На Конференції та Раді ФЛАУ обговорили серпневі змагання

239
1 серпня під час позачергової Конференції ФЛАУ та 2 серпня під час засідання Ради ФЛАУ присутні, які представляли всі територіальні ФЛА, обговорили ситуацію, що склалася з запланованими на серпень чемпіонатами України.
 
Нагадаємо, 31 липня Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила нові рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2З. Згідно з ними місто Луцьк на цей тиждень (3-9 серпня) було віднесено до «червоної зони», найгірша епідеміологічна ситуація. Це означає, що в даний період в Луцьку діятимуть жорсткі карантинні обмеження, які унеможливлюють проведення в місті 5-6 серпня чемпіонату України з легкої атлетики серед юніорів та 8-9 серпня командного чемпіонату України з легкої атлетики та чемпіонату України з бігу на 10000 метрів. У зв’язку з цим Виконавчий комітет ФЛАУ змушений був перенести ці змагання на тиждень – відповідно на 12-13 серпня та 15-16 серпня, не змінюючи місця проведення – місто Луцьк.
 
Президент ФЛАУ Ігор Гоцул дав відповіді на запитання, відповіді на які з цього приводу цікавили делегатів Конференції та членів Ради, а також були обговорені майбутні можливі кроки.
 
Чому в терміновому порядку не були перенесені юніорський та командний чемпіонати України в інше місто, яке розташоване в «зеленій зоні»? По-перше, чемпіонати України проводяться за бюджетні кошти, і тому їх організація супроводжується проведенням низки тендерів. А це потребує щонайменше трьох тижнів. Тобто, фактично не можливо за декілька днів, що залишалися до початку чемпіонату України серед юніорів, перенести з одного міста в інше такі масштабні змагання, якими є чемпіонат України з легкої атлетики. По-друге, Луцьк – єдине місто в Україні, в якому в одному місці можна провести змагання з усіх дисциплін (стадіон «Авангард»). І воно на цей момент залишається найпріоритетнішим.
 
Які гарантії, що за тиждень в Луцьку епідеміологічна ситуація покращиться? Гарантій, звісно, ніхто дати не може. Але керівництво ФЛАУ знаходиться на прямому контакті з високопосадовцями, які володіють повною інформацією щодо розвитку подій, проводить з ними щоденні консультації та перемовини. Те саме стосується взаємодії з органами влади Луцька. Вищезгадана Державна комісія оголошуватиме рішення щодо «зональності» щоп’ятниці. Але якими вони будуть, інформація буде доступна вже в середу. Тому увечері в середу або вранці в четвер відбудеться засідання Виконавчого комітету ФЛАУ, на якому, з огляду на отриману інформацію, будуть прийняті рішення щодо подальших кроків.
 
Якими можуть бути ці подальші кроки? На 100% не буде кроку скасувати змагання. Адже, по-перше, це буде неповага до тих спортсменів, як впродовж тривалого часу тренувалися і готувалися до цих чемпіонатів України. По-друге, чемпіонати України потрібно провести, адже їхні результати будуть основною для формування розміру зарплатні спортсменів та тренерів в місцях, де вони отримують цю зарплатню. Також на 100% не буде суттєвого перенесення змагань за термінами. Адже керівництво збірної України чудово усвідомлює, що спортсмени підводяться у своїй підготовці під певні дати, і їх порушення призведе до погіршення результатів. Отож, якщо епідеміологічна ситуація в Луцьку покращиться (нагадаємо, у ФЛАУ володітимуть інформацією щодо цього заздалегідь, і постійно її контролюватимуть), чемпіонати України відбудуться в Луцьку. Якщо епідеміологічна ситуація в Луцьку не покращиться, то чемпіонати України будуть все-таки перенесені в інші міста. Оскільки, окрім Луцька ніде більше не має можливості провести всю програму чемпіонату України в одному місці, вони, скоріш за все, будуть проведені за схемою – різні види в різних містах. Під час обговорення, як варіанти, пропонувалися Одеса, Дніпро, Харків, Київ, Бахмут, Кремінна. Наразі пріоритетним виглядає варіант з Бахмутом, який може «перекрити» практично всі дисципліни і розмістити у себе 500-800 гостей.
 
Через зміни дат та, можливо, місця проведення чемпіонату спортсмени та тренери втрачають кошти на поверненні залізничних та автобусних квитків. А це інколи значні суми. Що з цим робити? По-перше, якщо потяги/автобуси скасовано через введення карантину, кошти за них повертаються у повному обсязі. Потрібно задля цього звернутися в каси, і не зволікати. По-друге, Рада ФЛАУ на своєму засіданні 2 серпня після обговорення дала доручення секретаріату ФЛАУ розробити механізм часткової компенсації згідно з нормами чинного законодавства проїзду учасникам серпневих чемпіонатів України, і надати його на затвердження на заступному засіданні Виконкому.