Нарада керівників ФЛАУ та ТФЛА напередодні позачергової Конференції

288
Відбулася традиційна онлайн-нарада керівництва Легкої атлетики України з президентами територіальних ФЛА щодо загальних питань діяльності ФЛАУ на період карантину.
 
Президент ФЛАУ Ігор Гоцул повідомив керівникам ТФЛА, що існує велика ймовірність часткового повернення бюджетного фінансування легкоатлетичного спорту. Орієнтовно очікується надходження 25 мільйонів гривень, чого повинно вистачити на найнеобхідніші потреби – проведення основних чемпіонатів України, участь в чемпіонатах Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій та підготовку кандидатів до збірної України до Олімпійських ігор в Токіо. У зв’язку з цим вже не має гострої потреби впроваджувати стартові внески для учасників національних змагань. Втім, у майбутньому не виключено використання цього інструменту, і тому ФЛАУ наразі створено Комісію, яка має напрацювати відповідний механізм та взагалі можливість його впровадження.
 
Також Ігор Гоцул розповів про проміжні результати роботи робочої групи, створеної задля внесення змін до Положення про членство в ФЛАУ, які стосуватимуться врегулювання правових аспектів стосовно неповнолітніх атлетів. Рада ФЛАУ прийняла рішення, що вносити зміни в дане Положення без створення Положення про Дитячу легку атлетику є не правильним. Тому наразі  триває робота над останнім питанням.
 
Отож заплановані в оновленому календарі ФЛАУ всі чемпіонати України відбудуться. Вони будуть проводитися з дотриманням відповідних вимог Міністерства охорони здоров’я та рекомендацій ФЛАУ. Головний тренер збірної України Вячеслав Тиртишник наголосив про важливість проведення цих чемпіонатів України не лише зі змагальної точки зору, а й з огляду на формування складу збірної України на наступний рік, нарахування зарплатні спортсменам в Мінмолодьспорту, своїх спортивних товариствах. А тому, не зважаючи на те, що рішенням ІААФ та ЄА в цей період не будуть зараховуватися нормативи на чемпіонати світу, Європи та Олімпійські ігри, участь в національних чемпіонатах є важливою для всіх спортсменів. В продовження теми чемпіонатів України керівник департаменту змагань ФЛАУ Яна Бочарська повідомила, що оскільки 7 серпня в Луцьку на стадіоні «Авангард» відбудеться матч чемпіонату України з футболу в першій лізі, то всі змагання з метань в програмі чемпіонату України з легкої атлетики серед юніорів (5-6 серпня) відбуватимуться на території нещодавно відкритого метального центру Луцького національного технічного університету (організатори забезпечать учасників транфером). Командний чемпіонат України (8-9 серпня) повністю проходитиме на «Авангарді».
 
Президент ФЛАУ Ігор Гоцул повідомив останні новини щодо реконструкції легкоатлетичних об’єктів в країні. За останні декілька місяців завершилася реконструкція деяких з них, ще на низці вона добігає кінця (зокрема в Рівному та Львові). Було наголошено на важливості розпочатого з 1 серпня процесу Авторизації фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, задіяних в процесі проектування, облаштування і експлуатації легкоатлетичних споруд, постачання легкоатлетичного спортивного обладнання, інвентарю, екіпірування і синтетичного покриття. Яна Бочарська пояснила учасникам наради процедуру авторизації. Навколо цього питання відбулася активна дискусія. Було роз’яснено, що авторизація не є обов’язковою, і особи та компанії мають право здійснювати відповідну діяльність і без її проходження. Але якщо вони пройшли процедуру Авторизації – це має слугувати замовникам (будь-то територіальні ФЛА, місцеві органи влади, приватні особи, навчальні заклади, тощо) своєрідною гарантією, що вони на виході отримають продукт (товар, послугу), яка відповідатиме міжнародним стандартам. Адже негативний досвід українська легка атлетика, на жаль, щодо цього вже має – коли виконавець здавав у підсумку об’єкт, на якому, на приклад, можна проводити хіба що шкільні змагання. Також було наголошено, що затверджена процедура Авторизації не є остаточною і може вдосконалюватися. Тому якщо в когось є стосовно неї зауваження та пропозиції, то їх можна надсилати до офісу ФЛАУ, вони будуть розглянуті, і у разі доцільності в Положення будуть внесені відповідні зміни.
 
Генеральний секретар ФЛАУ Михайло Медведь проінформував керівників ТФЛА щодо проведення 1 серпня позачергової Конференції ФЛАУ. Всі 27 ТФЛА вже подали списки своїх делегатів. Кожна ТФЛА має право бути представлена на Конференції щонайбільше трьома делегатами, які втім матимуть один голос. Було нагадано, що 22 липня спливає термін подачі питань до порядку денного Конференції, обговорили питання, які вже надійшли. Оскільки, з огляду на епідеміологічну ситуацію в країні, Конференція буде проводитися в онлайн-режимі, питання процедури реєстрації та голосування на Конференції викликало активне обговорення. Всі пропозиції щодо оптимізації даних процесів були зібрані і, з урахуванням міжнародного досвіду проведення подібних заходів в онлайн форматі, будуть систематизовані і незабаром розіслані всім ТФЛА.
 
Представники низки територіальних федерацій підняли питання щодо неприпустимості появи на офіційних інформаційних ресурсах ФЛАУ (сайт та сторінки в соціальних мережах) матеріалів, які паклюжать честь та гідність членів легкоатлетичної спільноти. Особливо тих, хто зробив вагомий внесок в популяризацію та розвиток нашого виду спорту. Таким чином підривається авторитет нашого виду спорту та створюються передумови для розбрату в легкоатлетичний родині. Надалі подібні матеріали, зміст яких носить суперечливий характер і наведені в них звинувачувальні факти не доведені в суді, розміщуватися на офіційних інформаційних ресурсах ФЛАУ не будуть.