Дискусії щодо єдиної форми, формату посткарантинних змагань та сертифікації арен

282

12 травня відбулася традиційна онлайн-нарада керівників ФЛАУ та територіальних федерацій легкої атлетики. Практично по всім питанням між її учасниками точилися палкі дискусії.
 
Президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул нагадав присутнім, що з моменту останнього засідання завдяки чималим зусиллям вдалося організувати повернення в Україну практично всіх наших легкоатлетів, які перебували на закордонних зборах. Залишилася лише Ольга Ляхова, яка тренується в Кенії, і її сподіваються повернути цього місяця.
 
Легка атлетика України очікує роз’яснень від профільних відповідних державних органів щодо умов, за яких після пом’якшення карантину можна буде проводити тренувальний процес в легкоатлетичних гуртках, ДЮСШ, СДЮШОР, інших спеціалізованих навчальних закладах, на навчально-тренувальних зборах, а також проводити змагання. Аби пришвдшити процес створення таких інструкцій, прийняте рішення спробувати самостійно розробити такі рекомендації, після чого узгодити їх з Державною санітарно-епідеміологічною службою України.
 
Головний тренер збірної України Вячеслав Тиртишник та голова Комісії змагань ФЛАУ Яна Бочарська вже розробили проект даного документу, і тепер обговорили його з керівниками ТФЛА. Вийшла дуже активна дискусія, були розглянуті найрізноманітніші варіанти адаптації спортивних змагань під нові умови: скільки атлетів має знаходитися у секторах, на стартовій решітці у бігових видах; коли проводити тестування на коронавірус (перед поїздкою на змагання, вже після приїзду на них) і за чиї кошти; як мінімізувати контакти спортсменів та тренерів під час зборів з третіми особами; тривалість зборів; вимоги до обслуговчого персоналу тренувальних баз, тощо. З урахуванням отриманих під час обговорення рекомендацій робота над документом продовжиться.
 
Було обговорено державний проєкт зі створення в кожній області об’єкта спортивної інфраструктури, присвяченого видатному сучасному спортсмену чи спортсменам з цього регіону під робочою назвою “Україна – чемпіон!”. Територіальним ФЛА було рекомендовано визначити по декілька зірок легкої атлетики, які пов’язані з їхніми регіонами (там жили, навчалися або тренувалися), і долучатися до участі в проєкті. ФЛАУ зі свого боку обіцяє усіляку підтримку подібним ініціативам.
 
Під час наради було продовжено розпочате ще минулого разу обговорення питання атестації та сертифікації легкоатлетичних споруд. Було наголошено на тому, що даний процес неминучий, з 2024 року будуть зараховуватися лише ті результати, які будуть показані на сертифікованих аренах чи секторах. Звісно, існує чимало проблем в реалізації цього проєкту. Головна – фінансування. І якщо в регіонах, де не зроблять таких арен, юним спортсменам не будуть зараховуватися спортивні розряди, то це суттєво зменшить стимули для занять легкою атлетикою дітей, а також негативно вплине на зарплатню тренерів.
 
Присутні дійшли згоди, що питання атестації та сертифікації легкоатлетичних споруд є важливим, і необхідно з цим не затягувати. Одночасно щодо зараховування дитячих та юнацьких розрядів умова обов’язкового виконання їх на сертифікованих аренах буде на певний час відтермінована. Також керівники ТФЛА отримали всю необхідну інформацію щодо того, як зацікавити балансоутримувачів спортивних споруд робити їх згідно зі стандартами. Останнім часом легкоатлетичні арени в країні з’являються, але не усюди при проєктуванні, будівництві або реконструкції вважають за потрібне дотримуватися необхідних для професійної легкої атлетики стандартів.
 
Було обговорено питання єдиної спортивної форми для збірних областей на національних змаганнях. Керівники ТФЛА поділилися досвідом, як вдавалося розв’язати це питання, своїми проблемами та спробували дійти консенсусу – як заохочувати команди, які виступатимуть на змаганнях в єдиній формі. Зібрану під час діалогу інформацію буде опрацьовано для подальшого прийняття рішення з цього питання.
 
Також керівникам ФЛАУ та ТФЛА президент Івано-франківської обласної федерації Віталій Матешко представив співзасновника краудфандингової платформи Money4sport Алекса Фотуйму. Пан Фотуйма розповів, як за допомогою його проєкту можна долучати кошти для реалізації легкоатлетичних проєктів, що є дуже актуальним в нинішній період скорочення фінансування спортивної галузі.
 
Наступна онлайн-нарада керівників ФЛАУ та ТФЛА відбудеться 9 червня.