Львівські нотатки: про стадіон «СКІФ», арену в Тисовці, єдину форму збірних областей та феєричний турнір висотників

257
Міжнародні змагання зі стрибків у висоту пам’яті Олексія Дем’янюка, які відбулися у Львові минулими вихідними, подарували нам фантастичний результат новоспеченої рекордсменки світу серед юніорів, дніпрянки Ярослави Магучіх. Але ці дні видалися насиченими для керівників легкої атлетики Львівщини та України не лише щодо організації Меморіалу. Відбулося декілька зустрічей, які вже найближчим часом знайдуть своє позитивне відображення на житті нашого виду спорту в країні. Про них прес-службі ФЛАУ розповів президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
– Нещодавно у Львівській області відбулися вибори нового керівництва місцевої Федерації легкої атлетики. З більшістю з новообраних представників керівних органів ФЛАЛО нам з першим віцепрезидентом ФЛАУ Володимиром Рудюком вдалося зараз зустрітися. З нашого боку було виказане бачення щодо розвитку легкої атлетики в регіоні, плюси та мінуси діяльності ТФЛА. Наші львівські колеги ставили багато практичних запитань щодо організації роботи ФЛА, планів Легкої атлетики України. Зокрема, Львівська область, як і низка інших областей, не встигла завершити процес придбання єдиної форми для обласної збірної, наявність якої з цього року для участі в національних змаганнях є обов’язковою. До нас звернулися з проханням ще раз відтермінувати введення в дію відповідного Положення. На найближчому засіданні Виконавчого комітету ФЛАУ ми повернемося до цього питання і спробуємо знайти компроміс. Також багато областей у питанні придбання форми стикаються з тим, що оскільки вони купують невеликі партії, їм важко отримати від виробників серйозні знижки. ФЛАУ намагатиметься провести перемовини з постачальниками форми, щоб спробувати вивести цей процес на національний рівень і, таким чином, надати можливість ТФЛА отримати при закупівлі якісь більші преференції.
 
Було ще одне дуже практичне питання: інколи областей виникають проблеми у зв’язку з тим, що отриманий комплект номерів для виступів на національних змаганнях їм потрібно оперативно забрати з одного старту і передати в інше місто на інший, що не завжди просто. Найближчими днями ФЛАУ вивчить можливість виготовлення ще одного комплекту номерів і його відправки ТФЛА.
 
Дуже багато обговорювалося питань, пов’язаних з діяльністю безпосередньо обласної ФЛА, членства, взаємодії з владою. Багато часу було присвячено взаємодії з таким розростаючимся рухом, як масові пробіги, оздоровчий біг тощо. Ми наполегливо орієнтуємо наші федерації на активне сприяння цьому руху, взаємодії з ентузіастами, які намагаються організовувати такі заходи. Ми наводили кейси з діяльності наших колег з інших ТФЛА, які могли б слугувати прикладом для Львівської ФЛА. Говорили про програми підтримки спортсменів в областях – наприклад, рекомендували нашим колегам виступити з ініціативою, щоб у Львівській ТФЛА найближчим часом, як це вже зроблено в багатьох областях, було сформовано штатну збірну, і це дало б можливість рухатися вперед. Говорили про зміну ідеології обласних змагань – перехід від змагань між районами до змагань між територіальними громадами, що відображатиме зміни, які відбуваються в країні.
 
 
Наступна зустріч у нас відбулася з начальником навчально-спортивної бази «Тисовець» Василем Пилипчаком. Не так давно у нас з Сергієм Бубкою відбулася зустріч з керівництвом Міністерства оборони України, під час якої обговорювалися наші спільні інтереси, пов’язані з використанням наявної у Збройних Сил спортивної інфраструктури. Зокрема ми наполегливо продовжуємо працювати над тим, щоб в Україні нарешті з’явився стадіон в умовах середньогір’я. І зустріч з паном Пилипчаком нас наблизила до того, що ця довгоочікувана подія врешті решт стане реальністю. Наприкінці січня – на початку лютого група фахівців ФЛАУ відвідає базу «Тисовець», яка знаходиться в Сколівському районі Львівщини на висоті 1000 метрів над рівнем моря, огляне місце, яке потенційно може бути використане для будівництва стадіону, а також ті умови, які вже є в Тисовці. Спільно з керівництвом бази, Міністерства оборони та армійського спорту ми визначимо подальші наші кроки в цьому напрямку.
 
Важливою для нас є взаємодія зі Львівським державним Університетом фізичної культури. Тут у нас два основних моменти. Перший – співпраця з профільною кафедрою, де нас цікавить участь фахівців в методичному забезпеченні легкої атлетики, формуванні нашої історії та збереження духу легкої атлетики. Робота щодо цих напрямків відбувається постійно, і зараз ми також обмінювалися думками, поставили перед собою наступні завдання.
 
 
Друга складова нашої співпраці – реконструкція стадіону СКІФ. Ми вже декілька років ведемо спільну роботу над її здійсненням, і досягли серйозного результату. Вже практично завершено укладку основи під покриття. Цього року в бюджеті передбачені кошти для реалізації цього проекту, і зараз ми обговорили конкретні кроки, аби завершити реконструкцію вже цього року.  Це абсолютно можливо, і ми активно над цим працюємо.
 
Звичайно, квінтесенцією цієї поїздки було відвідування Міжнародних змагань зі стрибків у висоту пам’яті Олексія Дем’янюка. Не зважаючи на всі труднощі, з якими стикалися організатори, вони продовжують проводити турнір, шукати якісь нові підходи, і я їм при нагоді ще раз щиро дякую за таку велетенську роботу. На цьому Меморіалі ми вкотре пересвідчилися, що майбутнє у української легкої атлетики є, і воно – блискуче! Адже на турнірі тон задавали якраз спортсмени юніорського віку, і у чоловіків, і у жінок.  Ну а феноменальні стрибки Ярослави Магучіх – це просто щось неймовірне! Одночасно у нас ще є над чим працювати щодо організаційних моментів – залучення глядачів, ЗМІ. Це було предметом нашого обговорення з організаторами, і буде предметом нашої спільної роботи в майбутньому.