Доха-2019, 50 км: «Те, що відбувалося сьогодні, можна назвати лиш одним словом»

313
Фото (с)Getty Images for IAAF
Після того, що відбувалося зі скороходами на дистанції 50 км на чемпіонаті світу у Досі, особливо підбирати слова немає жодного бажання. Як чітко підмітив Мар’ян Закальницький, те, що відбувалося сьогодні, можна назвати лиш одним словом. Яким саме, українець не уточнив, але хто б яке не підібрав, контексту це не змінить.

 
***
 
На чемпіонаті світу немає командних змагань зі спортивної ходьби. Лише індивідуальні. Проте коли на старт вийшли українці, це були не шестеро окремих спортсменів кожен зі своїм тренером. Це була справжня команда. Тут кожен був не сам по собі. Всі були один за одного – до старту, під час змагань і після фінішу.
 
Ці шестеро вміють боротися і не здаватися. І це давало особливу надію і віру в те, що навіть попри жахливу спеку і відверто нелюдські умови для скороходів, українці зможуть не лише завершити дистанцію, а й показати високі результати.
 
14 скороходів і шість скороходок достроково завершили дистанцію в Досі. Серед них – чемпіон світу француз Йоганн Дініз, олімпійський чемпіон словак Матей Тот та екс-рекордсменка світу португалка Інес Енрікес.
 
Першим з українців з дистанції зійшов Іван Банзерук. Спортсмен, який на всіх офіційних міжнародних змаганнях, за будь-яку ціну діставався фінішної лінії. Власне, і в Досі Іван зупинився, але зміг зібратися і піти далі. Проте вже за коло (2 км) Банзерук все ж зійшов з дистанції. Свою роль зіграло зневоднення організму. Попри хорошу функціональну підготовку став шлунок, ноги перестали слухатися – організм дав збій і не зміг упоратися з цими умовами.
 
«Я завжди йду до кінця, не сходжу ніколи. Але тут продовжити дистанцію далі взагалі не зміг», – зізнався Іван Банзерук.
 
Не змогла фінішувати і Валентина Мирончук. Це було тим більше прикро, що вона подолала на той момент уже більше 40 кілометрів дистанції.
 
З українок найшвидше долали дистанцію Олена Собчук і Христина Юдкіна. Якийсь час вони йшли поряд, на п’ятій і шостій позиціях, проте поступово Собчук відірвалася і почала наздоганяти першу четвірку. Обійшовши португалку Інез Енрікес, вона все більше й більше наближувалася до італійки Елеонори Джорджі. «Це твій шанс», – кричав їй по дистанції старший тренер зі спортивної ходьби Денис Тобіас, підганяючи до медалі.
 
А медаль у певний момент і справді здавалась близькою, та італійка виявилася поки що сильнішою і почала знову відриватися від Собчук, фінішувавши третьою. Олена на своєму дебютному чемпіонаті світу фінішувала четвертою (4:33.38 год). Дистанцію вона залишала самостійно, проте почувалася не надто добре і її відразу відвели у медичний центр.
 
Христина Юдкіна на заключних колах прискорилася і впевнено відстояла свою шосту позицію (4:36.00 год). Більше того, вона не лише змогла фінішувати з посмішкою, а ще й знайшла в собі сили, щоб зустріти свого учня Валерія Літанюка. Той цього дня став 25-м (4:42.18 год).
 
Відеокоментар Христини Юдкіної після завершення змагань є на офіційному каналі ФЛАУ у YouTube. У той же час Літанюк зазначив: «Мені пригадується, як під час одних з Олімпійських ігор коментатор сказав: «Після 35-го кілометру посмішок стало менше». Я відчував біль і в нозі, і в спині, зупинявся на поворотах, але все ж зміг зібратися і завершити дистанцію. В голові була картинка, яку перед стартом показала моя тренер Христина Юдкіна. На ній черепаха намагається перелізти через паркан і підпис: «Неможливо. Неможливо… А мені потрібно!» Фініш був моєю метою сьогодні, і я зміг принаймні це зробити», – розповів Літанюк.
 
Найбільшою драмою став виступ чинного чемпіона Європи Мар’яна Закальницького. Початок сезону був надскладним. І хоч на заключному зборі вдалося виконати все, що було заплановано, вони з тренером Олександром Шевченком намагалися уникати будь-яких прогнозів на Доху. Та Мар’ян на те і чемпіон, що попри всі труднощі сезону упродовж всієї дистанції намагався триматися першої десятки. І навіть коли здавалось, що він ось-ось упаде, знайшов у собі сили втриматися на ногах і фінішувати дев’ятим (4:12.28 год).
 
«Якщо до 20-го кілометру я пітнів, то потім взагалі припинилося потовиділення. Я йшов геть сухий. Після 30-го кілометру вже навіть думав про те, а чи не краще буде зійти, але не міг собі цього дозволити. Розумів, що суперники попереду можуть «посипатися» і я маю шанс зачепитися за вісімку», – говорить Закальницьий.
 
Власне, йдучи до фінішу, Мар’ян думав, що він восьмий. Про те, що він дев’ятий, дізнався вже згодом. І розчаруванню не було меж. Українець віддав всі сили боротьбі. Після фінішу його відразу на візку забрали до медичного центру. «Я прокинувся вже під крапельницею. Не пам’ятаю, як мене туди везли. Пам’ятаю, що у мене дуже піднялася температура і мене помістили у льодяну ванну», – каже Закальницький. Після фінішу температура українця підскочила майже до сорока градусів, і саме та ванна допомогла миттєво збити її до 37 з невеликим.
 
Через якийсь час після завершення дистанції лікар команди Антон Діденко погоджувався з тим, що подолання дистанції, безумовно, було дуже сильним випробуванням для організму спортсменів. Проте зазначив, що, на щастя, всі українські скороходи змогли відносно швидко відновитися і прийти в себе після фінішу.
 
Чемпіонами світу у Досі стали японець Юсуке Сузукі (4:04.20 год) і китаянка Руі Лян (4:23.26 год).