Івано-Франківськ-2020: робота триває!

240
Днями відбувся робочий візит керівництва Легкої атлетики України до Івано-Франківська. Основні питання, які під час нього розглядалися: проведення в Івано-Франківську міжнародних змагань, головне з яких – чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, який столиця Прикарпаття прийматиме 14 березня наступного року, а також розвиток спортивної інфраструктури в регіоні.
 
– В Івано-Франківську зараз завершується реконструкція стадіону Національного Університету нафти і газу, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Вже готове основне ядро, зараз повним ходом триває реконструкція трибун і підтрибунного приміщення, яке використовується як невеликий легкоатлетичний манеж. Також поруч зі стадіоном має бути обладнаний майданчик для довгих метань. Разом з директором Департаменту молодіжної політики та спорту міськради та президентом ТФЛА Віталієм Матешком, начальником спортуправління Івано-Франківської ОДА Орестом Оклієвичем ми зустрілися з керівництвом Університету. Ознайомилися з ходом реконструкції, звернули увагу на необхідність суворо дотримуватися умов сертифікації, окреслили та обговорили ті змагання, які плануємо провести, що потрібно зробити, щоб вони пройшли на гідному рівні. В цілому, від побаченого залишилися дуже гарні враження – все робиться якісно і має гідний вигляд.
 
 
Також разом з Віталієм Матешком ми провели ефір на обласному телебаченні, де говорили про легку атлетику, про наші плани, пов’язані з Івано-Франківськом як щодо змагань на стадіоні, так і щодо чемпіонату АБАФ зі спортивної ходьби. Окрім цього провели зустріч з керівниками області і міста – зокрема, з міським головою, профільним заступником голови ОДА, начальниками управлінь. Основною темою був березневий чемпіонат АБАФ. Минулого тижня Виконавчий комітет ФЛАУ затвердив склад оргкомітету виконавчої дирекції змагань, і на зустрічі ми вже детально обговорили майбутню її роботу, завдання, які ставимо перед собою, орієнтири, на які намагаємося вийти, показники, в тому числі цифрові, які будемо вважати успішними. Плани дуже амбітні. Ми хочемо, щоб цей чемпіонат був найкращим за усі попередні. І дуже серйозно до цього налаштовані.
 
Було підняте питання зі створення офісу для виконавчої дирекції з проведення чемпіонату АБАФ. Також ми разом з генеральним секретарем ФЛАУ Михайлом Медведєм і директором департаменту змагань Яною Бочарською провели великий установочний семінар-нараду з членами виконавчої дирекції. Обговорили всі нюанси, пов’язані з підготовкою. Відбулося живе обговорення, обмін досвідом, в першу чергу нашого нещодавнього, успішного проведення в Луцьку командного чемпіонату Європи з багатоборств. Ми відповідали на запитання колег, моделювали різні ситуації, визначилися з термінами, показниками ефективності. Тобто речами, які є чіткими індикаторами того, до чого ми прагнемо і звідки будемо знати, чи були ми успішними.
 
Зрозуміло, що проведення таких змагань не можливе без фінансування. Тому обговорювалося питання про фінансовий внесок області та міста в проведення чемпіонату АБАФ. Окрім цього ми, звичайно, не могли не скористатися можливістю обговорити з керівництвом міста та області багато інших питань, пов’язаних з розвитком легкої атлетики в цьому важливому для нас регіоні. Зокрема ми звернули увагу на те, що в міських спортшколах міста не має жодного відділення легкої атлетики, що не правильно. Міський голова дав відповідне доручення, і сподіваємося що найближчим часом ситуація зміниться. Наш досвід говорить про те, що проведення великих змагань в кожному місті є каталізатором процесу приводу дітей в спортивні секції. І фізично потрібно, щоб ці секції існували. В Івано-Франківську є обласні школи, які розвивають наш вид спорту. Але цього певно не достатньо. Також ми говорили про те, що якщо скоро ми хочемо збільшити кількість секцій, то одного стадіону явно замало. Тому ми наполегливо рекомендували місту звернути увагу на шкільні стадіони. В 21-му столітті бігати на уроках фізкультури по асфальту, м’яко кажучи, не пристойно. Отож, обговорили питання реконструкції таких стадіонів, щоб в кожному мікрорайоні був об’єкт, де жителі могли б займатися і легкою атлетикою, і просто оздоровчими вправами.
 
 
Ще одною темою для обговорення було збереження легкої атлетики в умовах децентралізації. Адже з формування територіальних громад виникає проблема з фінансування районних шкіл. Ми обговорили механізми, поділилися з колегами досвідом інших областей, де вдалося вирішити подібні питання. Зокрема через створення невеликих спортивних клубів, які можуть бути підтримані з бюджетів територіальних громад, а також іншими способами, які не будуть протирічити закону.
 
Підіймав я питання щодо сектору для нашого талановитого метальника молота Михайла Гаврилюка. В одному з наших інтерв’ю ми розповідали, що така проблема існує, ми її обговорювали в телефонному режимі. Зараз керівництво області нам повідомило, що частково сектор вже змонтовано, і залишилося лише встановити сітку.
 
Також ми говорили про мотивацію тренерів. З задоволенням прийняли інформацію від керівництва міста та області, що у відповідних бюджетах будуть передбачені кошти на доплати тренерам. Це дозволить додатково їх мотивувати.
Попередня статтяВалерій Борзов: «В цьому манежі тепер є до чого «тулити» інновації та мої титули»
Наступна статтяДля ознайомлення: Таблиці очок спортсменів за результатами виступів у 2019 році