Робота над розвитком легкоатлетичної інфраструктури у Львові, Луцьку та Рівному

206
Днями президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул відвідав декілька західних областей країни, де провів низку зустрічей як з представниками органів влади, так і з керівниками місцевих територіальних федерацій. Про що говорили, що вирішили – пан Гоцул розповів прес-службі ФЛАУ.
 
– У Львові я брав участь в засіданні українського «Аспен-клубу», членом якого я є останні 12 років. Це закритий інтелектуальний клуб, який періодично збирається для обговорення серйозних філософських текстів, питань, де часто ми звертаємося до ціннісних категорій. Для мене це віддушина в нашому достатньо жорсткому світі, можливість поспілкуватися з цікавими людьми, отримати якийсь позитивний заряд. І серед іншого перевірити свій камертон на предмет – що для тебе дійсно важливо чи ні.
 
Зрозуміло, що перебуваючи у Львові я не міг не скористатися можливістю зустрітися з керівництвом ФЛА Львівської області. Ми обговорили декілька питань з розвитку легкої атлетики в регіоні. Першим з основних було пов’язане з реконструкцією стадіону СКІФ. Ми продовжуємо наполегливо займатися цим питанням. Обговорили, що потрібно зробити, аби завершити реконструкцію цього року. І саме з цієї позиції будемо спільно діяти і надалі.
 
Другий момент – підвищення кваліфікації тренерів. Нове Положення про підвищення кваліфікації тренерів дозволяє наставникам проводити відповідні курси не лише в певних університетах. Також беруться до уваги курси, організовані відповідними спортивними федераціями. Предметом нашого обговорення була якраз можливість спробувати Федерації легкої атлетики Львівської області організувати у себе такі пілотні курси, звичайно ж, за допомогою Університету та ФЛАУ. Це дуже цікавий і перспективний момент, і якщо отриманий досвід виявиться вдалим, його можна буде перенести в інші області.
 
Після Львова я вирушив до Луцька. Не так давно міськрада прийняла рішення про виділення великої ділянки землі під будівництво спортивного комплексу – мова йде про басейн, зал і низку інших об’єктів. У зв’язку з цим я попросив про термінову зустріч з керівництвом міста, оскільки ще з самого початку нашої роботи з проектом стадіону в Луцьку, ми обговорювали необхідність спробувати зробити тут повний цикл: домогтися, аби в місті був не лише стадіон, але й легкоатлетичний манеж. Разом з президентом ФЛА Волинської області Володимиром Рудюком ми зустрілися з керівництвом, обговорили питання легкоатлетичного манежу. І на цьому етапі зустріли зацікавленість в тому, щоб наш запит було поставлено на порядок денний. Подальші кроки наступні: ми готуємо технічні завдання, які будуть передані до Луцьку, параметри цієї споруди. Також контактуватимемо з Міжнародною федерацією, щоб вона порекомендувала Луцьку кваліфікованих проектантів для такого складного і багатофункціонального об’єкта. Ми домовилися, що будемо постійно координувати наші зусилля і далі просувати цей напрямок.
 
Також предметом нашої розмови були змагання, які ФЛАУ проводитиме в Луцьку цього року. В першу чергу чемпіонат України, який буде фінальним відбором на Олімпійські ігри. Ми зацікавлені, щоб головний старт національного сезону пройшов на належному рівні. Луцьк накопичив вже достатньо великий досвід проведення легкоатлетичних змагань, але ще моменти, над якими слід працювати. Ми домовилися, що найближчим часом буде створено оргкомітет, який буде послідовно займатися всіма питаннями, пов’язаними з підготовкою літньої серії змагань. В першу чергу, як я вже сказав, головного чемпіонату, щоб спортсменам і тренерам під час нього було створено гарний настрій, з яким вони і вирушать до Токіо-2020.
 
Ще про два напрямки, які для нас важливі в Луцьку, і якими ми продовжуємо займатися. Активно триває процес облаштування метального стадіону в Луцькому національному технічному університеті. І зараз ми продовжили розмову щодо облаштування на ньому ще й бігових доріжок. Це буде ще один важливий для нас центр розвитку легкої атлетики, і під визначенням «розвиток легкої атлетики» ми завжди маємо на увазі не лише змагання професійних атлетів, але й масовий любительський спорт. Це питання не завжди є предметом обговорення в матеріалах, але майже завжди підіймається під час зустрічей та розмов з керівниками міст та областей. В даному випадку ми починаємо разом з містом цікавий проект, пов’язаний з облаштуванням бігової доріжки в парку на набережній. Це буде спеціально покладена доріжка зі спеціальним покриттям, призначена для любителів бігу та спортивної ходьби. Вона має стати одним з центрів притягання любителів, а також стимулювати тих жителів міста, які ще вагаються розпочати займатися оздоровчим бігом.
 
 
Наступним пунктом призначення в моїй поїздці був Рівне. Там у мене, президента ФЛА Рівненської області Олегом Машаненковим та Ярославом Нечипорцем відбулася зустріч з заступником голови облдержадміністрації Сергієм Гембергом. Ми вже декілька років супроводжуємо і активно проштовхуємо питання реконструкції стадіону «Авангард». Її вже розпочати і наші колеги з ТФЛА чи не щоденно моніторять хід робіт. Це дуже великий і коштовний об’єкт, його дуже не просто втілити в життя. Тому ми періодично намагаємося актуалізувати це питання на різних рівнях. Зараз ми обговорили низку питань, пов’язаних саме з розвитком спортивної інфраструктури, головне з яких – реконструкція «Авангарду». Цим переважно займається влада міста, але для нас важливо, щоб її першим союзником була область. Щоб було розуміння тих бонусів, які можуть отримати область та місто, якщо реконструкцію стадіону буде належним чином завершено, і легка атлетика повноцінно прийде туди зі своїми національними та міжнародними змаганнями, зборами тощо. Мені здається, що в цій частині нам вдалося донести цю інформацію.
 
Другий момент – реконструкція стадіону «Авангард» розрахована на тривалий термін і має завершитися у 2021 році. Водночас сьогодні у рівненських тренерів є дуже великі труднощі з забезпеченням тренувального процесу за відсутності стадіону. Ми намагаємося їм тут допомогти, і один з шляхів розв’язання цього питання – реконструкція невеликого стадіону національного університету водного господарства та природокористування, аби можна було б вести там тренувальний процес. Окрім цього, такий стадіон однозначно буде слугувати і Університету, оскільки йому не стане зайвою спортивна арена, якою зможуть користуватися студенти. Пан Гемберг запевнив, що реконструкція цього стадіону стоїть в планах обласної влади вже на поточний рік. І ми надалі будемо вести співробітництво в цьому питанні.
 
Ще один момент, на який я хотів би звернути увагу. Більша частина моїх постів про поїздки – це своєрідна форма звітності перед членами ФЛАУ щодо того, що я роблю, куди і навіщо їду. Серед іншого хочу пояснити те, що в декількох своїх останніх поїздках мене супроводжують дружина та син. На роз’їзди я витрачаю більше часу, ніж буваю вдома, що позбавляє мене можливості бачити рідних, насолоджуватися спілкуванням з ними. І поїздки разом з ними для мене – певний компроміс, аби з одного боку виконувати ті завдання, які стоять переді мною як перед президентом Федерації, а з іншого боку – не відриватися від сім’ї і мати можливість спілкування з близькими для мене людьми.