Пригадуючи 2019 рік: Департаменти сервісів та розвитку

391
Велика легка атлетика – це не лише спортсмени,наставники, лікарі, масажисти. Це й великий обсяг організаційної роботи. У ФЛАУ її виконують чотири департаменти – збірних команд, змагань, сервісів та розвитку. Далі мова піде про те, як склався рік минулий та що очікувати від нового для двох з них – Департамент сервісів, який очолює Наталія Бурьохіна, та Департамент розвитку (керівник – Антон Петров).
 
– Департамент сервісів Легкої атлетики України – це департамент підтримки, – розповідає Наталія Бурьохіна. – Організаційно-технічний, юридичний супровід міжнародних виїздів, змагань в Україні, тренувальних зборів в Україні та за кордоном. Квитки, накази, договори по проведенню НТЗ та заходів, бронювання готелів як в Україні так і за кордоном, візи. З останніми віднедавна стало простіше. Але все одно, 62 британські візи (51 на чемпіонат Європи в приміщенні в Глазго та 11 на Кубок Європи з бігу на 10000 метрів в Лондоні) для команд минулого року робили. Також до наших функцій входить взаємодія з НАДЦ, IAAF, AIU з приводу антидопінгу. Робота з менеджерами атлетів (реєстрація, звітність в IAAF), міжнародні відносини з іншими національними федераціями, IAAF, EA, ABAF.
 
 
Одним словом, ніхто нікуди не зможе поїхати без нашої допомоги. В IAAF є електронна програма «Arena», до якої подаються заявки на великі змагання – спочатку кількісні, а потім персональні. Якщо до певного кінцевого терміну ми не проведемо засідання Виконавчого комітету ФЛАУ, не затвердимо команду і я не внесу її в он-лайн систему – ніхто нікуди не поїде.
 
Зокрема, у 2019 році ми забезпечили проведення в стаціонарному та електронному режимах 56-ти Виконкомів ФЛАУ та п’яти засідань Ради ФЛАУ. Часто вони бувають в інших містах, і це все також потрібно організовувати.
 
 
Також минулого року наш департамент займався підготовкою пропозицій про внесення змін до Закону України про фізичну культуру та спорт. Багато зусиль було покладено на організацію постачання екіпіровки Asics – підготовка документів, перемовини з митницею, отримання вантажу на території України. І все це потрібно було робити дуже оперативно, аби спортсмени вирушили на міжнародні змагання в національній формі.
 
Нещодавно відправили річний звіт до IAAF, в якому зібрали інформацію від всіх департаментів, систематизували її і внесли в он-лайн форму. В ньому містилися дані по всім напрямкам діяльності федерації – змагання, розвиток, членство, тощо.
 
Вважаю, що до наших тогоріних досягнень сміливо можна віднести проведення зміни спортивного громадянства марафонки Олександри Шафар (Дуліби). Процес відбувався по новій процедурі, і ми третіми у світі її пройшли. Причому дозвіл на зміну громадянства отримали з першого разу і безкоштовно, тоді як у всьому світі за це платять великі кошти.
 
У нинішньому році на нас очікує організація декількох дуже важливих подій. 22-24 червня у Києві відбудеться засідання виконавчого комітету Європейського Атлетики, восени, також в Києві – Balkan Athletics Gala-2020 та Конгрес АБАФ. Окрім цього після Олімпійських ігор у нас – Звітно-виборча конференція ФЛАУ.
 
Продовжимо ми активну роботу з нашими спонсорами та партнерами – перемовини, підготовка юридичних частин договорів, змін до контрактів, тощо.
 
 
– Щодо співпраці з Mondo, Nordic, Asics, Інтертоп, іншими партнерами ФЛАУ, то тут ми багато в чому доповнюємо один одного разом з Департаментом сервісів, – розповідає керівник Департаменту розвитку ФЛАУ Антон Петров. – Адже долучення нових партнерів – це один з обов’язків департаменту, який я віднедавна очолюю. Також основні акценти – на популяризації та розвитку легкої атлетики. Це освітня діяльність і навчання на території України і за кордоном (різноманітні семінари, конференції та навчання суддів, тренерів, технічних делегатів), робота над проектами на кшталт «Дитяча легка атлетика ІААФ», складання рейтингів територіальних ФЛА, визначення найкращих легкоатлетів місяця та року, подання на присвоєння державних нагород, почесних звань, подяк від ФЛАУ. Також – маркетинг, піар, промоушн, зв’язки з громадськістю. ФЛАУ і раніш була відкрита до спілкування з соціумом, а з кожним днем ми стаємо все більш відкритими. На сайті та наших сторінках в соцмережах можна, наприклад, знайти всі рішення Виконкому. Допомагаємо розвиватися ТФЛА – де порадами, де партнерами.
 
Наш підрозділ веде активну співпрацю з ЄА, ІААФ, НОК України, всіх їхні проекти ми максимально намагаємося впровадити в Україні. Зокрема, популяризуємо наш вид спорту серед юних українців за допомогою «Легкої атлетики ІААФ», Олімпійського уроку, Олімпійського дня, інших соціальних ініціатив та заходів.
 
Також працюємо над імплементацію до шкільної програми уроків «Дитячої легкої атлетики». Всіляко сприяємо розвитку не лише професійного спорту, але й любительського, зокрема масових пробігів, на які сьогодні дуже великий попит.
 
 
Президентом України було озвучено державну програму «100 стадіонів», і ФЛАУ до неї максимально підключилася. Раз є можливість, що держава допоможе нам по всій Україні побудувати стадіони – ми маємо нею скористатися. Одне з питань, в якому ми відстоюємо свою принципову позицію – наполягаємо, щоб всі арени були сертифіковані, аби показані на них результати наших спортсменів офіційно зараховувалися. Всі охочі територіальні ФЛА надали перелік стадіонів, і ми зараз ми усіляко відстоюємо їхні інтереси в профільному Міністерстві та Кабміні.
 
Серед іншого, найближчим часом побачить світ Етичний кодекс спортсмена, над проектом якого ми завершуємо свою роботу. Цього року ми розглядаємо можливість розробки офіційного сайту ФЛАУ на новій платформі, але це не дешеве задоволення, і ми хотіли б залучити до процесу когось з наших партнерів. Адже є багато інших моментів, які потребують першочергового фінансування.
Попередня статтяКласні висоти юніорів
Наступна статтяВизначені найкращі легкоатлети, тренер і команда 2019 року!