Лісабонські перемовини

249
В Лісабоні відбувся останній великий міжнародний старт року – чемпіонат Європи з кросу. Про результати виступу на ньому українських легкоатлетів ми вже повідомляли. Про те, чого не має в підсумкових протоколах, прес-службі ФЛАУ розповів президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
– Чемпіонат Європи-2019 з кросу багато в чому був для нас експериментальним. За підсумками минулорічного чемпіонату була виказана велика кількість претензій керівництву нашої збірної, була поставлена задача знайти відповіді на закономірні питання і виклики, які виникали як у керівництва ФЛАУ, так і у любителів легкої атлетики щодо незадовільного виступу українських легкоатлетів на цих змаганнях. І, власне, тренерським штабом був запропонований новий концепт відбору, формування та підготовки команди, і він був реалізований в Лісабоні. Вже 10 грудня відбудеться засідання Виконавчого комітету ФЛАУ, на якому будуть підводитися підсумки змагань. Свою думку з цього приводу хотів би спочатку висловити там, а потім вже доведу її до широкого загалу.
 
Як завжди чемпіонат Європи – це ще й багато інших подій і зустрічей. В Португалії нам також було чим зайнятися. Серед іншого ми оглянули дві тренувальні бази, які можуть бути використані для підготовки української команди. Одна знаходиться в Лісабоні, друга – в ста кілометрах від португальської столиці. Після нашого повернення вся зібрана інформація буде узагальнена тренерським штабом і прийняте рішення, на скільки запропоновані умови підходять нашим атлетам.
 
 
Ми дуже уважно слідкували за організацією чемпіонату, оскільки, як вже повідомляли, найближчим часом будемо приймати рішення щодо спроби замахнутися на те, щоб провести в Україні чемпіонат АБАФ з кросу. В Лісабоні нам будо чому повчитися, адже з точки зору організації – це один з найкращих чемпіонатів останніх років. Дуже чітка і гарна організація, чудова траса, яка дуже гарно проглядалася та ефектно виглядала. Вона була дуже не простою, хоча в цьому, власне, і полягає специфіка кросу. Отож представники української делегації активно вивчали всі нюанси, спілкувалися з організаторами, вивуджували секретипідготовки, щоб максимально ефективно використати все це у нас у разі, якщо рішення про проведення в Україні чемпіонату АБАФ з кросу буде прийняте.
 
Також ми багато спілкувалися з нашими колегами з інших федерацій. Зокрема, з колегами з Греції обговорювали питання використання баз, а також участь наших спортсменів в змаганнях в цій країні. З литовцями говорили про можливості приїзду литовських атлетів в Україну для підготовки, і відповідне запрошення найближчим часом буде їм відправлене. Активно продовжується наше співробітництво з турецькими колегами – тут у нас і матчеві зустрічі, і чемпіонати АБАФ, і умови доля підготовки українських атлетів, і участь турецьких спортсменів в змаганнях в Україні, і робота з пошуку спонсорів. Всі ці теми ми продовжили обговорювати.
 
З керівниками Європейської Атлетики ми обсудили декілька наших ідей, пов’язаних з тим, щоб успішно провести в червні наступного року у Києві засідання Виконкому ЄА. Зараз будемо очікувати від них на зворотній зв’язок щодо наших пропозицій.
 
 
Дуже цікаву бесіду я записав з одним з найавторитетніших людей світу легкої атлетики, Карелом Пільним. Він володіє безцінним досвідом і величезним обсягом знань як в легкій атлетиці, так і далеко за її межами. Йому притаманні чудова ерудиція та глибоке розуміння спорту. Найближчим часом це відео я викладу для ознайомлення, і дуже рекомендую його переглянути всім любителям легкої атлетики.
Попередня статтяНове життя легкоатлетичного манежу Київської МШВСМ
Наступна статтяСофія Яремчук і Олександр Сітковський – найкращі легкоатлети листопада в Україні