Зі світу по нитці: Лавіллені повертає світове лідерство

645
Фото (с)Валерій Білокрил

За кілька годин після стрибка Арманда Дюплантіса на 6.01м в Дюссельдорфі, триразовий чемпіон світу в приміщеннях зі стрибків з жердиною Рено Лавіллені повернув собі світове лідерство. На турнірі Perche en Or у французькому Туркуені 34-річний Олімпійський чемпіон Лондона додав ще один сантиметр до найкращого результату сезону в світі, подолавши планку на позначці 6.02м. Востаннє шестиметровий рубіж французький жердинник долав майже п’ять років тому, коли виграв зимовий чемпіонат світу в Юджині 17 березня 2016 року з таким самим результатом, як і сьогодні.

Наступним своїми діями в секторі Рено шокував уболівальників ще більше, піднявши планку на 6.20м, – на один сантиметр вище, аніж Мондо намагався подолати в Дюссельдорфі. Спроба Лавіллені на висоті світового рекорду не була близькою до подолання, втім і безнадійною її назвати не можна. Вочевидь, що француз знаходиться у найкращій своїй спортивній формі за останні пів десятиріччя.

На цьому заочна дуель 2021 Дюплантіса та Лавіллені закінчилася. 6 лютого у французькому Руені атлети зустрінуться в очній боротьбі. Цікаво, що за свою кар’єру Рено долав шестиметрову висоту 21 раз, а Арманд у віці 21-ого року – вже 19 разів. Та одноосібним і поки що недосяжним чемпіоном у цьому порівнянні залишається українська легенда стрибків з жердиною Сергій Бубка. На рахунку Сергія Назаровича 46 змагань, закінчених на позначці вище шести метрів.

З результатів у Туркуені ще відзначимо 5.72м у виконанні Етона Кормона та Валентіна Лавіллені, котрі посіли другу та третю сходинку відповідно.

В жіночому секторі домінувала Олімпійська чемпіонка Ріо Катеріні Стефаніді з результатом 4.61м. Для грецької жердинниці це були лише змагання після виступу на чемпіонаті світу 2019 в Досі.

***

На національних змаганнях в італійській Анконі екс-чемпіон світу та чинний чемпіон Європи в приміщеннях Джанмарко Тамбері, подолавши планку на позначці 2.32м, очолив світовий топ-лист чоловічих стрибків у висоту.

***

На турнірі Elite en Salle у французькому Мондевіллі Американець Девід Куінн виграв чоловічий фінал 60-метрівки з результатом 6.59сек. Його співвітчизник Коул Волш повторив свій найкращий показник нинішньої зими в секторі для стрибків з жердиною – 5.72м.

Попередня статтяДюплантіс знову зазіхнув на світовий рекорд у Дюссельдорфі
Наступна статтяРайян Краузер 22.66м, Міллер-Уйбо б’є черговий рекорд у Файєттевіллі