Не «Golden Track» єдиним: талліннські залаштунки

310
Конвенція Європейської Атлетики, яка відбулася в Таллінні, стала кульмінацією легкоатлетичного сезону на континенті. В естонській столиці нагородили найкращих (і приємно, що серед них були українці), вибудували стратегію розвитку виду спорту на найближчі роки. Присутня була на цьому заході й українська делегація – президент ФЛАУ Ігор Гоцул, генеральний секретар Михайло Медведь та директор Департаменту сервісів Наталія Бурьохіна.
 
– Конвенція Європейської легкої атлетики традиційно поєднує в собі дуже багато різноманітних подій, заходів, зустрічей, – розповідає Ігор Гоцул. – Цьогоріч вона мала відбутися в Тбілісі, але через неузгодження з первісно запланованим місцем проведення, її перенесли до Таллінна. І естонські колеги в стислі терміни гарно впоралися з поставленим завданням і Конвенція пройшла на гарному організаційному рівні, що сприяло ефективній роботі.
 
Дуже добре, що наша делегація складалася з трьох осіб. Семінари, засідання робочих груп за різною тематикою проходили паралельно в декількох аудиторіях, і ми, розділившись, мали змогу впродовж стислого проміжку часу охопити дуже багато тем і отримати більше корисної інформації. Наприклад, в одній аудиторії обговорювався світовий рейтинг – його принципи побудови і подальше використання, що є досить актуальним. Адже зараз він стає домінантним інструментом при відборі спортсменів як на офіційні, так і на комерційні старти. Розуміння як цей рейтинг формується, дає можливість нам грамотно вибудувати нашу роботу. А водночас в іншій залі тривало обговорення Динамічної Нової Атлетики. Ми пам’ятаємо тріумф нашої команди в Мінську на Європейських іграх, коли ДНА була вперше представлена. І цей успіх відбувся через те, що ми маємо класних спортсменів та наставників, які серйозно поставилися до цих змагань і серйозно готувалися. А також через грамотну роботу нашого тренерського штабу, який заздалегідь з’ясував всі нюанси проведення цих змагань і відповідно грамотно побудував нашу тактику як в підготовці, відборі атлетів, так і безпосередньо під час змагань. ЄА впевнена в успішності й життєздатності цього проєкту, і має наміри продовжувати його з невеликими змінами.
 
Також під час Конвенції було представлено концепцію проведення чемпіонату Європи-2020 в Парижі. Вона також значною мірою відрізняється від звичного нам формату хоча б тому, що цей чемпіонат Європи буде проходити ПІСЛЯ Олімпійських ігор. І нашим завданням було отримати максимум інформації про те, як будуть забезпечені процеси життєдіяльності чемпіонату – умови проживання, транспортні перевезення, новації, які намагаються впровадити організатори.
 
Окрім цього відбулася так звана Календарна Конференція. Представники національних федерацій обговорювали останні зміни в міжнародному календарі, і, відповідно, календарях національних – щоб не було накладок, в тому числі з міжнародними матчевими зустрічами. З розвитком технологій ці процеси здебільшого відбуваються в онлайн-режимі, але досі залишається необхідність фінальної зустрічі, щоб підсумувати попередні домовленості, внести останні правки, що і було зроблено. Отож зауважу, що окрім офіційних змагань ЄА та ІААФ у нас ще буде 12 чемпіонатів АБАФ, в яких ми братимемо участь, і які приносять гарну користь нашим атлетам щодо отримання міжнародного досвіду, змагальної практики та додаткової мотивації. Також в нашому календарі залишаються міжнародні матчеві зустрічі юнацьких, юніорських та молодіжних збірних. Напередодні ми спілкувалися з нашими тренерами, і вони відзначали, що такі змагання – один з факторів, який допоміг нам отримати дуже гарні результати серед молодих спортсменів і дозволяє впевнено дивитися в майбутнє щодо приходу нового покоління сильних атлетів.
 
Відбувся в рамках Конвенції великий захід для керівників національних федерацій – Форум Лідерів. Він проводиться в певному інтерактиві, де окрім презентації є багато засобів зворотного зв’язку, і ми скористалися можливістю донести до ЄА свої побажання, а також свої незадоволення певними моментами.
 
Квінтесенцією Конвенції Європейської Атлетики завжди є Гала-церемонія «GoldenTrack». Цього року вона була особливою для нас, оскільки двоє українських спортсменів увійшли в шорт-лист претендентів, і врешті-решт Ярославу Магучіх було визнано найкращою «Зіркою, що сходить» Європейської легкої атлетики.  
 
Окрім офіційних заходів подібні форуми традиційно насичені і спілкуванням в кулуарах. Звісно, ми активно використали великі можливості, які мали в Таллінні для відстоювання інтересів української легкої атлетики. На зустрічі з президентом ЄА Свеном-Арне Хансеном та СЕО Кріштіаном Мільцем ми поставили крапку в наших перемовинах щодо проведення в Україні засідання Виконкому ЄА. Воно відбудеться в Києві в третій декаді червня 2020 року. І після повернення до України ми відразу активно приступили до підготовки цього важливого для нас заходу.
 
Ми продовжили активні перемовини з компаніями, які виготовляють покриття для стадіонів, оскільки термін дії нашого контракту з «Конікою» сплинув. Вважаю, що незабаром ми зможемо відзвітувати про успішне завершення цих перемовин. Також ми ще раз зустрілися з керівником шведської компанії «Nordic Sport» Деннісом Остенбергом, нашим офіційним партнером, виробником високоякісного спортивного інвентарю. Ми детально обговорили його візит до України, зокрема дати, які задовольняють його, представників українських бізнесових кіл та керівництва ФЛАУ. Ми знайшли у щільних графіках всіх сторін декілька «вікон», і найближчими днями зафіксуємо дату. Скоріш за все візит, метою якого, нагадаю, буде організація процесу виробництва продукції Nordic в Україні, відбудеться вже цього року.
 
Також ми активно спілкувалися з нашими колегами з інших легкоатлетичних федерацій. Ми просуваємо українські тренувальні бази на предмет проведення на них НТЗ спортсменів з інших країн. Зокрема, ми презентували базу пансіонату «Прибережний» в Лазурному для наших колег з декількох країн, запросили їх для інспектційного візиту. Сподіваємося, найближчим часом він відбудеться, і тоді вже конкретно повідомимо – хто саме до нас приїде.
 
У нас інсують особливо близькі стосунки з турецькими колегами – ми проводимо в цій країні багато зборів, допомагаємо та підтримуємо одні одного в різних проєктах. І зараз провели зустріч, щоб скоординувати наші зусилля для продовження цього діалогу. Я  планую найближчим часом відвідати Туреччину. Там зустрічатимусь як з керівниками Федерації, так і представниками турецького бізнесу, оскільки ми бачимо їх як наших потенційних партнерів. Також вели перемовини щодо взаємодії з турецькою стороною у питанні вартості готелів та інших послуг під час зборів наших команд. Домовилися, що під час візиту ми проведемо пакетні перемовини з зацікавеними готелями, аби отримати кращі умови як за ціною, так і за якістю.
 
Також ми провели консультації з ЄА, яка нещодавно отримала грант ЄС на розвиток антидопінгової діяльності. Це потужний, серйозний проєкт, і ми маємо знайти в ньому місце для української легкої атлетики. Також намагалися отримати якомога більше інформації, щоб спробувати самостійно організувати роботу щодо пошуку та залучення подібних грантів. З обома завданнями на цьому етапі ми впоралися і будемо рухатися далі.