#Торунь2021: Українець Іван Гешко серед чинних рекордсменів чемпіонатів Європи в приміщеннях

1162
Фото з особистого архіву Івана Гешка

У попередніх двох матеріалах проекту #Торунь2021 ми вже ознайомили вас з усіма медалістами української збірної на чемпіонатах Європи в приміщеннях та з «віковими рекордсменами» нашої команди на головних зимових стартах континенту.

Сьогодні час зазирнути і до цілком офіційної статистики, зокрема до чинної таблиці рекордів легкоатлетичних чемпіонатів Європи в приміщенні, де серед 26 дисциплін (13 чоловічих + 13 жіночих), які входять до сучасної програми змагань, також не обійшлося без представника України, хоча і одного-єдиного. Бронзовий призер чемпіонату світу 2003, переможець і срібний призер чемпіонатів світу в приміщенні 2006 та 2004 року відповідно, Іван Гешко вписав своє ім’я в історію, вигравши фінальний забіг на 1500м серед чоловіків у Мадриді 2005 року з результатом 3:36.70.

Цікаво, що у сучасній таблиці рекордів чемпіонатів Європи в приміщеннях – представники 15 країн, три з яких – НДР, СРСР та Чехословаччина – вже навіть не існують на світовій мапі. По одному рекорду, окрім України в активі ще дев’яти держав: Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Росії, Словенії, СРСР, Туреччини та Швеції.

Беззаперечний лідер цієї категорії – Велика Британія, сім представників якої є чинними рекордсменами зимових першостей континенту. Три рекорди на рахунку французьких атлетів і по два у легкоатлетів Бельгії, НДР та Чехословаччини.

Найбородатіший рекорд чемпіонатів Європи в приміщеннях (34 роки!!!) належить представниці Чехословаччини Гелені Фібінгеровій, котра виграла жіноче штовхання ядра у Сан-Себастьяні 13 березня 1977 року з результатом 21.46м. Найстарший же чоловічий рекорд також належить штовхальникові ядра Ульфу Тіммерману з НДР, який 27 лютого 1987 року в Льєвіні послав сріблясту кулю на позначку 22м19см. Загалом шість із 13 жіночих рекордів були встановлені у 20 сторіччі, коли у чоловіків лише 2 із 13 датовані раніше 2000 року.

Два роки тому таблиця рекордів зимових чемпіонатів Європи оновилася двічі. В Глазго 2019 спершу британка Лаура Мюїр фінішувала на дистанції 3000м з результатом 8:30.61, а вже наступного дня норвежець Карстен Вархольм пронісся чоловічою 400-метрівкою за 45.05сек.

Аби дізнатися, чи оновиться ця таблиця рекордів, прихильникам легкої атлетики потрібно потерпіти рівно місяць.

А ось на спогади єдиного чинного рекордсмена чемпіонатів Європи в приміщенні Івана Гешка чекати довго не доведеться. Про виступ в Мадриді, перебіг боротьби на доріжці, досвід та емоції, здобуті в Palacio de Deportes, про прагматизм і ризики – вже завтра на сайті ФЛАУ в інтерв’ю з Кіцманською зіркою бігу на середні дистанції.

Попередня статтяЗі світу по нитці: Непересічні результати вихідних та юні таланти світової легкої атлетики
Наступна статтяЮнаки і дівчата розіграли медалі заключного дня чемпіонату України U18 у приміщенні