Пригадуючи 2019 рік: Ірина Ольховнікова, головний тренер зі спринту та бар’єрного бігу

377
На черзі – звіт про сезон минулий та плани на рік 2020-й, олімпійський від головного тренера збірної України зі спринту Ірини Ольховнікової.
 
– 2019 рік був доволі успішним для групи спринтерського та бар’єрного бігу. Це можна стверджувати хоча б тому, що ми вже маємо дві олімпійські ліцензії: з бігу на 400 метрів з бар’єрами Ганни Рижикової та в жіночій естафеті 4х400 метрів – здобули тут путівку до Токіо завдяки гарному виступу на чемпіонаті світу, де посіли шосте місце, причому з досить високим результатом.
 
Зазначу, що до збірної країни зі спринтерського та бар’єрного бігу входить 140 спортсменів, з яких до основного складу – 62 (39 спринтерів та 23 бар’єриста; 31 чоловік та 31 жінка). У порівнянні з минулим роком ця кількість зросла на чотири атлета.  Загалом у 2019 році було проведено 21 навчально-тренувальний збір, з яких 19 в Україні та 9 за кордоном. Потрачено на це було 4,5 млн. гривень. Наша група взяла участь в чотирьох змаганнях Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій, чотирьох міжнародних матчевих зустрічах, а також в наступних основних міжнародних змаганнях. На чемпіонат світу з естафетного бігу у нас виїжджало три команди – чоловіча та жіноча 4х100 м та жіноча 4х400 м. Вирушали до Японії з надією здобути вже на початку сезону олімпійську ліцензію, але не склалося. В естафетах 4х100 метрів обидві наші команди були 13-ті. А в жіночій естафеті 4х400 м дівчата показали в забігу досить високий результат – 3.27,71, який давав їм право бути у фіналі (це був другий час цього чемпіонату). Але за порушення правил передачі естафетної палички нашу команду було дискваліфіковано. Тим не менш, високий показаний результат в попередньому забігу дав дівчатам впевненість в подальших естафетних стартах, що все-таки призвело потім до здобуття ліцензії.
 
 
В Глазго на чемпіонаті Європи в приміщенні, де естафетні команди у нас не виступали, від України було 8 спринтерів та бар’єристів, які, втім, залишилися без нагород. У Швеції на чемпіонаті Європи серед молоді естафетна жіноча команда 4х400 м (Яна Качур, Анастасія Бризгіна, Наталя Пироженко-Чорномаз, Іванна Аврамчук) стала четвертою. Далі був командний чемпіонат Європи  в Польщі, який був значущим саме для естафетної команди, бо ми впевнено йшли до завоювання ліцензій. У дівчат було завдання вибігти з 3 хвилин 30 секунд. Вони з ним впоралися. Оскільки командний результат у нашої збірної був сьомим, ми потрапили до слабшого забігу. Наші дівчата бігли з величезним відривом, вважайте одні. І показали гарний результат (3.29,33), який дозволив їм кваліфікуватися на чемпіонат світу. Зауважу також, що в жіноча естафета 4х400 м стала чемпіоном Всесвітньої Універсіади.
 
Далі був чемпіонат світу в Досі, головний старт сезону. Група спринтерського та бар’єрного бігу була представлена жіночою естафетою 4х400 м, змішаною естафетою 4х400 м, Ганною Рижиковою (400 м з/б) та Анною Плотіциною (100 м з/б). Естафетна команда виступила чудово в забігу, вийшла до фіналу і з результатом 3.26,57 посіла шосте місце. Це дало нам право отримати олімпійську ліцензію, і тепер планомірно готуватися до Токіо-2020. Хто побіжить в цій команді – покаже час. У нас розроблені чіткі критерії відбору, дівчата налаштовані дуже серйозно. Також розраховуємо на Аню Рижикову, яка, не зважаючи на те, що кваліфікувалася в індивідуальній дисципліні, є незамінною естафетчицею. В першу чергу високі шанси відібратися в команду у Тетяни Мельник, Катерини Климюк, Анастасії Бризгіної, Яни Качур, Наталі Пироженко-Чорномаз. Вважаю, як це часто буває, в олімпійський рік ще обов’язково з’являться атлетики, які поборються за місце в естафеті. Не скидаємо з рахунків також Аліну Логвіненко – вона 2019 рік пропустила через травму, зробила операцію на коліні (меніск), але зараз на повну тренується, і ми дуже сподіваємося, що вона побореться за путівку в Токіо.
 
Також ми дуже розраховуємо як на кандидаток в естафетну команду дівчат, які спеціалізуються з бігу на 800 метрів – передусім Ольгу Ляхову. Вона бігла в тій естафеті в Досі на чемпіонаті світу. Але Оля кваліфікувалася до Токіо на своїй основній дистанції, 800 метрів. А програму Ігор складено так, що у нас є накладка 800 м та естафет, і скоріш за все попередній забіг нам доведеться бігти без неї. Тому ми, безумовно, готуватимемо шість чистих 400-метровичок. А вже у фіналі будемо дивитися, як себе почуватимуть після виступів в індивідуальних видах Ольга Ляхова та Анна Рижикова. Аня така атлетка, що в Досі в один день відбігала фінал на 400 метрів з бар’єрами, а наступного вже найшвидше бігла свій етап в естафеті 4х400 метрів.
 
 
Також великі амбіції має наша змішана естафета 4х400 метрів (два хлопця і дві дівчини). Зарах вона посідає у світовому рейтингу 13-е місце. Дівчата у нас сильніші, але й на хлопців будемо сподіватися – передусім на Данила Даниленка, Олексія Позднякова, Дмитра Бікулова, які зможуть показати свої найкращі результати і здобути право здобути місце серед 16-ти найкращих команд і кваліфікуватися на Олімпійські ігри.
 
Хочеться ще відзначити чоловічу команду 4х100 м, оскільки на чемпіонаті Європи-2018 в Берліні вона була п’ятою, з високим результатом. У хлопців є всі шанси позмагатися задля отримання олімпійської ліцензії. Тут все залежить від індивідуальних швидкостей. Хлопці серйозно готуються, дуже налаштовані. Якщо кожен з них пробіжить свої 10,30-10,35, то з цією естафетою складеться. Також дуже сподіваємося на Сергія Смелика на 200-метрівці. Норматив дуже високий (20,24), але ми знаємо, який залізний характер у Сергія.
 
Щодо інших індивідуальних видів, у бігу на 400 метрів з бар’єрами окрім Ані Рижикової ми дуже розраховуємо на Вікторію Ткачук. На початку минулого сезону вона зазнала серйозної травми і довго не виступала. Але зараз ця цілеспрямована і амбіційна дівчина вже повноцінно тренується. У 2018 році Вікторія на чемпіонаті Європи показала результат 55,28, а норматив на Олімпійські ігри складає 55,28. Так що є гарні шанси.
 
Також ми, безумовно, розраховуємо на Анну Плотіцину. Минулого року вона мала результат у бігу на 100 м з/б 12,89, а олімпійський норматив – 12,84. Дуже сподіваємося у бігу на 400 м з/б на Марію Миколенко, на 100 м з/б – на Ганну Чубковцову. Це молоді дівчата, які дуже гарно пройшли минулий сезон, з особистими рекордами.
 
Підготовка до Олімпійських ігор буде дуже цілеспрямованою. До кандидатів в олімпійську команду від спринту та бар’єрів шестеро атлетів увійшло в елітну групу, і чоловіча естафета  4х100 метрів – в провідну. Загалом – 11 спортсменів. Вже пройшов один збір в Португалії. Зараз Аня Рижикова поїде до Спали (Польща). До чемпіонату світу в приміщенні ми спеціально не готуємося, але там бігтиме наша жіноча естафета 4х400 метрів. 24 лютого, хто не відбереться на чемпіонат світу в Китаї, вирушить знову в теплі краї, на збір до Португалії, а частина – до турецької Анталії. Ну а ті, хто впродовж сезону відберуться в Токіо-2020, після чемпіонату України поїдуть з усією командою на передолімпійський збір до Японії – для проходження адаптаційної акліматизації. Плануємо, що від нашої групи на Олімпійських іграх виступатиме від 10 до 15 атлетів (включно з естафетами).