«Діамантова ліга»: дві перемоги українок у Стокгольмі

319
Дві перемоги і два других місця – такий результат виступу українських легкоатлеток на етапі «Діамантової ліги» у Стокгольмі.

 
Стрибунки у висоту Ярослава Магучіх і Юлія Левченко у серпні двічі зустрічалися на змаганнях. На етапі «Діамантової ліги» у Монако обидві подолали 1,98 м, але за спробами виграла Магучіх. На змаганнях серії World Athletics Continental Tour Bronze у Польщі перемога була вже на боці Левченко. Тоді з результатом 2,00 метри вона очолила світовий топ-лист сезону.
 
У Стокгольмі хедлайнерками змагань також були українки. Хоча місцеві глядачі й були не проти стати свідками перемоги лідерки збірної Швеції зі стрибків у висоту Еріки Кінсі. Крім того у сектор повернулася Лаверн Спенсер з Сент-Люсії. До цього, на турнірах у Монако і Польщі, вона не виступала, натомість першу трійку обидва рази замикала її співвітчизниця Жаннелль Шепер. Неабияку конкуренцію могла скласти і болгарка Мірела Демірева – єдина з суперниць українок, особистий рекорд якої сягає 2,00 м. Та попри грізних суперниць переможний дубль знову залишився за нашими атлетками.
 
Ярослава Магучіх з третьої спроби подолала 2,00 м, повторила найкращий результат сезону у світі і виграла з ним етап «Діамантової ліги» у Стокгольмі. Вже у статусі переможниці вона спробувала сили на висоті 2,03 м, проте планка не встояла. Юлія Левченко стала другою з результатом 1,98 м.
 
«Сьогодні були хороші змагання. Я щаслива стрибнути 2,00 метри, це мій найкращий результат сезону.
 
Рік дійсно досить специфічний, адже сезон розпочався лише у серпні, а не у травні, як було завжди. Тренуватися і при цьому не виступати дуже складно, але я рада повернутися на спортивні арени і змагатися з дівчатами на міжнародному рівні. Моя мета на цей сезон – встановити особистий рекорд і новий світовий рекорд U20», – прокоментувала Ярослава Магучіх свій виступ організаторам турніру.
 
***
 
Після першого турніру у сезоні Марина Бех-Романчук залишилася незадоволена собою. Навіть попри те, що розуміла, що змагання в Угорщині перші, через карантин вона тривалий час не мала можливості тренуватися у звичному режимі і зараз усе лише починається. «Ставши у сектор, я згадувала, що таке розбіг, що таке стрибок. Все ніби було заново. Ніби ти щойно прийшов у секцію легкої атлетики», – зізналася вона в інтерв’ю «Суспільному Спорт».  І додала: «6,76 – непоганий результат, але я рідко буваю задоволена, скажу відверто. Я завжди ставлю максимально високу планку і рухаюся до неї».
 
У Стокгольм переможниця змагань в Угорщині білоруска Анастасія Мирончик-Іванова, яка лише на сантиметр перевершила результат українки, не приїхала. Натомість на Бех-Романчук чекала неабияка конкуренція від олімпійської чемпіонки, дворазової чемпіонки світу з потрійного стрибка колумбійки Катеріне Ібаргуен, адже у Швеції вона змагалася зі стрибків у довжину. І її результати у цій дисципліні викликали неабияку повагу. Зокрема особистий рекорд Ібаргуен, як і у Марини, дорівнював 6,93 метрам.
 
Проте боротьба за перемогу не повинна була обмежитися лише двома атлетками. Чого була варта лише британка Шара Проктор, особистий рекорд якої 7,07 метрів. Або її співвітчизниця, багатоборка Катаріна Джонсон-Томпсон, яка у довжину стрибала на 6,92. 6,91 у своєму активі мала і румунка Аліна Ротару. Власне, організатори підібрали такий склад учасниць, що високих результатів, як і перемоги можна було чекати ледь не від будь-кого з них. І тією, хто лідирував аж до заключної спроби стала шведка Хадді Санья.
 
Санья у другій спробі приземлилася на позначці 6,83 м. Після п’яти спроб слідом за нею йшли Марина Бех-Романчук (6,71 м) і Катеріне Ібаргуен (6,60 м). За правилами змагань шосту спробу виконувала лише перша трійка. Саме за результатами, показаними у ній, і визначали переможницю.
 
Бех-Романчук вкотре продемонструвала своє вміння боротися до заключної спроби. У ній вона стрибнула на 6,85 м (її особистий рекорд сезону) і перемогла. Санья показала лише 5,73. І хоч загальний результат у неї так  залишився вищим, ніж у Ібаргуен, вона стала третьою – колумбійка у шостій спробі стрибнула на 6,61 м.
 
***
 
Анна Рижикова сезон почала у Києві, після чого встигла виступити в Угорщині і посісти там друге місце. Серед суперниць по «діамантовій» доріжці були переможниця тих змагань голландка Фемке Боль і одна з основних конкуренток Анни на континенті швейцарка Леа Шпрунгер. До того ж на старт вийшла і бронзова медалістка Олімпійських ігор, дворазова чемпіонка світу чешка Зузана Гейнова. Цікаво було поспостерігати і за Сарою Слотт Петерсен з Данії, чий особистий рекорд становив 53,55 с.
 
Проте у Сткогольмі повторився саме угорський сценарій: Боль перемогла (54,68 с), а Рижикова стала другою, покращивши при цьому свій результат нинішнього сезону на міжнародній арені – 55,19 с.
 
«Я так люблю цей стадіон: захід сонця і доріжка – це так гарно; ще і хороше покриття. Все чудово, але сьогодні було вітряно і через це складно бігти. Тому і результат не такий уже і хороший. Першу частину дистанції було складно бігти через вітер, а фініш завжди складний, як відомо. Але я щаслива бути тут. Це неймовірно! Упродовж усього літа я чекала на змагання, тож коли приїхала на них, реальне життя знову повернулося. Я рада, що ці змагання провели у сезоні-2020, і хочу подякувати за їхню організацію. Попереду у мене чемпіонат України, а потім, сподіваюся, ще кілька стартів у вересні», – розповіла Анна Рижикова організаторам.
 
Фото (с)World Athletics’ Twitter