Передумови для створення метального центру на Київщині

259
Днями головний тренер збірної України з метань Максим Островський побував в Тетієві Київської області. Як виявилося, тут навсправжки зацікавилися розвитком легкоатлетичних метань. Деталі пан Островський розповів прес-службі ФЛАУ.
 
– Другий рік триває наша співпраця з Київським обласним Центром олімпійської підготовки, директором є Василь Наумчук. Наші спортсмени займаються в цьому центрі, і під час чергової нашою зустрічі, повелася предметна розмова щодо розвитку при ЦОПі легкоатлетичних метань. Вже навіть розроблені проєкти спортивного комплексу в селищі Фурси поблизу Білої Церкви. Там передбачені метальний стадіон, готель, загалом – комплекс для повноцінної підготовки спортсменів.Також я познайомився з Олексієм Любаренком – старшим тренером з біатлону, який вже понад 40 років працює в Тетієві, і створив там спортінтернат з підготовки біатлоністів, а також веслувальників. І нещодавно вони звернулися до мене з проханням допомогти зі спортивним знаряддям, зокрема молотами. Спочатку я подумав, що це жарт, адже зв’язок між біатлоном і метанням молоту, м’яко кажучи, дуже далекий. Але з’ясувалося, що в Тетіїві зацікавилися розвитком легкоатлетичних метань.
 
Завдяки допомозі Васильківської ДЮСШ, я привіз на тетіївський стадіон «Колос» два молоти – 4 кг і 5 кг. Я не раз вже був у цьому місці, і помітив його великий спортивний потенціал. «Колос» має гарну інфраструктуру, на ньому постійно займаються жителі. Мер міста Руслан Майструк, який приєднався до нас під час цієї зустрічі, проводить активну політику щодо залучення містян, і зокрема молоді, до здорового способу життя. Зокрема, в Тетієві зараз готується сучасна біатлонна база, а також вже знайдено місце для розвитку метань. Мені показали біля комплексу місце розміром 60 на 100 метрів, закрите схилом, де можна обладнати метальні сектори, і створити умови для тренувань дітей. Питання безпеки, що є обов’язковим для довгих метань, також обіцяють владнати. Зазначу, що впроваджувати вони планують не лише молот, а й, зокрема штовхання ядра (у них вже є декілька снарядів). Ну і зазначу, що стадіон «Колос», зважаючи на його розміри, теоретично можна трансформувати в сучасний легкоатлетичний стадіон. Тим паче поруч стоїть манеж розмірами 96 на 18 метрів (!!!) – його почали будувати в 1990-х роках, але не довели тоді справу до кінця. За мохм переконанням, питання щодо завершення його будівництва буде вирішене найближчим часом.
 
 
Акцент в Тетіїві хочуть робити на дитячому спорті. Саме тому ми також відвідали одну з місцевих загальноосвітніх шкіл, в якій готують кадетів. Дуже приємно, що хлопчаки, ледве побачивши молот, почали пробувати його кидати. Я їм розповів, що легка атлетика є основою всіх видів спорту, а легкоатлетичні метання завжди прославляли Україну. Дітлахи дізналися про останні наші здобутки – медалі на європейській арені, п’яті місця на чемпіонаті світу-2019. Також провів для них майстер-клас, після якого хлопці зробили пробні кидки. У них просто горіли очі, вони навіть не хотіли йти на перерву. Перспектива там – величезна. Загалом подібна кропітка робота по регіонах – це один з важливих аспектів нашої діяльності. Адже якщо не посієш зернятко, ніколи не з’явиться у майбутньому ні спортсменів, ні спеціалістів. Хтось з цих дітей займеться спортом всерйоз, хтось позаймається і кине. Але з таких осередків неодмінно у підсумку вийдуть кваліфіковані фахівці і будуть розвивати і популяризувати легку атлетику.
 
 
Ми домовилися про подальші такі зустрічі, про створення робочих місць для тренерів та пошук спеціалістів. Тим паче що тут неподалік у селищі Черепине такий досвідчений фахівець, як Петро Поліщук. Він тривалий час готував біатлоністів, але, не зважаючи на поважний вік, перейшов у легку атлетику і зараз займається з метальниками списа. Отож, в Тетієві біатлон та легку атлетику бачать не конкурентами, а партнерами.