Он-лайн спілкування керівників ФЛАУ та ТФЛА

222
Діяльність Легкої атлетики України в період карантину обговорили президент ФЛАУ Ігор Гоцул та президенти територіальних федерацій легкої атлетики в режимі відео-конференції.
 
Коли відновляться змагання? Це питання, яке хвилює всіх без виключення членів легкоатлетичної спільноти. На жаль, поки що на стовідсотково відповідь на нього дати ніхто не може. За неофіційною інформацією, карантин в Україні, який наразі діє до 24 квітня, буде продовжено. Ігор Гоцул зазначив, що коли він все-таки закінчиться і в країні дозволять масові спортивні заходи, першими почнуть проводитися регіональні змагання – чемпіонати областей, міст та районів. Десь через місяць після цього, коли атлети наберуть форму, відновляться і національні старти. Якщо карантин затягнеться на довго, то ФЛАУ ставить собі за мету все одно провести цього року всі головні чемпіонати України – нехай навіть це буде восени.
 
Багато уваги було приділено навчальним семінарам, які цього тижня розпочинає проводити ФЛАУ з найрізноманітніших питань, які можуть стати в нагоді спортсменам, тренерам та інших фахівцям – антидопінгові, тренерські тощо. Від керівників ТФЛА також було зібрано інформацію, які теми їх найбільше цікавлять, і офіс ФЛАУ приступив до пошуку фахових спікерів для їх висвітлення.
 
Під час відео-конференції до неї приєднався Міністр Кабінету міністрів України, колишній президент Федерацій легкої атлетики Львівської області та м. Севастополь Олег Немчінов. Пан Немчінов поділився останніми новинами щодо рішень Уряду стосовно спортивної галузі. За його словами, зусилля спортивної спільноти, в тому числі і Легкої атлетики України, скоріш за все не будуть марними, і провідним спортсменам влада невдовзі дозволить проводити тренування на спортивних аренах. Щоправда, з певними обмеженнями – заняття мають відбуватися на відкритому повітрі, будуть встановлені ліміти щодо кількості осіб, які можуть перебувати на арені одночасно, арени мають бути закриті для сторонніх тощо. На жаль, пан Немчінов повідомив, що Урядом було прийняте рішення про скорочення бюджетного фінансування спортивної галузі більш ніж на 50 відсотків. Що, без сумніву, призведе до серйозних проблем щодо фінансування проведення майбутніх змагань та тренувальних зборів.
 
 
Учасники конференції взяли участь в обговоренні шляхів розв’язання фінансових проблем, які найближчим часом очікують на український спорт, і в тому числі легку атлетику. Вони пов’язані як зі зменшенням бюджетного фінансування, так і суттєвим погіршенням фінансового стану переважної більшості спонсорів та партнерів ФЛАУ та ТФЛА. Ігор Гоцул виклав низку кейсів – яким чином федерації в період кризи можуть долучати додаткове фінансування. Серед іншого він закликав керівників ТФЛА звернути увагу на впорядкування ситуації з членством у територіальних федераціях, в тому числі залученням у їхні лави нових членів.
 
Було обговорено правову колізію, яка виникла навколо проведення чергової звітно-виборчої Конференції ФЛАУ. Згідно зі Статутом ФЛАУ, вона скликається раз на чотири роки в рік проведення літніх Олімпійських ігор в строк не пізніше ніж 3 місяці після їх завершення. Оскільки попередня звітно-виборча Конференція відбулася 2016 року, то чергова має відбутися цієї осені. Але, як відомо, Олімпійські ігри-2020 було перенесено на наступний рік. Отож, якщо Конференція відбудеться цього року, то буде порушено пункт Статуту, в якому вказано «в рік проведення літніх Олімпійських ігор»; якщо наступного року – то буде порушено пункт Статуту «раз на чотири роки». Під час обговорення присутні дійшли згоди, що звітно-виборчу Конференцію належить проводити цього року. Наразі відбуваються консультації з юристами, аби така звітно-виборча Конференція та прийняті на ній рішення були легітимними.
 
Під час заходу було відзначено, що попри карантин, в країні продовжуються роботи з реконструкції низки легкоатлетичних об’єктів – стадіонів, манежів, що не може не радувати. В цьому напрямку ФЛАУ продовжить працювати та усіляко сприяти позитивній динаміці цих процесів. Також присутні обговорили низку питань, пов’язаних з антидопінговою діяльністю ФЛАУ та територіальних ФЛА і наголосили на необхідності продовжувати жорстку політику нульової толерантності щодо допінгу.
 
Було досягнуто згоди щодо доцільності подібного спілкування у такому форматі керівників ФЛАУ та ТФЛА і надалі. Наступну веб-конференцію заплановано провести за два тижні – на 28 квітня.
Попередня статтяСемінар для ТФЛА «Взаємодія зі ЗМІ та присутність в інтернет-просторі»
Наступна стаття17-м легкоатлетам та їхнім тренерам призначені президентські стипендії