Чемпіонат NCAA у приміщеннях вносить чимало коректив у топ-листи зимового сезону

703
Фото @TexasTFXC у Твіттері

Чемпіонати Національної Легкоатлетичної Асоціації Коледжів США вряди-годи відкривають чимало імен, які вже найближчими роками стають світовими лідерами у своїх дисциплінах. Нинішня зимова першість першого дивізіону, яка пройшла у Файєтвіллі 11-13 березня, не стала виключенням. Отже, хто здивував і чиї прізвища вже влітку 2021-ого претендують на гучні сенсації?

Насамперед, бронзовий призер чемпіонату світу серед юніорів 2018 року зі стрибків у висоту ДжуВоун Геррісон. 21-річний студент Луїзіанського державного університету встановив особистий рекорд, перемігши у своїй коронній дисципліні 2м30см. Не такий вже й шокуючий результат, якщо не брати до уваги, що вже за дві години Геррісон виборов золото і в секторі для стрибків у довжину з черговим особистим рекордом 8м45см і очолив світовий топ-лист нинішнього зимового сезону. Крім цього, 8.45м – це восьмий показник чоловічих стрибків у довжину в приміщеннях за всю світову історію й третій у США, в якому ДжуВоун обійшов чинного рекордсмена світу Майка Пауелла та дворазового чемпіона світу Леррі Мірікса. До рекорду NCAA, який належить легендарному Карлові Льюїсі ще з 1981 року, стрибун із Луїзіани не дотягнув лише 3 см. Геррісон став єдиним у світі, хто зміг подолати 2.30м у висоту і стрибнути у довжину далі за 8.40м, тим паче впродовж одного дня. Срібний призер чемпіонату Ісаак Граймз, котрий до старту чемпіонату Європи в приміщенні був лідером світового сезону, довів свій абсолютний рекорд до 8м35см. Представник Ямайки, який живе та вчиться в Теннессі, Кері МакЛеод став третім з результатом 8.26м.

Змагання стрибунок у довжину в Файєтвіллі посунули новоспечену чемпіонку Європи у приміщенні українку Марину Бех-Романчук з позиції лідера зимового світового сезону. Американка Тара Девіс, котра 6 років тому виграла юнацький чемпіонат світу, а у 2018 стала бронзовою призеркою юніорського чемпіонату світу, в третій спробі приземлилася на позначці 6м93см. Результат 21-річної американки – це не лише її абсолютний особистий рекорд, але й рекорд NCAA. Цікаво, що не зважаючи на надзвичайну потужну школу горизонтальних стрибків у США, це найкращий стрибок американок за останні п’ять років. Клер Брайянт з Флориди здобула срібло з особистим рекордом 6.70м.

44.71сек – четвертий результат за всю історію бігу на 400м серед чоловіків у приміщеннях та найкращий результат сезону в світі. Саме з таким показником 22-річний американець Ноа Вільямз виграв фінал чемпіонату NCAA, залишивши за спиною свого співвітчизника Рендольфа Росса – 44.99 РВ. Трійку найкращих замкнув Джейкорі Паттерсон – 45.14сек. Вісімку найшвидших закрили результатом 45.89!!!

20-річний Метью Болінг повернув собі звання лідера світового сезону з бігу на 200м серед чоловіків – 20.19сек, вигравши лише одну соту секунди у Терренса Лейрда. Результат Болінга став шостим за всю світову історію проведення цієї дисципліни в манежах.

Тіра Джіттенз назбирала суму 4746 очок, яких було більш, аніж достатньо для перемоги у жіночому п’ятиборстві. Результат 22-річної техаської студентки відтепер є новим національним рекордом Тринідад і Тобаго, новим рекордом студентських чемпіонатів та третім у топ-листі нинішнього зимового сезону. В ході п’ятиборства Тіра встановила ще один національний рекорд у приміщенні, подолавши 193см в секторі для стрибків у висоту. Про всяк випадок, цей показник є шостим у світі під час виконання зимових п’ятиборств. Інші результати Джіттенз: 60м з бар’єрами – 8.27 РВ, ядро – 13.86м, довжина – 6.58м, 800м – 2:.28.22 РВ. Наступного дня Тіра здобула студентське чемпіонство зі стрибків у висоту 1.90м і була дужа близькою до подолання 194см, а через годину фінішувала третьою і в секторі для стрибків у довжину з новим особистим рекордом 6.68м.

23-річний естонець Карел Тілга закінчив чоловіче семиборство із сумою 6246 очок, що стало третім показником у світі в зимовому сезоні 2021 року. Рівно 6200 очок, друге місце і також особистий рекорд в активі 20-річного американця Кайла Герланда.

22-річний штовхальник Тьорнер Вашингтон трохи раніше цієї зими довів свій особистий рекорд до 21м 85см, а чемпіонат NCAA виграв з результатом 21м36см.

Коул Гокер з орегонської школи бігу на довгі дистанції був поза конкуренцією на дистанції 1миля, яку 19-річний американець подолав з новим рекордом чемпіонатів 3:53.71. Наступного дня Гокер переміг і на дистанції 3000м з особистим рекордом 7:46.15.

Італієць Чебука Еммануель Ігемейє покращив свій рекорд зі стрибків потрійним на 80см, вигравши турнір з результатом 17.26м і перемістившись на 3 сходинку світового топ-листа.

КС Лайтфут, котрий нинішньої зими приєднався до елітного клубу шестиметровиків-жердинників, цього разу переміг з показником 5м93см. 21-річний американець на 2см перевершив рекорд чемпіонатів, який належав екс-чемпіонові світу Шону Барберу, та на 1см рекорд покращив рекорд манежу встановлений два роки тому чинним рекордсменом світу шведом Армандом Дюплантісом.

Ямайчанка Кемба Нельсон скинула майже десяту секунди на жіночій 60-метрівці, зупинивши у фіналі секундомір на позначці 7.05сек – новий рекорд NCAA та студентських чемпіонатів, а також п’ятий результат в історії Ямайки.

Попередня статтяГолосування за найкращих легкоатлета і легкоатлетку лютого в Україні
Наступна статтяВіцепрезидент ФЛАУ Віктор Грінюк святкує ювілей