Легка атлетика в умовах короновірусу COVID-19

538
Легка атлетика в умовах короновірусу COVID-19
 
 
Через поширення епідемії коронавірусу (COVID-19) у світі і в Україні зокрема ситуація як у повсякденному житті, так і у спорті змінюється ледь не щодня.
Для вашої зручності під цим банером ми збиратимемо актуальну інформацію за цією темою, а також публікуватимемо список змагань, які скасували або перенесли у зв’язку з поширенням COVID-19.
 
 
 
Освітні онлайн-платформи з питань антидопінгу:
I RUN CLEAN від Європейської легкої атлетики (ЕА)
ADeL від WADA
 
23 квітня
Чемпіонат Європи з легкої атлетики скасовано
 
Чемпіонат Європи з легкої атлетики, який 25-30 серпня 2020 року мав відбутися у Парижі, скасовано. Про це повідомляється на офіційному сайті Європейської легкої атлетики (ЕА).
 
Таке рішення було ухвалене місцевим організаційним комітетом Парижа-2020 і Федерацією легкої атлетики Франції 23 квітня на позачерговому засіданні Виконавчого комітету оргкомітету.
 
Чемпіонат Європи сподівалися все ж провести і щоденно моніторили ситуацію та спілкувалися на цю тему з усіма причетними сторонами і держструктурами. Проте у тій ситуації, яка склалася через пандемію COVID-19, ризики досить високі. Оскільки здоров’я і безпека атлетів були і залишаються найголовнішим завданням будь-яких організаторів, і було ухвалене таке рішення.
 
Скасування чемпіонату Європи та інші зміни у глобальному легкоатлетичному календарі Європи, викликані пандемією COVID-19, будуть обговорюватися на наступному засіданні Ради ЕА, яке 7-8 травня відбудеться у режимі онлайн-конференції.
 
 
«Діамантова ліга»: перенесені червневі етапи і альтернатива в Осло
 
Слідом за травневими етапами перенесені і два червневі етапи «Діамантової ліги», а BislettGames в Осло проведуть в альтернативному форматі. Причина таких рішень незмінна – пандемія COVID-19, яка охопила більшість країн світу.
 
Всесвітня легка атлетика повідомила про перенесення етапів у Юджині (7 червня) і Парижі (13 червня).
 
BislettGamesмають намір провести 11 червня, як і планувалося, але у форматі альтернативних легкоатлетичних змагань. Це має бути виставковий турнір під назвою TheImpossibleGames.
 
Концепт передбачає участь у заході кількох атлетів світового рівня з цілковитим дотриманням правил поведінки під час коронавірусу і соціального дистанціювання у Норвегії.
 
На даний момент у програму включено спробу рекорду від норвезького бар’єриста Карстена Варгольма, а також боротьбу стрибунів з жердиною – світового рекордсмена шведа Арманда Дуплантіса і екс-рекордсмена світу француза Рено Лавіллені. На програму ще чекає затвердження.
 
Змагання триватимуть годину і їх покажуть на норвезькому каналі NRK. Частково їх профінансує Асоціація легкої атлетики Норвегії і Всесвітня легка атлетика.
За матеріалами Wanda Diamond League для World Athletics
 
 
7 квітня
Athletics@Home
 
Фото (с) Athletics@Home (World Athletics)
У Всесвітній легкій атлетиці вигадали цікавий проект Athletics@Home.
 
У ньому вам запропонують вправи для домашніх занять спортом, матеріали для творчих завдань, які ви зможете виконувати разом з вашими дітками, порадять книги і фільми на спортивну тематику, музику з плей-листів відомих легкоатлетів, запропонують відео з найяскравішими миттєвостями чемпіонату світу у Досі…

 

 
30 березня

Заява Всесвітньої легкої атлетики щодо нових дат проведення Олімпійських ігор

 

МОК оголосив нові дати проведення Олімпійських ігор-2020 у Токіо: 23 липня – 8 серпня 2021 року. Всесвітня легка атлетика опублікувала на своєму офіційному сайті заяву щодо цього.

У заяві говориться про те, що Всесвітня легка атлетика підтримує нові дати проведення Ігор, оскільки це дасть достатньо часу спортсменам для того, щоб повернутися до тренувань і змагань.

 

Крім того Всесвітня легка атлетика разом з оргкомітетом чемпіонату світу в Орегоні працює над новими датами його проведення у 2022 році, а також веде перемовини з організаторами чемпіонату Європи і Ігор Доброї волі.

 
 

Визначені нові дати проведення Олімпійських ігор у Токіо

 

Олімпійські ігри у Токіо відбудуться 23 липня – 8 серпня 2021 року. Ці дати 30 березня були оприлюднені на офіційному сайті Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

 

Нагадаємо, що Ігри мали відбутися 24 липня – 9 серпня 2020 року, проте були перенесені через пандемію коронавірусу.

 

МОК також опублікував дати проведення Паралімпійських ігор: 24 серпня – 5 вересня 2021 року.

 
 
29 березня

 

Старт програми Online-тренувань “ВМИКАЙ.РУХАЙСЯ.ЗАРЯДЖАЙСЯ”

Національна рада спортивної реабілітації захисників України, Легка атлетика України та Київський міський центр допомоги учасникам АТО під час розповсюдження інфекції коронавірусу в Україні та світі, дотримуючись рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), продовжують програму зміцнення стану здоров’я ветеранів війни та членів їх сімей у форматі online тренування.
 

Починаючи з 30 березня 2020 року, з понеділка по п’ятницю о 10.00 ранку програма online тренування “ВМИКАЙ.РУХАЙСЯ.ЗАРЯДЖАЙСЯ” буде виходити на платформі ZOOM спочатку для зареєстрованих користувачів. В щоденній програмі online тренування будуть входити наступні блоки:
– розминка та поради кваліфікованого тренера;
– демонстрація фізичної вправи та рекомендації видатного спортсмена;
– поради та рекомендації спортивного лікаря.

Ведуча програми – майстер спорту з легкої атлетики, головний тренер Національної ради спортивної реабілітації захисників України – Наталя Крушинська. Також в програмі братимуть участь такі знані легкоатлети, як Христина Стуй, Тетяна Петлюк, Орися Мочульська, Сергій Попов та Олександр Скороход.
 
Реєстрація для перегляду online тренування на платформі ZOOM за посиланням:
 
27 березня
 

Більшу частину легкоатлетів вже вдалося повернути з закордонних зборів

 

Легка атлетика України, згідно з наказами Мінмолодьспорту та Кабміну, продовжує займатися питанням повернення українських легкоатлетів з закордонних зборів до України. Про ситуацію станом на вечір 27 березня розповів головний тренер збірної України Вячеслав Тиртишник:
 
– Увечері 26 березня повернулися всі дев’ять осіб, які у нас перебували на зборі в Південно-Африканській Республіці. Дуже приємно, що нам це вдалося зробити, адже це дуже віддалена від нас країна. Атлети та тренери успішно вилетіли з Йоганнесбурга, і з пересадками в Аддис-Абебі та Стамбулі вони повернулися до Києва. Також 26 березня автомобільним транспортом повернулися з Польщі, де перебували на зборі в Шклярска-Порембі, шість осіб, і сьогодні близько десятої вечора рейсом з Варшави в Україну прилетять ще четверо.
 
Також сьогодні двома рейсами з Туреччини повернулися 44 наших атлети, тренера та фахівця. Більшій частині вдалося організувати прямий переліт з Анталії, друга група летіла через Стамбул. У них була велика затримка рейсу, вони близько доби провели в Стамбулі, але, на щастя, о 14:00 їхній літак приземлився в Україні.
 
За необхідності, кого не зустрічали рідні чи друзі, ми для всіх організували автотранспорт, аби доставити атлетів по домівках в інші міста України. Адже міжміського сполучення зараз не має. Це були мінівени такого розміру, яким дозволено здійснювати в країні пасажирські перевезення.
 
Отож у нас зараз залишилося 23 особи в Португалії, 20 в Киргизстані та одна атлетка (Ольга Ляхова) в Кенії – окрім тих, хто перебуває на зборах за кошти ФЛАУ і Мінмолодьспорту, це також ті, хто там знаходиться коштом ШВСМ, облспортуправлінь тощо. Зараз вильотів ні з Португалії, ні з Киргизстану не має. У нас вчора був зв’язок з українськими консулами в цих державах. Вони запевнили, що попри скасування перельотів, вони на всяк випадок все одно займаються організацією рейсу. Велика ймовірність, що ці рейси будуть організовані, адже охочих відлетіти багато – і з Португалії, де живе багато українців, і з центру середньоазіатського регіону – Алмати. Наразі формуються списки, і нас запевнили – якщо літак буде, то наші спортсмени будуть в перших рядах.
 
Не вирішеним залишається питання і щодо Ольги Ляхової. Вона займається в Кенії ще з декількома спортсменами з групи її тренера Томаша Левандовскі. Абсолютно всі наші спортсмени, які ще залишаються за кордоном, зареєстровані в посольствах, про їхнє місцеперебування знають, в консульствах є їхні контакти. І за найменшої нагоди їм допоможуть.
 
Ті, хто залишилися на закордонних зборах з тієї причини, що неможливо звідти вилетіти – всім знаходження на НТЗ продовжується, вони будуть забезпечені фінансово на тих самих умовах, як і до цього – харчуванням, проживанням і, де це можливо, умовами для тренувань. Де вхід на стадіони заборонено, як наприклад в Португалії, – атлети користуються парками, пляжами на узбережжі. В Киргизстані знаходиться група витривалості, отож їй стадіон не особливо потрібен, а значить вони як тренувалися, так і продовжують виконувати свій процес. Це ж стосується і Ольги Ляхової, яка не сильно прив’язана до стадіону і може виконувати свою роботу без нього.
 

 

Отож, підсумовуючи: з ПАР, Польщею та Туреччиною ми закрили всі питання. Залишилися Киргизстан, Португалія та Кенія, з якими ми підтримуємо контакт, вони забезпечені всім необхідним, і ми у тісній співпраці з нашими дипломатичними установами продовжуємо займатися питанням повернення наших атлетів з цих країн додому.
 
 
26 березня
 

Травневі етапи «Діамантової ліги» перенесені на невизначений термін

 

Етапи «Діамантової ліги», які мали відбутися у травні, перенесено. Про це повідомляється на офіційному сайті Wanda Diamond League.

Фото (с) Wanda Diamond League

 

Раніше повідомлялося про те, що переносяться перші три етапи – у Досі (Катар, 17 квітня) та два етапи у Китаї (9 і 16 травня). 26 березня стало відомо про те, що у заплановані дати також не відбудуться етапи у Стокгольмі (24 травня), Неаполі/Римі (28 травня) і Рабаті (31 травня).

 

Причина такого рішення – пандемія COVID-19 у світі. Нові дати проведення змагань оголосять згодом.

 
 
 
25 березня 2020
Рішення щодо скасування і переносу змагань з календаря ЕА
 
Виконавчий комітет Європейської легкої атлетики на засіданні, які відбулося через відеозв’язок, ухвалив низку рішень, які стосуються змагань 2020 року:
 
– підготовка до чемпіонату Європи (25-30 серпня, Париж) продовжується. Наразі рішень щодо перенесення або скасування цих змагань не ухвалювали, проте вивчатимуться різні сценарії можливого розвитку подій;
 
– Кубок Європи з бігу на 10000 метрів і чемпіонат Європи з гірського бігу перенесено на 2021 рік;
 
– чемпіонат Європи U18 (16-19 липня, Рієті) не відбудеться у 2020 році. Нова дата буде обговорюватися;
 
– Кубок Європи з метань (21-22 березня, Лейрія), який раніше було перенесено, скасували.
 
Засідання Ради ЕА відбудеться 7-8 травня, також за допомогою відеозв’язку.
 
 
Про ситуацію з поверненням українських легкоатлетів з закордонних зборів (станом на 19:00, 25 березня)
 
 
Сьогодні, 25 березня Міністерство молоді та спорту України видало Наказ про термінове зупинення всіх закордонних зборів та повернення з них всіх вітчизняних спортсменів, тренерів та інших фахівців до України.
 
Актуальною інформацією щодо повернення наших легкоатлетів поділився з прес-службою ФЛАУ головний тренер збірної України Вячеслав Тиртишник.
 
– Передусім скажу, що мова не йде проте, що збори зупиняються, а хто не може відразу з них повернутися – мають розв’язувати цю проблему самостійно і фінансування їхнього перебування за кордоном припиняється. Стоїть завдання повернути, але якщо з якихось причин збір ще якийсь час триватиме, то він завершиться по факту повернення конкретного спортсмена, тренера чи фахівця.
 
На цей час для всіх, хто знаходиться в турецькій Анталії, заброньовані авіаквитки на 26 та 27 березня. Ті, хто перебувають в Польщі найближчими днями будуть повертатися в Україну наземним транспортом – або власним автомобільним, або іншим.
 
Найбільша проблема щодо цього з тими атлетами, які перебувають в Португалії та Киргизстані. Ні з Лісабона, ні з Бішкека літаків в Україну поки що не має. Щодо португальської столиці на мій погляд вони найближчим часом будуть, оскільки в цій країні вистачає наших співвітчизників, і незабаром буде прийняте рішення про організацію рейсу. В обох країнах ми вкотре зв’язалися з нашими посольствами та ще раз повідомили їх, що там знаходяться наші атлети і їм потрібно повертатися додому. Також з офісу ФЛАУ направлено листа на Міністерство закордонних справ і копія на Мінмолодьспорту щодо нашої ситуації і з проханням вжити відповідних заходів.
 
Також українські легкоатлети перебувають на зборах в Кенії та Південно-Африканській Республіці. У Ольги Ляхової, яка тренується в Кенії, збір поки що триває, і вона наразі не бачить способу повернутися додому. Всі, хто знаходився в ПАР, мали звідти вже вилетіти Турецькими Авіалініями. Були певні проблеми, оскільки Стамбул не приймав транзитних пасажирів. На цей момент (25 березня, 19:00) в мене не має ще підтвердженої інформації, що наші вже знаходяться в літаку і летять до Туреччини. Але сподіваюся, що вони все ж таки наразі по дорозі до Стамбула. Там на них очікує стикування з авіарейсом, який доправить їх в Україну.
 
 
 
Факти ICTV. Спорт – про перенесення Олімпійських ігор
 
 
 

Чемпіонат світу-2020 з легкої атлетики у категорії «Мастерс» скасовано

 

Чемпіонат світу з легкої атлетики у категорії «Мастерс», який мав відбутися 20 липня – 1 серпня 2020 року у Торонто (Канада), скасовано. Про це повідомляється на офіційному сайті WMA (Всесвітня легка атлетика у категорії «Мастерс»).

Причиною скасування змагань стала пандемія COVID-19.

 

«Це було дуже складне рішення для Виконавчого комітету чемпіонату. Але через глобальну невизначеність та з метою захистити здоров’я і забезпечити безпеку нашої команди, атлетів, офіційних осіб, волонтерів і партнерів, що є нашим пріоритетом, ми змушені зараз скасувати чемпіонат, – говориться у заяві. – Ми розглядаємо подальші сценарії, включно з перенесенням змагань. Але вони точно НЕ відбудуться 20 липня – 1 серпня  2020 року. Як тільки буде наявна нова інформація, ми виступимо з відповідною заявою. Деталі й інформація щодо відшкодування внесків з’явиться незабаром».

 

 

Звернення президента НОК України, олімпійського чемпіона Сергія Бубки щодо перенесення Олімпійських ігор

 

Дорогі наші спортсмени і тренери! Наша велика Олімпійська родино!

Міжнародний Олімпійський Комітет спільно з Урядом Японії ухвалили рішення щодо Ігор ХХХІІ Олімпіади в Токіо.

 

Рішення прийнято.

 

Олімпійські Ігри ВІДБУДУТЬСЯ не пізніше літа 2021 року.

 

Перенесення Ігор – це можливість зберегти здоров’я усіх учасників, можливість усім атлетам підготуватися до найважливіших змагань у житті, вийти на пік своєї форми, можливість налаштуватися на перемогу.

 

Перемогу як особисту, так і всього людства в складній боротьбі.

 

Олімпійський вогонь уже запалено у Стародавній Олімпії і протягом усього часу він буде знаходитись у Токіо. Сьогодні це символ віри і надії всього людства, і запалення вогню на відкритті Олімпійських Ігор означатиме, що на планеті знову панує мир і спокій.

 

А зараз потрібно налаштуватися на тривалу підготовку, продумати кожен крок і рухатися у напрямку до Токіо!

 

Президент НОК України,

Олімпійський чемпіон

Сергій Бубка

 
 
24 березня 2020
Зміни у діяльності ФЛАУ через перенесення Олімпійських ігор
 
Відеоблог Ігоря Гоцула

 

 
 
Інтерв’ю Богдана Бондаренка сайту Главком – про перенесення Олімпійських ігор, тренування у ПАР в умовах коронавірусу та очікування на повернення додому.
 
 
Чемпіонат світу U20 з легкої атлетики буде перенесено на інші дати
 
Наразі Всесвітня легка атлетика працює над тим, щоб визначити нову дату для проведення чемпіонату, яка буде зручною як для уряду Кенії, так і для учасників.
 
Місцевий організаційний комітет продовжуватиме працювати над підготовкою до чемпіонату, а Всесвітня легка атлетика сподівається оголосити нові дати проведення змагань у найближчі тижні.
 
 
Повідомлення Ольги Ляхової щодо перенесення Олімпійських ігор
 
Бронзова медалістка чемпіонату Європи з бігу на 800 метрів Ольга Ляхова після заяви МОК про перенесення Олімпійських ігор у Токіо на інші дати опублікувала повідомлення у соціальних мережах: «Звісно, дуже хотілося, щоб Олімпійські ігри все ж відбулися у 2020 році. Але сталося те, що сталося. І ми не підвладні це змінити. Коронавірус виник за дивних обставин, і тепер головне завдання – забезпечити безпеку  людей, а не влаштовувати бенкет під час чуми. Думаю, це правильне рішення, оскільки вести підготовку зараз, в умовах карантину, а також у час паніки, яка охопила людей, не легко. Деякі спортсмени навіть не мали можливості виступити на ліцензійних турнірах, хоча готувалися до цього все чотириріччя. Це дуже прикро… Але у кожному моменті потрібно шукати позитив. Вірю, що незабаром усе-таки винайдуть вакцину від цього вірусу і людство почне жити повним життям. А у новому 2021-му я стану ще кращою і ще сильнішою».
 
 
Богдан Бондаренко завершує збір у ПАР
 
Бронзовий призер Олімпійських ігор, чемпіон світу і Європи зі стрибків у висоту Богдан Бондаренко після перенесення Олімпійських ігор опублікував повідомлення у соціальних мережах: «Олімпійські ігри перенесені, а я радий тому, що тепер можу повернутися додому! Завтра я залишаю тренувальний табір і з нетерпінням чекаю на повернення на батьківщину, щоб у цей складний час бути зі своєю сім’єю. Це буде дуже складна подорож з Південної Африки в Україну. Мій шлях: Йоганнесбург – Аддіс-Абеба – Стамбул – Київ – Харків».
 
 
Заява МОК і оргкомітету Токіо-2020 щодо перенесення Олімпійських ігор
 
Зранку 24 березня відбулася телефонна конференція між президентом МОК Томасом Бахом і прем’єр-міністром Японії Абе Сіндзо, під час якої обговорили умови, які постійно змінюються через COVID-19, та Олімпійські ігри-2020 у Токіо.
 
Участь у телефонній конференції також брали президент оргкомітету Токіо-2020 Морі Йоширо, керівники олімпійського спорту Японії, міста та інші представники з керівництва МОК.
 
Президент МОК і прем’єр-міністр Японії висловили їхнє спільне занепокоєння пандемією COVID-19 у світі, тим, що через неї відбувається з життям людей, і тим, як вона впливає на підготовку атлетів до Олімпійських ігор.
 
Обидва лідери відзначили роботу організаційного комітету Токіо-2020 і величезний прогрес Японії у боротьбі проти COVID-19.
 
Безпрецедентне і непередбачуване розповсюдження вірусу привело до погіршення ситуації у решті країн. 23 березня генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебрейєсус сказав про те, що пандемія COVID-19 «розповсюджується все швидше». У всьому світі наразі зафіксовано 375 тисяч випадків, і їхня кількість росте щогодини.
 
У тих умовах, які є на сьогоднішній день. І базуючись на даних, отриманих від Всесвітньої організації охорони здоров’я, президент МОК Томас Бах і прем’єр-міністр Японії Абе Сіндзо дійшли висновку, що задля збереження здоров’я атлетів, кожного, хто залучений до Олімпійських ігор та міжнародної спільноти Олімпійські ігри-2020 у Токіо потрібно перенести на період після 2020 року, але не пізніше, ніж на літо 2021 року.
 
Керівники погодилися з тим, що Олімпійські ігри у Токіо могли б стати маяком надії для світу у ці складні часи, а олімпійський вогонь міг би бути світлом у кінці тунелю, у якому світ перебуває сьогодні. Тому було вирішено, що олімпійський вогонь залишатиметься у Японії. Крім того вирішили залишити Іграм назву Олімпійські і Паралімпійські ігри Токіо-2020.
Фото Токіо (с)Nick Kwan from Pexels

 

 
 
Звернення президента НОК України, олімпійського чемпіона Сергія Бубки
 
 
Дорогі спортсмени і тренери!
Шановна Олімпійська родино!
 
Сьогодні ми переживаємо непрості часи – весь світ бореться з поширенням пандемії COVID-19.
 
Кожен з нас повинен оберігати власне здоров’я, здоров’я рідних та близьких, здоров’я оточуючих, адже життя людини перевищує усе.
 
Я сам був спортсменом. І мені добре зрозумілі думки і очікування атлетів і тренерів, яких турбує питання проведення Олімпійських ігор у Токіо.
 
Протягом чотирьох тижнів Міжнародний олімпійський комітет проаналізує всі можливі варіанти дій. Буде враховано усе, що зараз відбувається у світі. Олімпійські ігри обов’язково відбудуться у той час, коли ніщо не буде загрожувати здоров’ю усіх учасників, вболівальників, організаторів, усіх людей!
 
А зараз у нас у всіх є можливість для самовдосконалення. Нам необхідно вірити і  йти до своєї мети.
 
Впевнений, що ми подолаємо всі виклики, пройдемо випробування  i переможемо!
Тримаймося! Ми разом – одна велика Олімпійська родина!
 
 
Президент НОК України,
Олімпійський чемпіон                                                                       
Сергій Бубка
 
 
22 березня 2020
Оновлення інформації про діяльність ФЛАУ в умовах карантину
Відеоблог Ігоря Гоцула

 

 
 
 
Лист президента МОК Томаса Баха, олімпійця, атлетам
 
Шановні атлети,
 
у цій безпрецедентній кризі ми всі єдині.
 
Як і ви, ми дуже стурбовані тим, що робить пандемія COVID-19 з життям людей. Життя людини вище за все, включаючи проведення Ігор. МОК хоче бути частиною рішення. Тому ми зробили це нашим головним принципом – охороняти здоров’я всіх учасників і сприяти стримуванню розповсюдження вірусу. Я хотів би запевнити вас у тому, що ми будемо дотримуватися цього у всіх наших рішеннях, які стосуються Олімпійських ігор у Токіо-2020.
 
Дорога до Токіо дуже різна для кожного з вас, представників 206 НОКів. Багато хто з вас не може готуватися і тренуватися так, як ви звикли, або навіть зовсім не робить цього через заходи боротьби з COVID-19 у вашій країні. Багато з вас тренуються і з нетерпінням чекають, щоб ваша олімпійська мрія здійснилася. Багато хто з вас вже завоювали право на участь в Іграх; але значна кількість – ще ні.
 
Однак ми всі поділяємо величезну невизначеність. Ця невпевненість турбує нас і викликає або посилює сумніви щодо позитивного майбутнього; це руйнує надію. Деяким навіть доводиться побоюватися за своє існування. Ця невизначеність випливає з того факту, що на даний момент ніхто не може зробити абсолютно обґрунтованої заяви про тривалість цієї боротьби з вірусом. Це стосується спорту, науки, засобів масової інформації, політики та всього суспільства. Тому МОК також, на жаль, не може відповісти на всі ваші запитання. Ось чому ми покладаємось на рекомендації цільової групи, включаючи Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ).
 
Як успішні спортсмени ви знаєте, що ми ніколи не повинні здаватися, навіть якщо шанс на успіх видається дуже малим. Наша прихильність до Олімпійських ігор Токіо-2020 базується на цьому досвіді. Це наш досвід спортсменів – завжди бути готовими адаптуватися до нових ситуацій. З цієї причини ми, як було зазначено раніше, розглядаємо різні сценарії і адаптуємо їх майже кожного дня.
 
З одного боку, в Японії спостерігаються значні покращення, де люди щиро вітають олімпійський вогонь. Це може зміцнити нашу впевненість у японських господарях, що ми зможемо, з певними обмеженнями безпеки, організувати Олімпійські ігри у країні, дотримуючись при цьому принципу охорони здоров’я усіх учасників. З іншого боку, ми спостерігаємо різке збільшення випадків і нових спалахів вірусу у різних країнах на різних континентах. Ось чому ми повинні зробити наступний крок у наших сценаріях.
 
Думаю, я, як і ви, можу відчувати те, що ситуація незадовільна. Незважаючи на те, що це відбувалося за інших обставин і за зовсім інших причин, у мене був досвід невпевненості як спортсмена напередодні Олімпійських ігор у Москві 1980 року. Ми були не впевнені у тому, чи відбудуться Ігри і чи дозволять нам брати у них участь. Відверто кажучи, я б вважав за краще, щоб люди, які тоді ухвалювали рішення, витратили більше часу на це, ґрунтуючись на більш надійній інформації.
 
Наша інформаційна база сьогодні полягає у тому, що остаточне рішення про дату проведення Олімпійських ігор у Токіо-2020 зараз все ще буде передчасним.
 
Отже, як і ви, ми постали перед дилемою: скасування Олімпійських ігор знищило б олімпійську мрію 11 000 спортсменів з усіх 206 національних олімпійських комітетів, з олімпійської команди біженців МОК, найімовірніше, для спортсменів-паралімпійців, і для всіх людей, які підтримують вас як тренери, лікарі, посадові особи, спаринг-партнери, друзі та родина. Скасування не вирішило б жодної проблеми і нікому не допомогло б. Тому це не стоїть у нашому порядку денному.
 
Рішення про відтермінування сьогодні не може визначити нову дату проведення Олімпійських ігор через невизначений розвиток подій в обох напрямках: покращення, яке ми спостерігаємо у деяких країнах завдяки вжитим суворим заходам, або погіршення ситуації в інших.
 
На відміну від інших спортивних змагань, відкласти Олімпійські ігри – надзвичайно складна проблема. Просто наведу вам кілька прикладів.
 
Ряд критично необхідних для Ігор об’єктів потенційно може більше не бути доступним. Ситуації з мільйонами ночей, які вже заброньовані у готелях, надзвичайно важкі для вирішення, і необхідно буде адаптувати міжнародний спортивний календар щонайменше для 33 олімпійських видів спорту. Це лише декілька з багатьох, багатьох інших проблем.
 
Тому для подальшого вивчення різних сценаріїв буде потрібна повна підтримка і співпраця з боку організаційного комітету Токіо-2020 і органів влади Японії, а також всіх міжнародних федерацій (МФ) і національних олімпійських комітетів (НОК) та всіх зацікавлених сторін Олімпійських ігор. Саме у світлі погіршення ситуації у всьому світі і у дусі нашої спільної прихильності до Олімпійських ігор, Виконавчий комітет МОК сьогодні ініціював наступний крок у наших сценаріях.
 
Разом з усіма зацікавленими сторонами ми розпочали сьогодні докладні обговорення для завершення нашої оцінки швидкого розвитку ситуації в області охорони здоров’я в усьому світі та її впливу на Олімпійські ігри, включаючи сценарій перенесення. Ми працюємо дуже наполегливо, і ми впевнені, що завершимо ці дискусії протягом наступних чотирьох тижнів.
 
Я знаю, що ця безпрецедентна ситуація залишає багато ваших питань відкритими. Я також знаю, що цей раціональний підхід може не відповідати тим емоціям, які багатьом з вас доводиться переживати. Тому, оскільки ми намагаємось вирішити вашу ситуацію і питання, які можуть у вас виникнути щодо вашої підготовки, ваших систем кваліфікаційного відбору і вашої участі в Іграх, ми рекомендуємо вам стежити за оновленнями на Athlete365, а також підтримувати тісний контакт з вашими НОКами і національними федераціями.
 
Я хочу, і ми всі для цього працюємо, щоб сподівання, висловлені стількома спортсменами, НОКами та МФ з усіх п’яти континентів, здійснилися: що у кінці цього темного тунелю, який ми всі проходимо разом, не знаючи наскільки він довгий, світлом буде олімпійський вогонь.
 
Як колега-олімпієць, я сподіваюся, що ви зможете зрозуміти наш виклик, а також прийняти і підтримати наші принципи, покликані захищати ваше здоров’я, здоров’я ваших сімей і кожної людини, та зберегти вашу олімпійську мрію.
 
Бажаю вам, вашим родинам і вашим друзям насамперед міцного здоров’я та всього найкращого.
 
З повагою,
Томас Бах
 
 
 
Заяви МОК і Всесвітньої легкої атлетики
 
Фото (с)Anthony from Pexels
Минулого вік-енду Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вперше виступив з заявою про можливе перенесення Олімпійських ігор.
 
До цього мова йшла лише про одне: ситуація з поширенням коронавірусу (COVID-19) моніториться щодня, проте до Олімпійських ігор лишається ще кілька місяців і МОК щиро сподівається і вірить у те, що їх вдасться провести і вони стануть символом перемоги людства над хворобою.
 
Думки атлетів, а з ними і національних олімпійських комітетів різних країн щодо цього питання розділилися: у той час, як одні виступають за проведення Ігор, інші звертаються до МОК з проханням щодо перенесення.
 
Через спалахи COVID-19 у різних країнах світу МОК заявив про те, що розгляне різні сценарії.
 
У разі перенесення Олімпійських ігор може виникнути багато проблем. Зокрема, деякі з критично важливих для Ігор місць можуть недоступні в інші дати; уже заброньовано надто багато місць у готелях; потрібно буде адаптувати спортивні календарі як мінімум для 33 видів спорту, та багато іншого. Тож окрім вивчення можливих сценаріїв МОКу буде необхідна максимальна підтримка і співпраця з оргкомітетом Токіо-2020, владою міста і країни, міжнародними федераціями і національними олімпійськими комітетами; з власниками прав на трансляцію, спонсорами і партнерами Ігор.
 
У зв’язку з вище сказаним, упродовж найближчих чотирьох тижнів МОК у співпраці з оргкомітетом, владою Токіо і Японії детально вивчатиме ситуацію для того, щоб дати її оцінку і оголосити про подальший сценарій, включно з можливістю перенесення Олімпійських ігор на інші дати. При цьому варіант зі скасуванням Ігор не розглядають.
 
Президент МОК Томас Бах опублікував лист до атлетів, в якому наголосив на тому, що людські життя є найголовнішим. Це важливіше, зокрема, і за проведення Олімпійських ігор. МОК хоче бути частиною вирішення тієї ситуації, яка склалася у світі, і тому основним принципом своєї роботи зробив охорону здоров’я усіх учасників і сприяння стримуванню розповсюдженню вірусу.
 
Відразу після заяви МОК свою опублікувала і Всесвітня легка атлетика. У ній йдеться про те, що вона підтримує обговорення можливості перенесення Олімпійських ігор і готова співпрацювати з МОК та іншими видами спорту щодо альтернативних дат.
 
17 березня 2020
Вячеслав Тиртишник – про ситуацію з тренувальними зборами в Україні та за кордоном
 
Останні протиепідеміологічні заходи, до яких змушена була вдатися українська влада, безумовно вплинули в тому числі і на українських легкоатлетів. В більшості дисциплін наразі міжсезоння, триває активний тренувальний процес. І закриття кордонів, міжміського сполучення всередині країни, а також заборона масових заходів змусили вносити в роботу атлетів та тренерів суттєві корективи.
 
– Головна тренерська рада збірної України та керівництво Легкої атлетики України наразі перетворилися на своєрідний штаб оперативного реагування і прийняття оперативних рішень, – розповідає головний тренер збірної України Вячеслав Тиртишник. – Ми змушені діяти в режимі, коли ситуація змінюється навіть не щодня, а по декілька разів на добу. І рішення, яке щойно здавалося правильним, за годину вже стає неприйнятним.
 
Сьогодні, 17 березня в Мінмолодьспорту вийшов наказ, яким зазначається припинити абсолютно всі заходи Єдиного календарного плану на території України. Ми моментально відреагували і виконали цю вимогу – скасували збори в Чорноморську, Ворохті і навіть Тисовці, хоча щодо останнього у нас були запитання, адже це закрита військова база. Проте, наказ є наказ, і ми призупинили всі навчально-тренувальні збори на території країни. Сьогодні був останній день, коли в країні працював міжміський транспорт. І абсолютно всім нашим спортсменам і фахівцям вдалося залишити місця проведення зборів.
 
– Але ж чимало українських легкоатлетів проводять збори і за кордоном, а днем раніш було припинено авіаційне сполучення України з іншими державами. Як виходили з цієї ситуації, з огляду на те, що часу на обдумування тут також було не багато?
 
– На цей час наші атлети проходять збори в Південно-Африканській Республіці, Туреччині, Португалії, Киргизстані, Кенії та Польщі. Коли оголосили про закриття повітряного сполучення України з іншими державами, в умовах дефіциту квитків на авіарейси було прийняте рішення в першу чергу відправити на батьківщину спортсменів молодших вікових груп. Нам вдалося повернути всіх учасників зборів, які тренувалися по лінії Центрів олімпійської підготовки, і за кордоном залишилися буквально лічені молоді атлети – бо вже не було квитків. Ми з посольством займаємося зараз питанням перевезення деяких спортсменів молодших вікових груп, яких не вдалося оперативно відправити в Україну.
 
Щодо дорослих спортсменів, які там залишилися, то в першу чергу ми всіх зареєстрували в наших дипломатичних установах, заповнили певні форми, і посольства в кожній з цих держав знають про місце та період знаходження наших атлетів. Звичайно, ми також прийняли рішення стосовно продовження терміну проведення всіх цих зборів, і за необхідності будемо це робити і далі, аж до надходження особливих розпоряджень Уряду щодо перебування наших громадян за кордоном. На щастя, в місцевостях, де знаходяться наші атлети, ніяких випадків захворювання на коронавірус не зафіксовано. В Туреччині досі працюють спортивні об’єкти. А якщо навіть їх закриють – в готелях є тренажерні зали. Деякі з готелів (як на фото) – взагалі спеціалізовані, не туристичні, з закритою територією. Окрім українських атлетів там живуть ще виключно спортсмени з декількох інших держав. З зовнішнім світом ніхто не контактує, припинені культурні заходи. Тобто атлети лише знаходяться в готелі та їздять тренуватися на стадіон. Ну і ще прогулянка по набережній, яка також виключає спілкування зі сторонніми. Звісно, лікарі постійно проводять огляд членів зборів, ми продовжуємо виконувати профілактичні та протиепідеміологічні заходи, рекомендації щодо яких опубліковано на офіційному сайті ФЛАУ.
 
– Не було такого, що спортсмен хотів повернутися в Україну, але його з якихось причин змусили залишитися?
 
– Насильно ми ні в якому разі нікого не залишали. Ми постійно в контакті і зі спортсменами, і з дипломатами. Сьогодні я спілкувався з консулом України в турецькій Анталії, з посольствами в Португалії, Киргизстані. Виконуємо всі вимоги, але водночас не панікуємо. Де можливо –  атлети продовжують тренуватися, де стадіони закриті – підтримують форму на повітрі. Нічого не залишається, ніж очікувати, як будуть події розвиватися далі, і оперативно реагувати на зміни ситуації.
 
– Чи є якісь рекомендації для тих атлетів, які знаходяться зараз зокрема в Україні, в умовах, коли всі спортивні об’єкти, де можна проводити збори, зачинені?
 
– На жаль, як сказав у своєму відео блозі президент ФЛАУ Ігор Гоцул, ми не можемо дати вказівок, аби для наших спортсменів відкрили спортивні об’єкти. Пандемія у світі достатньо серйозна, з великою кількістю летальних випадків, і всі ми маємо відповідно реагувати. Навіть якщо це шкодить підготовці, адже найголовніше – це здоров’я людини.  Тому ми маємо прийняти ці умови. Але з іншого боку ніхто не забороняє виходити в парк і, не наближаючись до груп людей, виконувати якісь вправи. Звичайно, особливо технічні види, зараз позбавлені якихось комфортних умов підготовки. Але, як колись говорив мій тренер, тренуватися можна і в телефонній будці – були б бажання та знання. Тому кожен буде виконувати свою підготовчу роботу в наявних умовах – громадський спортивний майданчик, парки, доріжки під нахилом. Так, доводиться готуватися в такому режимі. Але ж підготовку ніхто не скасовував. Тому ми маємо поєднувати безпеку з підготовкою до сезону, і пристосовуватися до таких умов.
 
 
16 березня 2020
Практичні настанови для учасників та організаторів НТЗ у зв’язку з ситуацією з коронавірусом
 
Враховуючи загрозливу ситуацію з розповсюдженням коронавірусу (COVID-19) в світі, звертаємо увагу спортсменів, тренерів та весь персонал, що працює зі збірною командою України з легкої атлетики, на профілактичні та протиепідемічні заходи для запобігання подальшого поширення цього захворювання (згідно з рекомендаціями ВООЗ, МОЗ України та ДОЗіН ВЛА)
 
Практичні настанови для спортсменів, тренерів та інших учасників, які перебувають на навчально-тренувальних зборах,як в Україні, так і за кордоном та/або вирушають на змагання.
 
1.Плануючи поїздку на НТЗ та/або на змагання переконатися у тому, що Ви не маєте ознак або симптомів, пов’язаних з можливою COVID-19 інфекцією перед поїздкою до місця проведення заходу.
А саме:
– підвищену температуру тіла;
– біль у горлі;
– кашель;
– ускладнене дихання.
 
2. Якщо є бодай якісь симптоми, ізолювати себе, звернутися до лікаря і перенести або відкласти поїздку.
 
3. Якщо ви захворіли або є підозра на захворювання, необхідно вдягати маску, щоб не заразити інших. Рекомендації, щодо правильного використання маски дивитись Додаток 1.
 
4. Повідомити про подібні випадки тім-лідера та/або медичного працівника.
 
5. При перебуванні на заході треба дотримуватись таких профілактичних настанов:
– мити руки теплою водою і з милом або використовувати спеціальний дезінфікуючий засіб для рук, особливо після чхання, кашлю, а також перед прийомом їжі або роботою з продуктами харчування, а також при вході в номер після перебування на вулиці та в інших місцях масового скупчення людей (спортивний зал/стадіон/хол готелю і т.д.);
– часто провітрюйте кімнату де проживаєте та контролюйте проведення вологого прибирання (не менше 2 р/добу);
– завжди тримайте ваші долоні і пальці подалі від ваших очей, носа і рота.
– уникайте рукостискань, обіймів та поцілунків перебуваючи у місцях масового скупчення людей;
– уникайте контакту з інфікованими людьми;
– уникайте вживання недостатньо термічно обробленої їжі;
– чхайте і кашляйте у передпліччя або внутрішню частину ліктя, але не в долоню;
– необхідно добре відпочивати і уникати перенапруги;
– необхідно пити достатньо багато води;
– необхідно уникати паління та місць для паління;
 
Практичні настанови для організаторів НТЗ та/або змагань та медичного персоналу команд:
1. Мати з собою у достатній кількості:
– одноразові маски;
– антибактеріальні засоби або мило для рук;
– одноразові серветки.
 
2. Лікарі та масажисти мають працювати в індивідуальних предметах захисту (одноразових масках та рукавичках). При виявленні осіб з ознаками та симптомами COVID-19 – діяти чітко за алгоритмами розробленим МОЗ України та ВООЗ, а також повідомити спеціальну медичну бригаду, яка працює на тому чи іншому спортивному заході, яка відповідає за протидію поширення цієї інфекції.
 
3. Забезпечити наявність автоматизованих сенсорних дозаторів для антисептика при вході в харчоблок, на стадіон, у тренажерний зал та у холі готелю.
 
4. Забезпечити часте (2-3 р/добу) провітрювання та вологе прибирання кімнат, де проживають команди.
 
5. Лікарям на НТЗ: кожен день зранку проводити термометрію учасників заходу, проводити опитування та огляди на наявність ознак і симптомів захворювання та про можливі контакти з інфікованими.
 
6.Забезпечити ретельний контроль за приготуванням їжі, особливо м’яса та яєць, оскільки коронавірус (як і багато інших інфекцій) може розповсюджуватися через недостатньо термічно оброблену їжу.
 
Детальнішу інформацію щодо коронавірусу можна знайти на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я
 
Додаток 1
Рекомендації щодо правильного використання маски:
1. Використовувати маску слід тільки медичним працівникам, особам, що здійснюють догляд, і особам з симптомами респіраторного захворювання, такими як висока температура і кашель.
2. Перш ніж узяти маску, обробіть руки спиртовмісним засобом або вимийте з милом.
3. Огляньте маску, щоб переконатися у відсутності ушкоджень.
4. На масці є металева вставка, візьміть маску вставкою вгору.
5. Одягніть маску зовнішньою стороною від себе (яскраво забарвлена сторона).
6. Зігніть металеву вставку та зафіксуйте її за формою носа.
7. Потягніть за нижній край маски, щоб вона закрила рот і підборіддя.
8. Зніміть маску після застосування (утримуйте маску за еластичні завушні петлі і не торкайтеся нею до обличчя або одягу, так як використана маска може бути забруднена мікроорганізмами).
9. Відразу після використання викиньте маску в контейнер, що закривається кришкою.
 
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!!!
 
 
14 березня 2020
Командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби перенесено
Фото (с)Getty Images for IAAF
Командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби, який мав відбутися 2-3 травня у Мінську, перенесено. Причиною стало поширення коронавірусу (COVID-19).
 
Наразі Всесвітня легка атлетика разом з організаторами працює над новою можливою датою проведення змагань.
 
Нагадаємо, що також були перенесені чемпіонат світу з півмарафону та Кубок Європи з метань.
 
 
Скасовано командний чемпіонат України з кросу та І етап Кубка України з метань
 
У зв’язку з загостренням в Україні ситуації з коронавірусом, згідно з відповідними рішенням Кабінету міністрів України та Наказом Міністерства молоді та спорту України щодо заходів, які вживаються в державі, спрямованих на запобігання розповсюдження епідемії, Виконавчий комітет Легкої атлетики України (ФЛАУ) ухвалив рішення про скасування командного чемпіонату України з кросу (Олешки, 21 березня) та І етапу Кубка України з метань (Нова Каховка, 27-28 березня).
 
Подальші дії Легкої атлетики України у цьому напрямку будуть обговорені на засіданні Ради ФЛАУ, яке заплановане на 28-29 березня.
 
 
12 березня 2020
Визначені дати проведення чемпіонату світу-2021 у приміщенні
 
Через поширення коронавірусу (COVID-19) чемпіонат світу з легкої атлетики у приміщенні, який 13-15 березня 2002 року мав приймати Нанкін (Китай), перенесли на 2021 рік. 12 березня на засіданні Ради Всесвітньої легкої атлетики були визначені точні дати проведення змагань.
 
Чемпіонат світу у приміщенні у 2021 році відбудеться у Нанкіні 19-21 березня. При цьому розклад змагань залишиться незмінним.
 
На засіданні Ради Всесвітньої легкої атлетики були також ухвалені ще кілька рішення, які стосуються змагань:
– затверджено розклад чемпіонату світу з кросу у 2021 році;
– вирішено відмовитися від подальшого проведення Континентального кубку, який востаннє відбувся в Остраві у 2018 році;
– спростити критерії оцінювання для заявок, які міста подають для проведення змагань World Athletics Series;
– призначено делегатів змагань на чемпіонат світу-2021 з кросу, Всесвітні естафети-2021 і чемпіонат світу-2021;
– ухвалено положення нового континентального туру.
 
Додатково Рада ухвалила поправки до антидопінгових правил і антидопінгового положення, які будуть запропоновані Athletics Integrity Unit для забезпечення дотримання діючих норм WADA.
 
 
11 березня 2020
Кубок Європи-2020 з метань перенесено
 
Кубок Європи з метань, який 21-22 березня мав відбутися у Лейрії (Португалія), перенесено через поширення коронавірусу (COVID-19). Про це Європейська легка атлетика повідомила 11 березня.
 
Дату, на яку потенційно зможуть перенести змагання, обговорять на засіданні Виконкому ЕА 24-25 березня у Лозанні.
 
Нагадаємо, що Всесвітня легка атлетика перенесла чемпіонат світу з півмарафону на жовтень. Змагання 29 березня повинні були відбутися у Гдині (Польща).
 
 
6 березня 2020
Заява місцевого організаційного комітету чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби
 
14 березня 2020 року в Івано-Франківську повинен відбутися чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби. У зв’язку зі спалахом коронавірусу (COVID-19) в Європі і світі, першим випадком захворювання в Україні та заявами української влади 5 березня відбулося засідання Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради – найвищого керівного органу міста, – на якому розглядалося питання доцільності проведення змагань у зазначені дати.
На засіданні було ухвалене рішення про те, що організатори продовжують підготовку до чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби.
 
Місцевий організаційний комітет, відповідні департаменти Івано-Франківської міської ради, Легка атлетика України і ФЛА Івано-Франківської області регулярно відслідковують інформацію, пов’язану з поширенням COVID-19 та епідеміологічною ситуацією в Україні, Європі і, зокрема, у країнах-учасницях чемпіонату, і за необхідності будуть коригувати свою позицію.
 
У період підготовки до чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби та під час його проведення будуть застосовуватися усі необхідні заходи задля зменшення ризику розповсюдження захворювання на COVID-19. Зокрема, у місцях найбільшого скупчення людей будуть застосовані особливі заходи гігієни.
 
На змаганнях працюватиме медична бригада, яка за необхідності зможе надати відповідну допомогу.
 
При цьому місцевий організаційний комітет чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби звертається до всіх його учасників з проханням слідкувати за інформацією та виконувати основні рекомендації, спрямовані на запобігання розповсюдження COVID-19.
 
Віталій Матешко,
голова виконавчої дирекції місцевого організаційного комітету чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби
 
 
5 березня 2020
 
Чемпіонат Європи у приміщенні у категорії «Мастерс» у 2020 році не відбудеться
 
Чемпіонат Європи з легкої атлетики у приміщенні у категорії «Мастерс» у 2020 році не відбудеться. Змагання 15-22 березня повинна була приймати Брага (Португалія).
 
Причиною відміни чемпіонату у 2020-му стало поширення коронавірусу (COVID-19) та ризики, пов’язані з цим.
 
Генеральна дирекція охорони здоров’я Португалії, спираючись на наявні наукові знання, визначила низку параметрів, за допомогою яких можна провести оцінку ризиків.
 
«Згідно з цією оцінкою, було зроблено висновок про те, що чемпіонат Європи у приміщенні у категорії «Мастерс» належить до спортивних заходів з високим рівнем ризику – він відбувається у приміщенні за участі понад трьох тисяч учасників, зокрема похилого віку, які представляють 51 країну. При цьому у деяких з цих країн високий рівень захворюваності на COVID-19», – йдеться у заяві президента організаційного комітету змагань Самейро Арауджо.
 
Заходи, які можуть бути застосовані для зменшення ризику поширення захворювання, у контексті чемпіонату Європи не є достатньою гарантією для зниження ризику його передачі.
 
Після детального обговорення з відповідними державними структурами доцільності проведення чемпіонату Європи за умов, що склалися, і з огляду на дані аналізу, було ухвалене рішення про те, щоб змагання не проводити.
 
«Причиною тому є не лише неможливість гарантувати безпеку учасникам, організаторам, суддям і волонтерам. Наслідки можуть бути і для міста та всієї країни. Тому ми змушені відмовитися від проведення чемпіонату, який, поза сумнівом, вписав би свої сторінки у спортивну історію Браги і Португалії, – йдеться далі у заяві Самейро Арауджо. – Місцевий організаційний комітет відповідає за безпеку учасників і їхніх сімей, але попри всю роботу, зусилля і вкладені інвестиції ми не можемо цю безпеку гарантувати. Саме вона є фундаментальною для успіху, якого ми всі очікували на цьому чемпіонаті.
 
Ми розуміємо невдоволення, яке може бути викликане таким рішенням. Проте це був би час невизначеності, який міг би закінчитися трагічно. Наша совість цього не витримала б. Ми, організатори, розуміємо, що життя важливіше за проведення спортивного заходу.
 
Проте ми розуміємо і відповідальність, яку взяли на себе, ставши організаторами чемпіонату Європи з легкої атлетики у приміщенні у категорії «Мастерс», та важливість цих змагань. А тому висловлюємо цілковиту готовність перенести і провести їх 10-17 січня 2021 року».
 
 
 
2 березня 2020
Інформація про коронавірус і практичні поради для команд від Всесвітньої легкої атлетики
 
Департамент охорони здоров’я і науки Всесвітньої легкої атлетики надав коротку довідку, яка містить загальну інформацію про коронавірус і практичні поради для спортсменів і команд, які вирушають на змагання з легкої атлетики.
 
Основна інформація про коронавірус
Інформація
Коронавірус – велика сім’я вірусів. Вони можуть викликати хвороби, починаючи від звичайної застуди до серйозніших захворювань, таких як тяжкий гострий респіраторний синдром (ТГРС, або SARS) і близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром (БКРС, або MERS-CoV).
 
Нещодавно, новий вірус SARS-CoV-2 викликав спалах COVID-19, який почався у Китаї. З метою чіткої комунікації, Всесвітня легка атлетика вживає термін COVID-19 по відношенню як до вірусу, так і до захворювання.
 
Здебільшого COVID-19 передається через респіраторні виділення інфікованої людини, наприклад, через кашель. Проте фекало-оральний механізм передачі інфекції також можливий.
 
Ознаки і симптоми
Захворювання, викликані новим коронавірусом, мають респіраторні симптоми, що включає:
– температуру;
– біль у горлі;
– кашель;
– ускладнене дихання.
 
Якщо ви захворіли, будь ласка, вдягніть маску і ізолюйте себе від інших, доки не пройдете медичне обстеження. Не відвідуйте особисто кабінет лікаря, а лиш проінформуйте тім-лідера команди про ваші симптоми, так вас зможе оглянути у відповідності до підготовлених процедур профілактики інфекції медична бригада, яка працює на тому чи іншому спортивному заході, і ви отримаєте відповідну допомогу і догляд.
 
Якщо ви контактували з хворою особою або були у зоні підвищеного ризику, про це теж потрібно сказати медичному працівнику.
 
Для запобігання розповсюдження коронавірусної інфекції необхідно вживати тих же заходів, що і для попередження звичайної застуди:
1. Мити руки теплою водою і з милом або використовувати спеціальний дезінфікуючий засіб для рук, особливо після чхання, кашлю, а також перед прийомом їжі або роботою з продуктами харчування.
2. Завжди тримайте ваші долоні і пальці подалі від ваших очей, носа і рота.
3. Уникайте контакту з інфікованими людьми.
4. Чхайте і кашляйте у передпліччя або внутрішню частину ліктя, але не в долоню.
 
Діагностування
Медичний працівник повинен замовити лабораторне дослідження зразків матеріалів з дихальних шляхів і сироватки крові для виявлення коронавірусів людини.
 
Лікування включає в себе догляд за собою і безрецептурні медикаменти:
1. Необхідно відпочивати і уникати перенапруги.
2. Необхідно пити достатньо води.
3. Необхідно уникати паління та місць для паління.
4. Використовувати ацетамінофен, ібупрофен або напроксен для зменшення головного болю і зниження температури.
 
Практична інформація для команд і спортсменів
 
Відповідно до наявної інформації щодо спалаху COVID-19, Всесвітня легка атлетика наполегливо рекомендує тим, хто індивідуально їде на змагання:
 
1. Переконатися у тому, що він/вона не має ознак або симптомів, пов’язаних з можливою COVID-19 інфекцією перед поїздкою до місця проведення змагань.
 
2. Якщо є бодай якісь симптоми, ізолювати себе, звернутися до лікаря і перенести або відкласти поїздку.
 
3. Якщо ви захворіли або є підозра на захворювання, необхідно вдягати маску, щоб не заразити інших.
 
4. Повідомити про подібні випадки тім-лідера або медичного працівника.
 
Всесвітня легка атлетика також радить окремим людям або командам, які їдуть на змагання, мати з собою у достатній кількості:
1) одноразові маски;
2) антибактеріальні засоби або мило для рук;
3) одноразові серветки.
 
При цьому Всесвітня легка атлетика перебуває у тісному контакті з організаторами всіх подій з її календаря, включно з організаторами чемпіонату світу з півмарафону у Гдині. У разі необхідності Всесвітня легка атлетика повідомлятиме національні федерації і зацікавлені сторони про будь-які спеціальні мірі, які буде рекомендовано вжити перед змаганнями.
 
Детальнішу інформацію щодо коронавірусу можна знайти на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.
 
 
21 січня 2020
Чемпіонат світу у приміщенні перенесено на 2021 рік
 
Всесвітня легка атлетика на офіційному сайті опублікувала заяву про те, що чемпіонат світу у приміщенні, який мав відбутися у Нанкіні 13-15 березня 2020 року, переноситься на березень 2021 року.
 
Причиною такого рішення стала епідемія нового коронавірусу у Китаї.
 
«Ми знаємо про те, що у Китаї роблять все для боротьби з новим коронавірусом, і ми підтримуємо їхні зусилля, проте ми повинні думати про наших легкоатлетів», – говориться у заяві.
 
У Всесвітній легкій атлетиці також розглядали можливість перенести чемпіонат в інше місто і країну. Проте, враховуючи занепокоєність через розповсюдження вірусу за межі Китаю, вирішили відмовитися від цієї ідеї, оскільки це могло потягнути за собою перенесення чемпіонату на більш пізні дати.
 
У Всесвітній легкій атлетиці також висловили надію на те, що їм вдасться підібрати зручну дату для проведення чемпіонату світу у приміщенні у 2021 році. Нагадаємо, що чемпіонат світу у приміщенні, як і чемпіонат Європи у приміщенні проводяться один раз на два роки.
 
«Ми вирішили не скасовувати цей чемпіонат, оскільки багато легкоатлетів хотіли б, щоб ця подія відбулася. Тому зараз ми працюватимемо зі спортсменами, партнерами і організаційним комітетом Нанкіна над визначенням дати у 2021 році», – говориться у заяві.
Попередня статтяЗвернення президента НОК України, олімпійського чемпіона Сергія Бубки
Наступна статтяЗаява МОК і оргкомітету Токіо-2020 щодо перенесення Олімпійських ігор