Відродження легкоатлетичних арен: на черзі Житомир! (+ФОТО)

379
Президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул відвідав з робочим візитом Житомир. Тут добігає кінця реконструкція стадіону «Полісся», який поповнить перелік сучасних легкоатлетичних арен, яких останнім часом все більше з’являється в Україні.
 
– Наша програма з реконструкції стадіонів активно і успішно продовжується, – розповідає Ігор Гоцул, – і наступним пунктом відродження легкої атлетики і появи нового об’єкту на мапі України буде Житомир. Ми вже декілька років супроводжуємо цей проєкт. Він з’явився в результаті багаторічних перемовин, зустрічей, обіцянок, і у підсумку ми наблизилися до логічного завершення – добігає кінця реконструкція стадіону «Полісся». Мої зустрічі в Житомирі перш за все були направлені на те, щоб скоординувати наші зусилля на цій фінальній частині. Як і зазвичай, ми зацікавлені і наполягаємо на необхідності сертифікації стадіону. Це було одним з предметів перемовин з керівництвом обласної державної адміністрації. Зокрема, я зустрічався з заступником її голови Віктором Градівським. Також були розмова з керівництвом СДЮШОР, в розпорядженні якої знаходиться стадіон «Полісся», і, зрозуміло, з керівництвом ФЛА Житомирської області.
 
 
Отож у підсумку ми маємо наразі наступне. Фактично завершено реконструкцію основного ядра стадіону. Він має 9 доріжок по колу, гарну зону розминки, змагальні сектори. Вже зроблено розмітку, встановлено сітку для метань, закуплено бар’єри. Таким чином арена майже готова до експлуатації. Окрім цього у підтрибунному приміщенні обладнано невелику зону для розминки і тренувань довжиною 120 м і шириною близько восьми метрів. Окрім цього найближчим часом  поруч зі стадіоном планується облаштувати також сертифіковану відповідно до стандартів зону для метань, де можуть проходити як розминка, так і змагання. Друге огородження для метання диску та молоту вже закуплене і знаходиться на арені.
 
 
Виглядає все це чудово! Стадіон вийшов затишним, гарним. Розташований практично в центрі Житомира, поруч багато готелів, інших необхідних об’єктів інфраструктури. І після завершення процесу сертифікації ми можемо сміливо говорити про проведення там національних змагань. Роздягальні, підтрибунні приміщення зроблені якісно. Добрий трав’яний газон дозволятиме виконувати всі види метань, трибуни на декілька тисяч глядачів. Ми очікуємо, що «Полісся» отримає сертифікат третьої категорії ІААФ, що дозволить проводити там національні та деякі міжнародні змагання.
 
 
Планується, що сертифікацію стадіону буде завершено в першій декаді вересня. І якщо всі передбачені в проєкті параметри будуть підтверджені документами про сертифікацію – стадіон можна буде вважати таким, який зможе виконувати всі зазначені мною функції.
 
 
Окрім цього ми завжди допомагаємо області та територіальній ФЛАУ сформувати певну політику щодо того, аби стадіон успішно експлуатувався, приносив максимальну віддачу, а також щоб там добре зберігалося обладнання та покриття. Тому ми обговорили ці моменти, надали наші детальні рекомендації. Як може формуватися прибуткова частина стадіону, як ми б рекомендували підійти до організації тренувального і змагального процесів, яке ще обладнання потрібно придбати, щоб замкнути всі необхідні цикли. Проговорили в першому наближенні які змагання ми хотіли б бачити на цьому стадіоні в наступні роки і що для цього потрібно зробити. І тут, окрім ініціативи ТФЛА (адже наш календар формується на конкурсних засадах згідно з пропозиціями територіальних федерацій), необхідно провести навчання суддів, інших фахівців, які працюватимуть в оргкомітеті змагань, виконати ще низку дій, які супроводжують проведення змагань та зборів.
 
 
Окрім того, ми з керівниками ФЛА Житомирщини обговорили поточне легкоатлетичне життя, взаємодію цієї ТФЛА з ФЛАУ. Зокрема, наші колеги попросили долучати більше суддів з Житомира до суддівства національних змагань. Це абсолютно збігається з нашим бажанням. Також вони просили змінити умови відбору на чемпіонати АБАФ. Зараз, нагадаю, там є норма, згідно з якою ми відбираємо 20 атлетів згідно з таблицею очок ІААФ. Але у зв’язку зі скасуванням змагань, іншими наслідками пандемії, Балканські чемпіонати в нашому рейтингу дуже серйозно виросли. У спортсменів є потреба в стартах, є бажання виступати, в тому числі на міжнародній арені. Тому найближчим часом на засідання Виконавчого комітету буде винесено ідею щодо розширення списку учасників від України принаймні юніорського, а можливо і дорослого чемпіонатів Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій. І зараз наш тренерський штаб вже опрацьовує цю пропозицію.
Попередня статтяПеремога і 2,00 метри Юлії Левченко у Польщі
Наступна статтяЧернігівщина: пошук шляхів виходу з кризи