Валерій Борзов: «В цьому манежі тепер є до чого «тулити» інновації та мої титули»

238
15 грудня в манежі Київської міської ШВСМ відбулися перші після його реконструкції легкоатлетичні змагання. На оновлені доріжки та сектори вийшло 350 хлопців та дівчат 2005-2008 років народження, які боролися за нагороди турніру «Старти юних» на призи дворазового олімпійського чемпіона Валерія Борзова.
 
Охочі можуть ознайомитися з результатами змагань за ЦИМ посиланням. А пропонуємо враження від оновленого манежу, якими з прес-службою ФЛАУ поділився наш уславлений спринтер.
 
– Я був дуже здивований, що тут попрацювали не лише фахівці-будівельники, але й художники, електронники, а також люди, які знаються на спорті, – розповідає Валерій Борзов. – Безумовно, є дрібні недоліки, але манеж буде поступово вдосконалюватися. Адже тепер тут є до чого «тулити» нові інновації, ідеї, думки. Так само є тут до чого «тулити» і мої титули та звання. Мені приємно, що змагання, які мені присвячені, проходять в сучасній спортивній споруді, яка відповідає всім вимогам учбово-методичного центру. А що він таким стане, найкращим в Києві, а може й в Україні, сумніву не має. Теза «учбово-методичний» сьогодні дуже на часі. Допінг трохи девальвував методичну роботу тренерів. І зараз, коли використання допінгу стало майже неможливим, потрібно відновлювати основи спортивного тренування. І заради цього ми всі разом почали реалізовувати цей задум – за допомогою міської влади і мера Києва Віталій Кличка, президента ФЛА Києва Віктора Грінюка і всіх людей, які доклали руки до цієї справи – будівельників, тренерів. І сьогодні, цими змаганнями для молодших юнаків та дівчат, закладається нова генерація молоді, яка наслідує традиції тих, хто тут працював раніш і досягав максимальних результатів.
 
Цікаво, що свого часу Валерій Борзов саме на доріжках цього легкоатлетичного манежу встановив новий світовий рекорд з бігу на 60 метрів. І в Федерації легкої атлетики Києва переконані, що далі – буде!
 
– Почин є, ми дуже цьому радіємо, – ділиться враженнями від змагань президент ФЛА Києва Віктор Грінюк. – Думали, що буде легко, а виявилося, що ця дорога з реконструкції манежу зайняла дев’ять років. Але результат того вартий. Маємо дуже важливу для Києва сучасну спортивну споруду. Тут у нас не лише легка атлетика – світового рівня сучасне п’ятиборство, фехтування, настільний теніс, греко-римська боротьба, бокс. Тут зібрався якісний спортивний актив міста, який, вважаю, на Олімпіаді-2020 себе проявить якнайліпше.
 
Але це лише початок. Зараз ми маємо спортивну споруду дуже гарного рівня, найкращу з подібних в Україні. Вона підтягне до себе найкращих тренерів, які і так тут є, але підтягнуться й інші. З’являться тренери – з’являться і вихованці. З досвіду, років через 5-6, тобто в наступному олімпійському циклі, з’являться результати світового рівня. У нас є яскравий приклад – Юлія Левченко та Ірина Геращенко. Вони прийшли тренуватися в цей самий манеж в 11-річному віці. І зараз обидві – серед найкращих у світі у стрибках у висоту перемогли Марію і показали всьому світу що таке українська школа стрибків у висоту.
 
Але одним манежем ми не обмежуємося. У нас є стадіон «Русанівець», який належить ДЮСШ «Старт». Наше завдання номер один на наступний рік – ми на ньому почнемо тестувати всіх дітей, які навчаються в школах цього масиву, Русанівки. А у ньому проживає близько 30 тисяч людей. Коли нам розповідають казки, що хтось там приймає допінг, тому у них є результати – це маячня. В нормальних країнах тестують дітей змалку, і виявляються тих, у кого є здібності до легкої атлетики. І хтось з них да «вистрілює». Тому ми почнемо цю селекційну роботу, затягувати дітей на тренування. І повірте мені – коли ми з вами зустрінемося років через вісім, з тих русанівських дітлахів повиростають і чемпіони України, і призери світу та Європи, і, дасть Бог, Олімпійських ігор. Це питання лише якогось часу і наших зусиль.
Попередня статтяУ Бахмуті відбудуться змагання зі стрибків на призи Віталія Петрова
Наступна статтяІвано-Франківськ-2020: робота триває!