Львівський стадіон «Скіф»: іспит складено!

400
Фото (с)Андрій Соколов
12 вересня відбулася знакова подія в легкоатлетичному житті Львова. Пройшли перші змагання на відреконструйованому стадіоні «Скіф» – відкритий Кубок Львова з легкої атлетики.
 
Львів’яни дуже довго чекали на появу у своєму місті сучасної арени. Аби реконструкція «Скіфу» відбулася, було докладено чимало зусиль і місцевою легкоатлетичною спільнотою, і ФЛАУ. І ось за підтримки місцевих органів влади, а також керівництва Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського цю задумку вдалося втілити в життя.
 
Кубок Львова з легкої атлетики – традиційні змагання, але вони завжди відбувалися взимку. І ось вперше, з такої приємної нагоди, їх було вирішено провести в літній сезон. Але незмінною залишилася одна з головних ізюминок цього старту – атлети змагалися з бігу на не зовсім традиційних дистанціях: 150 м, 600 м, 1 миля та 2000 м з перешкодами. Зазначимо, що для низки учасників Кубок Львова був заключним етапом підготовки до головного міжнародного старту цього сезону – чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, який вже наступними вихідними відбудеться в Румунії.
 
 
Дуже сильний склад учасників зібрався на дистанції 150 м у чоловіків. Аби з впевненістю можна було говорити, що до Львова з’їхалася вся еліта вітчизняного спринту, тут не вистачало хіба що Сергій Смелика. Але компанію майстрів короткого спринту розбавили Данило Даниленко та Олексій Поздняков, які спеціалізуються з бігу на 400 метрів та 400 м з/б. Тим не менш, втрутитися в боротьбу за перемогу їм не вдалося – перше місце тут впевнено виграв цьогорічний чемпіон України з бігу на 100 м Олександр Соколов з Миколаївщини – 15,44. Другим став волинянин Ерік Костриця (15,75), третім – буковинець Еміль Ібрагімов (15,85). У жінок на цій дистанції перемогу святкувала місцева атлетка Мар’яна Шостак, яка у фінальному забігу майже на 4 десяті секунди випередила киянку Ганну Чубковцову (17,55 проти 17,93).
 
В бігу на 600 метрів у чоловіків інтрига зберігалася до самого фінішу. Здавалося, що перше місце розіграють харків’янин Дмитро Бікулов та волинянин Євген Гуцол. Але буквально за декілька метрів до кінця дистанції їх по дальній доріжці зумів випередити Олег Миронець з Чернівецької області – 1.16,69. Гуцол – другий (1.17,07), Бікулов – третій (1.17,08). А от у жінок дуже впевнено тут виглядала досвідчена і титулована киянка Тетяна Петлюк. Призерка чемпіонатів світу та Європи з бігу на 800 метрів не залишила суперницям жодних шансів – 1.29,21.
 
 
У бігу 2000 м з перешкодами впевнені перемоги святкували львів’янин Роман Ростикус (5.45,67) та дніпрянка Катерина Онісімова (7.11,86). На дистанції 1 миля у чоловіків виграв киянин Олександр Карпенко (4.08,96). А у жінок, залишивши позаду львів’янку Орисю Дем’янюк та харків’янку Анну Міщенко (які спеціалізуються з бігу на 1500 метрів), тріумфувала представниця Харківщини Юлія Шматенко, основними дистанціями якої є 5000 м та 10000 м – 4.37,52.
 
Додамо, що організатори, на додачу до гостинності і чудової атмосфери під час старту, попіклувалися і про призовий фонд. Він складав 30000 гривень і був розділений між тими переможцями, які виконали встановлені «бонусні нормативи». У підсумку, грошові винагороди дісталися практично всім тріумфаторам Кубка Львова.
 
Отож перші, так би мовити тестові змагання на «Скіфі» завершено. Тепер на стадіон очікує процедура сертифікації, після чого, маємо переконання, він зможе приймати найпрестижніші національні та міжнародні старти.
 
Фото – Андрій Соколов.