Дюплантіс знову зазіхнув на світовий рекорд у Дюссельдорфі

830

Абсолютно очікувано, що родзинкою турніру ISTAF Indoor в Дюссельдорфі стали стрибки з жердиною серед чоловіків, де чинний рекордсмен світу Арманд Дюплантіс відкривав свій зимовий сезон 2021.

Кілька невдалих спроб в ході змагань не завадили 21-річному шведу без особливих зусиль подолати 6.01м з фантастичним запасом і посунути з першої сходинки світового топ-листа француза Рено Лавіллені. Зазначимо, що з таким високим результатом Дюплантіс ще жодного разу не починав свій зимовий сезон, адже минулого року на цій же арені швед подолав висоту 6м рівно, а вже на наступних турнірах двічі піднімав планку світового рекорду в приміщеннях спершу на 6.17м в Торуні, а потім на 6.18м в Глазго. Та й цього разу у Дюссельдорфі Мондо також не знехтував можливістю зазіхнути на омріяні 6.19м, втім, виконавши лише одну невдалу спробу, швед відмовився продовжувати змагання.

«У мене особливі стосунки з Дюссельдорфом, адже саме тут я вперше подолав шестиметрову висоту в приміщеннях. Не знаю, що є між мною й Німеччиною, але змагання в цій країні для мене завжди особливі. Тут я завжди здатен стрибати екстремально високо, – сказав Дюплантіс після старту. – Звісно, мені не вистачає практики. Потрібно ще попрацювати над впевненістю під час розбігу, але сьогоднішніми 6.01м я більш, аніж задоволений. Ми рухаємося у правильному напрямку. І нехай переможна висота підкорилася мені з другої спроби, – на ній я почувався чудово. Всі стрибки на такому рівні близькі до досконалості».

Невеличку сенсацію в секторі створив німець Торбен Блех. Срібний призер Всесвітньої Універсіади 2019 не лише підняв свій абсолютний особистий рекорд до позначки 5.86м, а й залишив на третій сходинці чинного чемпіона світу американця Сема Кендрікса 5.81м. Багатоборець у минулому, 25-річний Блех до сьогоднішнього дня мав у своєму активі найвищий стрибок  5.80м просто неба і 5.72м у приміщенні. Не обійдемо увагою і Менно Влуна, котрий закінчив змагання на четвертій позиції, але поступився Кендріксові лише за спробами. 5.81м для нідерландця – не лише особистий рекорд, а й новий національний рекорд в приміщеннях.

В секторі для стрибків у довжину серед жінок цілком прогнозовано домінувала чинна чемпіонка світу Малайка Міхамбо. Однак, цього разу перемога німкені далася не так вже й легко. І вона, і срібна призерка турніру Хадді Сагнія зі Швеції показали однаковий результат 6.74м. Неодноразова чемпіонка Європи в приміщеннях сербка Івана Шпановіч залишилася третьою з показником 6.61м.

«Це були мої перші за останні 11 місяців стрибки з повного розбігу з досить солідними показниками. Перед останньою спробою я змушена була трохи змінити розбіг, оскільки до цього мені ніяк не вдавалося точно потрапити на планку відштовхування. Шкода, звісно, що був невеличкий заступ. Після закінчення змагань тренер показав мені відеозапис останнього стрибка, який значно перевищував рубіж у 7 метрів. Це додає мені неабиякої впевненості для виступу в наступних турнірах,» – сказала Міхамбо у своєму після стартовому флеш інтерв’ю. Нагадаємо, що 5 лютого на турнірі в Берліні німкеня має зустрітися в секторі з українською стрибункою у довжину Мариною Бех-Романчук.

З інших результатів у Дюссельдорфі відзначимо чергову перемогу найсильнішої спринтерки Європи Діни Ашер-Сміт, котра виграла жіночий фінал на 60м з результатом 7.12сек. Чотирма сотими поступилася їй Айла Дель Понте, втім для швейцарської атлетки показник 7.16сек – її особистий рекорд.

У чоловічому фіналі 60-метрівки першим фінішував представник Кот-д’Івуару Артур Сіссе – 6.54сек, що лише на одну соту секунди гірше особистого рекорду атлета.

У фіналі бар’єрного бігу на 60м серед жінок головна боротьба точилася між чинною та екс-чемпіонкою Європи в приміщеннях. У підсумку нідерландка Надін Віссер лише на соту секунди відірвалася від білоруски Аліни Талай: 8.00сек проти 8.01сек.