Вячеслав Тиртишник – про ситуацію з тренувальними зборами в Україні та за кордоном

301
Останні протиепідеміологічні заходи, до яких змушена була вдатися українська влада, безумовно вплинули в тому числі і на українських легкоатлетів. В більшості дисциплін наразі міжсезоння, триває активний тренувальний процес. І закриття кордонів, міжміського сполучення всередині країни, а також заборона масових заходів змусили вносити в роботу атлетів та тренерів суттєві корективи.
 
– Головна тренерська рада збірної України та керівництво Легкої атлетики України наразі перетворилися на своєрідний штаб оперативного реагування і прийняття оперативних рішень, – розповідає головний тренер збірної України Вячеслав Тиртишник. – Ми змушені діяти в режимі, коли ситуація змінюється навіть не щодня, а по декілька разів на добу. І рішення, яке щойно здавалося правильним, за годину вже стає неприйнятним.
 
Сьогодні, 17 березня в Мінмолодьспорту вийшов наказ, яким зазначається припинити абсолютно всі заходи Єдиного календарного плану на території України. Ми моментально відреагували і виконали цю вимогу – скасували збори в Чорноморську, Ворохті і навіть Тисовці, хоча щодо останнього у нас були запитання, адже це закрита військова база. Проте, наказ є наказ, і ми призупинили всі навчально-тренувальні збори на території країни. Сьогодні був останній день, коли в країні працював міжміський транспорт. І абсолютно всім нашим спортсменам і фахівцям вдалося залишити місця проведення зборів.
 
– Але ж чимало українських легкоатлетів проводять збори і за кордоном, а днем раніш було припинено авіаційне сполучення України з іншими державами. Як виходили з цієї ситуації, з огляду на те, що часу на обдумування тут також було не багато?
 
– На цей час наші атлети проходять збори в Південно-Африканській Республіці, Туреччині, Португалії, Киргизстані, Кенії та Польщі. Коли оголосили про закриття повітряного сполучення України з іншими державами, в умовах дефіциту квитків на авіарейси було прийняте рішення в першу чергу відправити на батьківщину спортсменів молодших вікових груп. Нам вдалося повернути всіх учасників зборів, які тренувалися по лінії Центрів олімпійської підготовки, і за кордоном залишилися буквально лічені молоді атлети – бо вже не було квитків. Ми з посольством займаємося зараз питанням перевезення деяких спортсменів молодших вікових груп, яких не вдалося оперативно відправити в Україну.
 
Щодо дорослих спортсменів, які там залишилися, то в першу чергу ми всіх зареєстрували в наших дипломатичних установах, заповнили певні форми, і посольства в кожній з цих держав знають про місце та період знаходження наших атлетів. Звичайно, ми також прийняли рішення стосовно продовження терміну проведення всіх цих зборів, і за необхідності будемо це робити і далі, аж до надходження особливих розпоряджень Уряду щодо перебування наших громадян за кордоном. На щастя, в місцевостях, де знаходяться наші атлети, ніяких випадків захворювання на коронавірус не зафіксовано. В Туреччині досі працюють спортивні об’єкти. А якщо навіть їх закриють – в готелях є тренажерні зали. Деякі з готелів (як на фото) – взагалі спеціалізовані, не туристичні, з закритою територією. Окрім українських атлетів там живуть ще виключно спортсмени з декількох інших держав. З зовнішнім світом ніхто не контактує, припинені культурні заходи. Тобто атлети лише знаходяться в готелі та їздять тренуватися на стадіон. Ну і ще прогулянка по набережній, яка також виключає спілкування зі сторонніми. Звісно, лікарі постійно проводять огляд членів зборів, ми продовжуємо виконувати профілактичні та протиепідеміологічні заходи, рекомендації щодо яких опубліковано на офіційному сайті ФЛАУ.
 
– Не було такого, що спортсмен хотів повернутися в Україну, але його з якихось причин змусили залишитися?
 
– Насильно ми ні в якому разі нікого не залишали. Ми постійно в контакті і зі спортсменами, і з дипломатами. Сьогодні я спілкувався з консулом України в турецькій Анталії, з посольствами в Португалії, Киргизстані. Виконуємо всі вимоги, але водночас не панікуємо. Де можливо –  атлети продовжують тренуватися, де стадіони закриті – підтримують форму на повітрі. Нічого не залишається, ніж очікувати, як будуть події розвиватися далі, і оперативно реагувати на зміни ситуації.
 
– Чи є якісь рекомендації для тих атлетів, які знаходяться зараз зокрема в Україні, в умовах, коли всі спортивні об’єкти, де можна проводити збори, зачинені?
 
– На жаль, як сказав у своєму відео блозі президент ФЛАУ Ігор Гоцул, ми не можемо дати вказівок, аби для наших спортсменів відкрили спортивні об’єкти. Пандемія у світі достатньо серйозна, з великою кількістю летальних випадків, і всі ми маємо відповідно реагувати. Навіть якщо це шкодить підготовці, адже найголовніше – це здоров’я людини.  Тому ми маємо прийняти ці умови. Але з іншого боку ніхто не забороняє виходити в парк і, не наближаючись до груп людей, виконувати якісь вправи. Звичайно, особливо технічні види, зараз позбавлені якихось комфортних умов підготовки. Але, як колись говорив мій тренер, тренуватися можна і в телефонній будці – були б бажання та знання. Тому кожен буде виконувати свою підготовчу роботу в наявних умовах – громадський спортивний майданчик, парки, доріжки під нахилом. Так, доводиться готуватися в такому режимі. Але ж підготовку ніхто не скасовував. Тому ми маємо поєднувати безпеку з підготовкою до сезону, і пристосовуватися до таких умов.
Попередня статтяІвано-Франківські іспити та перспективи
Наступна статтяВіктору Заболотному – 80!