собі, що це таке. Погодні умови складні, підвищене потовиділення. Але, думаю, наші з усім цим упораються.
Попередня статтяПішов з життя В’ячеслав Лемешко…
Наступна статтяСергій Бубка – про тенденції у Світовій легкій атлетиці та чемпіонат світу у Досі