Карантину мов би й не було: злива особистих рекордів на командному чемпіонаті України

242
15-16 серпня в Луцьку відбулися командний чемпіонат України з легкої атлетики, з багатоборств та чемпіонат України з бігу на 10000 метрів. Попри те, що це були перші дорослі національні змагання після тривалої перерви, пов’язаної з впровадженням карантину, а також відсутність додаткової мотивації, якою є можливість виконати норматив на топові міжнародні старти (нагадаємо, Всесвітня Атлетика «заморозила» виконання олімпійських нормативів до 1 грудня цього року»), на луцькому «Авангарді» було показано низку високих результатів.
 
Перш за все відзначимо результат багатоборки Аліни Шух з Київщини. Вона здобула перемогу з особистим рекордом – 6386 очок. А в окремих видах показала такі результати, що якби вона виступала і в них на цьому командному чемпіонаті, то виборола б ще чотири призових місця – золото у висоті (1.91), срібло у списі (53.64), бронзу в ядрі (13.94) та довжині (6.14).
 
Порадували метальниці молота. Найкращою тут стала волинянка Ірина Климець. Результат 73.01, якби зараз зараховувалися нормативи на Токіо, був би підтвердженням її олімпійської перепустки. Другою, також з показником «міжнародник», стала Альона Шамотіна з Дніпропетровщини – 67.04.
 
У фіналі бігу на 100 метрів за дуже сильного зустрічного вітру (-3,0 м/с) перемогу здобула Вікторія Ратнікова з Запорізької області (12,07), а другою стала призерка чемпіонату світу з стрибків у довжину з Хмельниччини Марина Бех-Романчук (12,33; у забігу – 12,03, особистий рекорд). А от у коронній Марининій дисципліні перемогу святкувала багатоборка Анастасія Мохнюк з Київщини (6.24), для якої це був перший старт після чотирирічної дискваліфікації.
 
На стометрівці у чоловіків тріумфував Олександр Соколов з Миколаївщини (10,34). У красивій боротьбі він випередив Сергія Смелика з Донеччини (10,55), Станіслава Коваленка з Дніпропетровщини (10,60), волинянина Еріка Кострицю (10,60) та буковинця Еміля Ібрагімова (10,61). З бігу на 200 метрів також у серйозній конкуренції Смелик взяв у Соколова реванш (20,73 проти 20,78). У жінок на цій дистанції з серйозною перевагою над суперницями найкращою стала киянка Яна Качур (23,18).
 
У найсильнішому забігу на 400 метрів у напруженій боротьбі перемогла Вікторія Ткачук з Донецької області (51,85). Другою тут стала дніпрянка Анна Рижикова (52,03), третьою – Катерина Климюк з Запоріжжя (52,05).
 
У стрибках у висоту за відсутності лідерок Ярослави Магучіх та Юлії Левченко, які напередодні тріумфували на етапі Діамантової Ліги в Монако, перемогу здобула Оксана Окунєва з Миколаївщини (1.88). У чоловіків відразу троє висотників показали однаковий результат – 2.20: Андрій Проценко з Херсонщини, Дмитро Яковенко з Кіровоградської області та Віктор Лонський з Житомирщини. За спробами перемога дісталася Проценку. Аналогічна ситуація склалася в чоловічих стрибках з жердиною. Тут за кількістю витрачених спроб дніпрянин Іван Єрьомін випередив Владислава Малихіна з Київщини та свого земляка Артура Бортнікова (у всіх – 5 м 30 см).
 
У командному заліку в чемпіонаті України з бігу на 10000 метрів першою стала збірна Донеччини (випередила столичну команду завдяки 25% бонусній надбавці за виступ в єдиній формі). В спринті та стрибках найкращими стали кияни, в видах витривалості та багатоборствах – збірна Київщини, в метаннях – збірна Черкаської області.
 
– Події в цьому сумбурному літньому сезоні розгортатимуться дуже стрімко, – розповідає головний тренер збірної України з легкої атлетики Вячеслав Тиртишник. – Зараз наші дорослі спортсмени провели перший національний старт, буквально впродовж тижня багато хто скористається можливістю перевірити свої сили в низці регіональних першостей, і вже 29-30 серпня в Луцьку – головний чемпіонат України. Там має відбутися відбір на наш основний міжнародний старт сезону – чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій, який заплановано на 19-20 вересня в Румунії. Днями ми отримали циркулярного листа з офісу АБАФ, в якому нас запитували, чи плануємо ми брати участь в цьому чемпіонаті, а також в юніорському (12-13 вересня, Туреччини). Ми відповіли ствердно. Сподіваюся, що інші країни-члени Асоціації приймуть аналогічні рішення, і ці чемпіонати відбудуться. Тут поки що проблема – Румунія наразі закрила свої кордони для в’їзду громадян України. Але ми сподіваємося, що за місяць, що залишається до старту змагань, ситуація зміниться. Місто Клуж-Напока, в якому відбуватиметься чемпіонат, знаходиться поруч з українським кордоном. Тож заздалегідь нам не має необхідності купувати туди авіаквитки, їхатимемо орендованим автобусом з Мукачево.
 
Що стосується командного чемпіонату України, то дуже порадувала кількість учасників. Всупереч проблемам з квитками, інші нинішні негаразди, в Луцьку змагалося близько 500 атлетів (487). Всі спортсмени та тренери дуже раді були одні одного бачити. Ну і приємно, що всі лідери продемонстрували гарну форму. Видно було, що попри всі нюанси з підготовкою через карантинні обмеження, вони добре підготувалися і показали гідні результати.
 
З повними результатами змагань можна ознайомитися за ЦИМ посиланням
З повним відеозаписом змагань (всі сектори) можна ознайомитися за ЦИМ посиланням
Попередня статтяМультитрансляція командного чемпіонату України-2020 з легкої атлетики
Наступна статтяНайвитриваліші живуть на Львівщині!