Нарада керівників підрозділів ФЛАУ: ДЮСШ, календар, семінари, повернення з закордонних зборів

239
З введенням карантину, як запобіжного заходу розповсюдження коронавірусу, у спорті настало затишшя. Але це лише на перший погляд. Нинішня ситуація підготувала для спортивної галузі, представників всіх видів спорту, в тому числі і легкої атлетики, нові виклики. На них потрібно реагувати і вживати термінових заходів, аби з мінімальними негативними наслідками пройти цей період.
 
Офіс ФЛАУ в режимі відеоконференцій регулярно проводить наради, під час яких з’ясовується поточний стан справ, ставляться завдання структурним підрозділам, відбувається пошук шляхів подолання тих чи інших проблем, з якими стикаються і Легка атлетика України в цілому, і представники нашого виду спорту на місцях.
 
До вашої уваги – питання, які були обговорені на останній такій нараді.
 
ДЮСШ
 
Незабаром Дитячо-юнацькі спортивні школи мають переводити своїх учнів на наступний рік. Дана процедура включає в себе перевідні екзамени. Також за підсумками цьогорічних змагань формуватиметься тарифікація тренерів на наступний навчальний рік. Окрім цього, призери чемпіонатів України серед юнаків та юніорів мали можливість отримувати додаткові бали при вступі до вищих навчальних закладів. Але змагань зараз не має! Як вирішуватимуться ці три питання? ФЛАУ напрацювала по ним свої пропозиції, які захищатимуть інтереси юних спортсменів та тренерів, і направила їх до Міністерства молоді та спорту та Міністерства освіти та науки. Разом з ними Легка атлетика України буде працювати над вирішенням цих питань. І скоро ми зможемо повідомити, як відбуватимуться їх розв’язання.
 
ЩО БУДЕ З КАЛЕНДАРЕМ ЗМАГАНЬ
 
Всі найближчі національні змагання з легкої атлетики перенесено або скасовано. Коли вони відновляться? Планується, що після закінчення карантину близько місяця національних змагань все ще не буде. Це буде зроблено для того, щоб в областях розпочався тренувальний процес, міста, райони та області провели свої відбіркові чемпіонати. І лише після цього будуть призначені змагання українського календаря. У зв’язку з перенесенням чи скасуванням вже практично всіх головних стартів сезону Європейської та Всесвітньої Атлетик, національні змагання будуть прив’язані до чемпіонатів Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій. АБАФ має твердий намір зберегти більшу частину свого календаря. Легка атлетика України також має намір зберегти всі чемпіонати України. Наразі відпрацьовується декілька варіантів розвитку подій.
 
Якщо вдасться провести чемпіонати України, ФЛАУ розглядає питання, аби допускати до них не одну наступну після основної вікову категорію, а дві. Адже вже зараз зрозуміло, що стартів для атлетів різних вікових категорій не вистачатиме.
 
Окрім цього, вже триває обговорення концепції календаря змагань ФЛАУ на 2021 рік з урахуванням всіх можливих перенесень змагань.
 
СЕМІНАРИ ТА ТРЕНІНГИ
 
Наразі всі структурні підрозділи офісу ФЛАУ ведуть активну роботу над розробкою концепцій, організацією та проведенням навчальних семінарів, конференцій, круглих столів. Найближчим часом спортсменам, тренерам, лікарям, керівникам ТФЛА та іншим фахівцям у режимі відеоконференцій будуть запропоновані заходи щодо підвищення кваліфікації, антидопінгу, методик тренувань, розповсюдження позитивного досвіду роботи територіальних ФЛА (зокрема, досвід та напрацювання, отримані під час проведення нещодавно в Україні чемпіонату АБАФ зі спортивної ходьби), взаємодії зі ЗМІ, просуванню себе та своїх організацій в соцмережах, тощо.
 
СИТУАЦІЯ З ЗАКОРДОННИМИ ЗБОРАМИ
 
Станом на сьогодні офіційно наші атлети перебувають на зборах в трьох країнах – Киргизстані, Кенії та Португалії. Наразі є дві протилежні позиції офіційних органів України – Мінмолодьспорту говорить про те, що ми маємо найближчим часом неодмінно повернути спортсменів в Україну; Міністерство закордонних справ наполегливо радить громадянам України не намагатися повертатися, і залишатися до кінця карантину там, де вони знаходяться. ФЛАУ звернулася до профільного Міністерства з цього приводу з офіційним листом і очікує на інформацію. Паралельно Легка атлетика України продовжує вживати заходів, орієнтуючись в першу чергу на бажання спортсменів та тренерів, які знаходяться на зборах. Наразі ми маємо чітку позицію від нашої групи, яка перебуває в Португалії – вони хочуть повернутися. ФЛАУ активно працює над тим, аби це здійснити. Завдячуючи посольству України в Португалії, взаємодії з Мінмолодьспорту та МЗС, все йде до того, що найближчим часом буде організовано рейс, яким наші спортсмени зможуть повернутися.
 
Але тут є ще питання обсервації – ми поки що не можемо отримати чіткої інформації щодо того, як легкоатлети та тренери мають її проходити. Відомо лише, що вона має тривати щонайменше два тижні. Зараз ФЛАУ працює з Міністерством, аби можна було профінансувати обсервацію з коштів, виділених на підготовку атлетів. Адже вони їхали на закордонні збори не з власної ініціативи, а їх туди відряджали за державний кошт. А значить не спортсмени та тренери мають платити за проходження обсервації.
 
СПІВПРАЦЯ З ТФЛА
 
Наразі ФЛАУ знаходиться на тісному зв’язку з територіальними федераціями легкої атлетики. В багатьох регіонах зараз склалася складна ситуація, коли на спорт практично перестали виділяти кошти. У зв’язку з цим ФЛАУ готує звернення на Міністерство, аби запобігти припинення фінансування спорту. Водночас, попри складнощі, більшості наших ТФЛА вдається продовжувати активно працювати у розв’язанні питання шляхів реконструкції та відновлення або будівництва спортивних об’єктів. ФЛАУ таку діяльність буде всіляко підтримувати.
 
Через припинення фінансування не вдалося здійснити в повному обсязі виплати суддям за роботу на чемпіонаті АБАФ зі спортивної ходьби. Наразі вживаються заходи, щоб найближчим часом ліквідувати ці заборгованості. З огляду на незрозумілу ситуацію з майбутнім фінансуванням в країні спортивної галузі, ФЛАУ наразі скорочує всі можливі статті свого бюджету. Спільно з юристами розпочато роботу над поверненням коштів за придбані авіаквитки на міжнародні змагання та заходи, які були скасовані чи перенесені. Триває активна робота з потенційними партнерами та спонсорами.
Попередня статтяОголошено нові дати чемпіонату світу в Орегоні
Наступна статтяПеренесення та скасування травневих змагань ФЛАУ