Золото Ярослави Магучіх, срібло Ірини Геращенко та четверте місце Юлії Левченко в Торуні

1364

Коли три представники однієї збірної стартують в одному фіналі – це завжди неабияка подія для країни. То ж у неділю, 7 березня,  всі наші погляди та енергії були направлені в сектор для стрибків у висоту серед жінок, де у фіналі чемпіонату Європи в приміщенні змагалися лідер світового сезону, срібна призерка чемпіонату світу 2019, рекордсменка світу серед юнкорів Ярослава Магучіх, срібна призерка чемпіонату світу 2017, дворазова і чинна медалістка зимових чемпіонатів континенту Юлія Левченко та дворазова срібна призерка чемпіонатів Європи серед молоді Ірина Геращенко.

Звісно, так хотілося дива у вигляді цілого українського п’єдесталу, але його, на жаль, не сталося.

Юлія Левченко посіла четверту позицію з результатом 194см, поступившись третім місцем фінці Еллі Юннілі (196см).

АЛЕ… ПЕРЕМОЖНИЙ ДУБЛЬ ЯРОСЛАВИ МАГУЧІХ (2.00м) ТА ІРИНИ ГЕРАЩЕНКО (1.98м) – дорогого вартий.

Фото (с)Alexander Hassenstein/Getty Images for European Athletics

Трохи статистики:  

  • Ярослава Магучіх стала наймолодшою чемпіонкою зимових континентальних першостей зі стрибків у висоту серед жінок, здобувши золото у віці 19 років 169 днів. Попередній рекорд належав румунці Аліні Астафей, котра виграла зимову континентальну першість 1989 року у віці 19 років 256 днів.
  • За більш аніж півсторічну історію чемпіонатів Європи у приміщеннях Ярослава Магучіх стала лише 12-тою атлеткою, котрій вдалося здолати двометрову висоту на цих змаганнях.
  • Це наша перша золота медаль з жіночих стрибків у висоту на чемпіонатах Європи в приміщенні за історію незалежної України.
  • Лише на чотирьох чемпіонатах Європи в приміщенні представниці однієї країни завойовували золото та срібло в секторі для стрибків у висоту. Вперше це сталося у 1972 році, коли домінували дві висотниці із НДР Ріта Шмідт та Ріта Гілдемайстер. Останні подібний дубль був за болгарками Стефкою Костадіновою та Деліславою Александровою у далекому 1994 році.
  • Дві медалі в одному виді на одному чемпіонаті чемпіонаті Європи в приміщеннях Україні вдалося вибороти лише одного разу. Сталося це в Парижі 2011, коли Олеся Повх та Марія Рємєнь фінішували відповідно першою та другою у фіналі жіночої 60-метрівки.

РЕПОРТАЖ:

ВИСОТА 180см:

Ярослава Магучіх – єдина з восьми фіналісток, котра не починає змагання з цієї позначки. Всі інші сім учасниць, включаючи Юлію Левченко та Ірину Геращенко, впоралися з початковою висотою без найменших проблем.

ВИСОТА 185см:

До змагань підключається лідер світового сезону Ярослава Магучіх. Сім учасниць разом з нашими трьома «флоп»-моделями долають планку на цій позначці з першої спроби. І лише триразовій переможниці британських студентських чемпіонатів Емілі Бротвік ця висота підкорюється з третьої спроби.

ВИСОТА 189см:

Геращенко, Магучіх та Левченко проходять і цей рубіж чисто, так само як італійка Трост, фінка Юнніла та румунка Станчю. Екс-чемпіонці світу серед юніорів Марії Вуковіч із Чорногорії знадобилося виконати усі спроби, аби залишитися у боротьбі. Британка Емілі Бротвік закінчує змагання на восьмій позиції з результатом 185см.

ВИСОТА 192см:  

Ярослава Магучіх приймає рішення цю висоту пропустити, а тим часом помилок у секторі стає більше. З першого підходу не впоралися з висотою призерка чемпіонатів світу та Європи у приміщенні Алесія Трост. Одразу за нею збиває планку і киянка Ірина Геращенко та чинна переможниця зимового чемпіонату Балкан Марія Вуковіч. Юлія Левченко разом з фінкою Еллою Юннілою та найстаршою учасницею фіналу 33-річною румункою Даніелою Станчю у першій спробі не схибили.

Досвідчена Алесія Трост бере висоту з другої спроби. Вихованка Ірини Пустовойт Ірина Геращенко перелітає планку з чималим запасом лише з третього підходу. Так само вдало останній шанс на цій висоті використала Марія Вуковіч. Планочка після її стрибка хоча і хиталася, але встояла на кронштейнах.

То ж все ще сім атлеток продовжують боротьбу.

ВИСОТА 194см:

Спроба№1. Лідерка світового сезону Ярослава Магучіх не залишає жодного сумніву в тому, що сьогодні вона налаштована на серйозний результат. 194см у її виконанні – хрестоматійний стрибок. Юлія Левченко також заслуговує аплодисментів у першій спробі. Ірина Геращенко вилітає над планкою, демонструючи свій потужний потенціал, але на сході все ж таки чіпляє планку. Перших помилок за фінал припускаються Юнніла та Станчю. На другу спробу йдуть налаштовуватися і Трост, і Вуковіч.

Спроба№2. Для Ірини Геращенко знову невдала, так само як і для чотирьох інших висотниць.

Спроба№3.  Це те, що ми називаємо досвідом і проявом характеру. Ірина Геращенко перелітає планку на позначці свого найкращого результату нинішнього сезону! Три українки залишаються у секторі!!! Але приєднується до них і бронзова призерка чемпіонату Європи серед молоді 2019 року Елла Юнніла.

Румунка Даніела Станчю, італійка Алесія Трост та представниця Чорногорії Марія Вуковіч закінчують змагання на 5-ій, шостій та сьомій позиції відповідно з результатом 192см.

Фото (с)Alexander Hassenstein/Getty Images for European Athletics

ВИСОТА 196см:

Спроба№1. Надзвичайно вимірений і потужний стрибок від Ірини Геращенко і українка покращує своє досягнення зими 2021 року. Фінка Юнніла – не відстає. Її перша спроба також вдала. Для 22-річної представниці Скандинавії – це новий абсолютний рекорд і національний рекорд Фінляндії для приміщень. На жаль, Юлія Левченко не підтримує почин своїх суперниць.

Спроба №2 і 3. … Для Юлії знову невдалі… Левченко закінчує торунський фінал на четвертій позиції з результатом 1м94см…, розбиваючи усі наші райдужні сподівання на жовто-блакитний п’єдестал Торуня.

Фото (с)Alexander Hassenstein/Getty Images for European Athletics

ВИСОТА 198см:

Спроба №1. Ірина Геращенко! Ти неймовірна! Особистий рекорд у приміщеннях для вихованки Ірини Пустовойт! А в Ярославі Магучіх ніхто і не сумнівався!!! З величезним запасом і без проблем ця висота в кишені дніпрянки. Елла Юнніла йде готуватися до наступних спроб.

Спроба№2 і 3. Елла Юнніла до свого титулу бронзової меладістки молодіжного чемпіонату Європи додає бронзу чемпіонату Європи в приміщенні з результатом 196см.

ВИСОТА 200см:

Спроба №1. Вихованка Тетяни Степанової Ярослава Магучіх закріплює своє лідерство. Ірина Геращенко штурмує свій абсолютний рекорд, але невдало…

Спроба №2 і 3. В третій киянка була справді близькою, але… Це СРІБЛО!!! Перша медаль Ірини Геращенко на дорослих змаганнях найвищого рівня!!!

ЗОЛОТО У ЯРОСЛАВИ МАЧУЧІХ!!! З результатом…

Дніпрянка замовляє висоту 2м07см.

Для розуміння ситуації – це міг бути не лише найкращий результат сезону в світі, а й абсолютний рекорд України, рекорд чемпіонатів Європи в приміщеннях та другий результат за всю історію світових жіночих стрибків у висоту під дахом.

Юна Ярослава поки що з цією висотою не впоралася, оформивши чемпіонтво результатом 2 метри рівно… Втім, у неї все попереду.

 

Попередня статтяТорунь-2021, день 4: розклад виступу українців у вечірній програмі
Наступна статтяЯрослава Магучіх: «Рада завершити чемпіонат Європи з золотою медаллю і результатом два метри»