Гостинний Івано-Франківськ

203
В Івано-Франківську відбулися традиційні міжнародні змагання зі спортивної ходьби «Кубок «Вечірній «Івано-Франківськ», в рамках яких пройшов чемпіонат України з ходьби на 50 км. Впродовж двох днів спортсмени мали змогу виконати олімпійські нормативи, також на дистанції 50 км здійснювався відбір на командний чемпіонат світу-2020.
 
– Перш за все хочу віддати належне організаторам, – розповідає старший тренер збірної України з видів витривалості Денис Тобіас. – Очільник ФЛА Івано-Франківської області Віталій Матешко та його команда вкотре вразили високим рівнем проведення змагань. Гарні відгуки про цей старт були і від іноземних гостей, а до Івано-Франківська прибули спортсмени з восьми країн!
 
Олімпійський норматив нікому виконати не вдалося, хоча переможцю на дистанції 50 км у чоловіків, ірландцю Алексу Райту, до нього не вистачило усього однієї хвилини – 3:51.13. Досить довго разом з ним лідирував сумчанин Ігор Главан, але після 40-го кілометра у нього спазмувало задню поверхню стегна, і він у підсумку відстав на хвилину – 3:52.13. Проте Ігор виборов золото чемпіонату України і відібрався на командний чемпіонат світу, який наступного року відбудеться в Мінську. За Главаном на п’єдесталі розташувалися Антон Радько з Сумщини (3:56.36) та волинянин Дмитро Собчук (3:58.39), які вперше виконали норматив майстра спорту міжнародного класу.
 
У жінок на командний чемпіонат світу на дистанції 50 км відібралася також представниця Cумської області – Людмила Шелест, яка перемогла з часом 4:48.25.
 
На дистанції 20 км у чоловіків перемогу святкував турецький скороход Шахін Шенодунджу (1:22.50), другим став сумчанин Сергій Світличний. Сергій два роки жив за кордоном, тому не виступав, і зараз після повернення відразу виконав норматив «міжнародника» – 1:22.53. Третім в загальному заліку та найкращим серед молоді став його земляк – Олег Свистун, також з досить високим результатом – 1:23.30 (особистий рекорд).
 
У жінок з ходьби на 20 км також перемогла іноземна гостя – Анна Терлюкевич з Білорусі. Причому, дуже прикро, їй усього однієї секунди (!!!) не вистачило до олімпійського нормативу – 1:31.01. Господарка змагань Ганна Шевчук посіла тут друге місце (1:35.18).
 
Отож, не зважаючи на те, що нікому не вдалося виконати олімпійський норматив, вважаю, змагання пройшли вдало. І стали гарною репетицією для організаторів перед чемпіонатом Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби, який відбудеться в Івано-Франківську весною наступного року.
 
З повними результатами змагань можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.