У Києві вперше відбудуться змагання з командного бігу

476
7 березня о 16:00 в легкоатлетичному манежі Київської міської ШВСМ (Тичини, 18) буде дано старт змаганням з командного бігу на 1 милю серед збірних команд регіонів України: Сходу, Заходу, Півдня та Півночі серед чоловіків та жіночих команд Сходу та Заходу. Формат таких змагань носить назву «Battle Mile» (Батл Майл) та походить з Черкас, де вже двічі проводили старти з командного бігу на 1 милю.
 
Ідеологом та засновником громадської організації «Асоціація командного бігу України», яка і виступає організатором змагань «Battle Mile» є черкащанин Юрій Піднебесний.
 
– Зародилася думка, як можна допомагати розвивати біг на середні дистанції в Україні. Коли я переглядав чемпіонат світу з легкої атлетики, було дуже прикро, що Україна, навіть на рівні кваліфікації, майже не представлена на середніх дистанціях. Це говорить про те, що необхідно підіймати вид, необхідно популяризувати. Тож з’явилась ідея, яка дозволить більш масово залучити спортсменів до бігу на середні дистанції і розвиватись в цьому напрямку. А сам факт командної боротьби надає змаганням новизну і додатковий стимул для спортсменів, адже поряд з індивідуальним виступом і є командна відповідальність, командний дух, – розповів Юрій про виникнення ідеї.
 
Правила змагань з командного бігу пояснюють їх особливість та новизну. На старт виходять 2 команди по 4 спортсмени в кожній, і завдання кожної команди показати кращий сукупний час по дистанції. За допомогою чіпової системи фіксується час кожного спортсмена кожні 100 метрів та результати в режимі наживо виводяться на інформаційні панелі, які і показують різницю між двома командами в конкретний проміжок часу. Це дозволяє учасникам контролювати результат цілої команди та оперативно приймати тактичні рішення по дистанції. Крім того, у кожній команді є п’ятий учасник, так званий «джокер», який може прийняти естафету від будь-якого члена команди на будь-яку дистанцію, але лише один раз.
 
– Ми замовили в Німеччині спеціальне програмне забезпечення, яке в парі з обладнанням «Race Result» дає змогу зчитувати індивідуальні результати кожного учасника та сумарний час команди. Інформація під час гонки відображається на інформаційних панелях, що дає додаткову можливість для стратегічної та тактичної боротьби безпосередньо під час бігу команди, – резюмував Юрій.
 
Змагання 7 березня мають на меті поєднати перспективну молодь та досвідчених спортсменів. Для цього кожна команда матиме представників з різних вікових груп: U16 (14-15 років включно), U18 (16-17 років включно до 18 років на день проведення змагань), U20 (18-19 років включно на день проведення змагань), дорослі спортсмени (20-35 років включно на день проведення змагань), джокер може відноситись тільки до дорослої вікової категорії.
 
Окремо варто відзначити і призовий фонд змагань 7 березня. Так чоловіча команда переможниця отримає 10000 гривень, а тренер 1000 гривень. Кожна наступна отримає на 2000 гривень менше, а тренер відповідно на 200 гривень менше. Таким чином навіть остання, четверта, команда отримає 2000 гривень призових. Жіноча команда переможниця отримає 5000 гривень призових, а переможена команда – 2000 гривень. Також буде відзначено найкращих спортсменів у вікових категоріях з винагородою в 2000 гривень, а найкращий результат, який покаже пара основний спортсмен плюс джокер – 1000 гривень.
 
Детальніше про змагання “Battle Mile” 7 березня читайте в положенні за ЦИМ посиланням.
 
В планах організаторів є створення серії змагань з командного бігу, серії матчевих зустрічей (і не лише на дистанції 1 миля), формування рейтингів команд, та всіляка популяризація даного формату змагань як в Україні, так і за її межами.
Попередня стаття3.80 з жердиною в 13 років та інші відкриття чемпіонату України серед ДЮСШ та СДЮШОР
Наступна статтяРобота над розвитком легкоатлетичної інфраструктури у Львові, Луцьку та Рівному