Зі світу по нитці: Непересічні результати вихідних та юні таланти світової легкої атлетики

599
Larissa Iapichino / Photo from the FIDAL web site

Минулий вікенд відзначився низкою високих результатів на міжнародних змаганнях у різних куточках світу.

Чудову форму демонструють найближчі суперниці найкращої легкоатлетки України Марини Бех-Романчук у своїй підготовці до чемпіонату Європи в приміщенні.

Так чинна чемпіонка континенту серед юніорів Ларісса Япікіно встановила національний рекорд у категорії U20, вигравши італійський юніорський та молодіжний чемпіонати в приміщенні зі стрибків у довжину серед жінок. В Анконі 18-річна дочка легендарної Фіони Мей у своїй найкращій спробі приземлилася на позначці 6м75см. В активі юного обдарування був також стрибок на 6.70м. А вже наступного дня 26-річна Хадді Сагнія відповіла потужною спробою на 6м82см, вигравши міжнародний турнір у німецькому Дортмунді й очоливши світовий топ-лист 2021 року. Шведка виконала лише дві вдалі спроби і припустилася під час змагань чотирьох заступів. Невтомна Івана Шпанович перемогла на чемпіонаті Сербії в приміщенні з результатом 6.56м. При чому триразова переможниця зимових континентальних першостей не виступала на внутрішніх чемпіонатах в під дахом з 2015-ого року, а цього разу виконала лише три спроби. Схоже, що боротьба в секторі для стрибків у довжину серед жінок на чемпіонаті Європи в приміщенні буде більш, аніж запеклою.

***

Два найкращих результати сезону в світі були показані на третьому етапі американської Трек Ліги. Призерка Олімпійських Ігор зі стрибків з жердиною серед жінок Сенді Морріс спершу встановила рекорд арени 4м83см, а потім з третьої спроби подолала 4.88м, очоливши світовий топ-лист нинішнього року. Американка також тричі штурмувала планку на висоті абсолютного світового рекорду 5м07см, але поки що безуспішно. Цікаво, що кількома годинами раніше чинна чемпіонка світу Анжеліка Сідорова повторила на той момент кращий результат сезону в світі, вигравши московський турнір Русская Зима. На тих же змаганнях чемпіонка Європи серед юніорів 20-річна Аксана Гатаулліна довела свій абсолютний рекорд до позначки 4м70см.

Повертаючись до американського Файєттевіллю відзначимо і світове лідерство екс-чемпіона світу в приміщеннях Маркуса Денді, котрий виграв чоловічі стрибки у довжину з результатом 8м21см. Не обійдемо увагою і сенсаційне друге місце багамського атлета Лакверна Наірна, який покращив зимовий національний рекорд своєї країни до 8м16см.

Ще одна екс-чемпіонка світу Вешті Кеннінгем перемогла в секторі для стрибків у висоту серед жінок зі своїм найкращим результатом в манежах – 2 метри рівно. До речі цей показник дорівнює і абсолютному рекордові 23-річної американки. Нагадаємо, що саме стрибком на 2.00 Вешті здобула бронзу чемпіонату світу в Досі, поступившись українці Ярославі Магучіх, але водночас посунувши на четверту позицію ще одну нашу зірочку Юлію Левченко.

Також у Файєттевіллі американець  Ронні Бейкер та нігерійка Блессінг Окагбаре пронеслися 60-метрівкою за 6.53 та 7.10сек відповідно. Олімпійський чемпіон Омар МакЛеод переміг у бар’єрному спринті з результатом 7.53сек.

Сходження нової зірки найвищого світового рівня можна очікувати на жіночій дистанції 800м вже найближчими роками. 15-річна (!) Софія Ґорріран хоча і фінішувала у Файєттевіллі другою, але довела особистий рекорд до фантастичних як для її віку 2:02.44. Це другий за всю історію світової легкої атлетики результат серед дівчат цього віку, а найкращий належить Мері Декер (Сланей) – 2:01.8 – і датований далеким 1974 роком.

***

Ще одна зірочка також була запалена за океаном. 15-річна Шанті Джексон – дочка екс-чемпіона світу з бігу на 400 метрів з бар’єрами Бершоуна Джексона – подолала 60-метрівку за 7.24сек. Так швидко не бігла ще жодна із її ровесниць за всю історію світової легкої атлетики.

***

Триразова чемпіонка світу зі стрибків у висоту Марія Ласіцкенє перемогла на російському турнірі Русская Зима з результатом 194см. Єлєна Коробкіна на жіночій 1500-метрівці фінішувала з найкращим результатом сезону в світі 4:08.46. Швидкий час був і у переможниці жіночого забігу на 800м Алєксандри Гуляєвої – 2:00.68. Подружжя Макаренків відсвяткувало в Москві подвійну перемогу. Крістіна була найшвидшою на гладкій 60-метрівці – 7.22, тоді як Артьом, котрий спеціалізується на багатоборстві, фінішував першим у бар’єрному спринті з особистим рекордом 7.61сек.

***

На зимовому чемпіонаті Туреччини в Стамбулі Ерсу Сасма довів національний рекорд зі стрибків з жердиною серед чоловіків у приміщенні до 5м72см.

***

Екс-чемпіон світу та найкращий метальник спису минулого сезону Йоханнес Феттер почав 2021 рік із солідним результатом 87м27см на змаганнях в Оффенбурзі, які відбувалися на стадіоні.

Попередня статтяФЛАУ й TM BRUNCH оголошують конкурс прогнозів!
Наступна стаття#Торунь2021: Українець Іван Гешко серед чинних рекордсменів чемпіонатів Європи в приміщеннях