Ігор Гоцул – про проведення чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби

335
В Івано-Франківську відбулася офіційна прес-конференція перед початком чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) зі спортивної ходьби. Змагання відбудуться 14 березня.

 
Одним зі спікерів на прес-конференції був президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
Про проведення чемпіонату ABAF зі спортивної ходьби. Івано-Франківськ не просто виборов, він вистраждав право на проведення чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби. Упродовж багатьох років тут на високому рівні проводяться міжнародні змагання «Вечірній Івано-Франківськ».
 
У 2015 році ми вибороли право на проведення тут Кубка Європи зі спортивної ходьби, який мав посприяти розвитку виду як у місті, так і в країні. Але агресія Росії і війна зруйнували всі плани. Європейська легка атлетика через ризики передала право на проведення змагань Мурсії (Іспанія). Тому ми особливо пишаємося тим, що нам вдалося переконати колег знову довірити нам право приймати офіційний міжнародний турнір.
 
Відміна такого чемпіонату – це втрата обличчя для держави. Його можна відмінити за три тижні, але не за два-три дні. Ми боролися на конкурсі за проведення змагань і тим самим брали на себе відповідальність. І, що важливо, у нас не було підстав для їхньої відміни. У наказі про запобігання поширенню коронавірусу (COVID-19), підписаного міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом, йдеться про те, що проведення міжнародних спортивних заходів на території України можливе з урахуванням рішень міжнародних федерацій з видів спорту. Наша міжнародна федерація надала дозвіл на проведення змагань. Ми їх проводимо у відповідності до всіх норм безпеки у державі. При цьому свідомо не робимо кроків для залучення глядачів безпосередньо на змагання, але запрошуємо всіх долучитися до трансляції.
 
На чемпіонаті будуть застосовані безпрецедентні заходи безпеки. Судді і волонтери пройшли спеціальний інструктаж. До Івано-Франківська приїхав президент ABAF Добромір Карамарінов, що також є свідченням того, що ми вживаємо всіх необхідних заходів.
 
Ми також погодимо окрему процедуру нагородження, щоб максимально уникнути контакту і врахувати всі рекомендації лікарів.
 
Про членство України в ABAF. Асоціація Балканських легкоатлетичних федерацій є такою лише за назвою. Упродовж останніх п’яти-восьми років вона активно розвивалася і кількість країн-членів ABAF зросла до 21.Серед них є і ті, хто немає жодного відношення до Балкан. Наприклад, Україна, Австрія і Грузія.
 
Водночас ця асоціація – найбільша і найповажніша всередині Європейської легкої атлетики. Це можливість для спортсменів отримати додаткову змагальну практику. Особливо це стосується молоді і атлетів, які поки що не потрапляють до основного складу.
 
Перехід між національними змаганнями і чемпіонатами світу чи Європи досить болісний з психологічної точки зору. Для спортсменів це стрес, який інколи заважає реалізуватися повною мірою. Змагання ABAF– це адаптація до міжнародних змагань в умовах… міжнародних змагань, але без навантаження, яке тягне за собою чемпіонат світу чи Європи.
 
Про подальше проведення або відміну змагань з календаря ФЛАУ.  Сьогодні ввечері відбудеться нарада з віце-президентами ФЛАУ і тренерським штабом. Завтра ми маємо ухвалити рішення.
 
Міністерство видало наказ щодо призупинення проведення змагань для вікової категорії U18. Проведення змагань для дорослих можливе за умови відсутності глядачів. При цьому важливо, щоб представники ЗМІ розуміли всі наслідки. Нам, як чиновникам, найлегше відмінити змагання. І з одного боку, існує реальна небезпека епідемії. Але з іншого, є люди, які присвятили себе служінню спорту. Для когось з них ті чи інші змагання можуть стати останнім шансом у кар’єрі. Призупинивши тренування на два чи три місяці, вони не зможуть просто взяти і повернутися. Доведеться починати процес підготовки практично з нуля. Тому ухвалюючи рішення про відміну, потрібно як жорстко виконувати рекомендації держави, так і думати про те, як це може відобразитися на спортсменах.
 
 
Участь у чемпіонаті підтвердили шість команд – Україна, Болгарія, Греція, Румунія, Сербія і Туреччина. Деякі з них виступатимуть у повному складі, деякі будуть представлені учасниками лише в окремих видах. Ці змагання є одним з етапів відбору на Олімпійські ігри. Україна Частина команд – повні. Є команди менші. Ці змагання – один з етапів підготовки і відбору до ОІ. Україна зажди була сильною державою зі спортивної ходьби. Ми будемо серед претендентів на високі місця.
Попередня статтяВизначені дати проведення чемпіонату світу-2021 у приміщенні
Наступна статтяВіталій Матешко – про підготовку до чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби