МОWA одним кліком

587

Світова атлетика (WA) вже багато років поспіль докладає чималих зусиль, аби зберегти свою історію для нащадків у якомога повному обсязі. Різноманітні виставки під час проведення чемпіонатів світу, Зали Слави, потужна експозиція в лозанському Олімпійському музеї – все це створено для того, аби сучасні прихильники Королеви спорту краще зналися та розумілися на тому, що дістали у спадщину та як розвивався наш вид спорту протягом століть.

Однак, пандемія внесла суттєві корективи у наші можливості подорожувати світом, тим самим обмеживши людські можливості пізнавати історичні тонкощі. Саме тому Світова Атлетика зробила все можливе, аби грандіозна спадщина найпотужнішого олімпійського виду спорту стала доступна кожному.

«Ми не перша міжнародна спортивна федерація, що запустила 3D-музей в інтернеті, але MOWA (The Museum of World Athletics) – це перший віртуальний музей спорту будь-якого типу у світі», – сказав президент Світової Атлетики Себастіан Кое.

«Covid-19 спричинив скасування наших планів щодо публічних заходів у 2020 році, і тому відповідь була проста, – вийти у віртуальний простір», – додав керівник відділу спадщини Кріс Тьорнер.

У музеї, який відкрився для відвідування 15 березня, існує розділ з досить давньою історією легкої атлетики та її розвитком за останні три тисячі років, та ключовою все ж таки є колекція чемпіонатів світу. Вже у липні Світова Атлетика планує створити окрему секцію присвячену суто Олімпійським Іграм, а восени – спеціальні відділи кросу, спортивної ходьби, бігу по шосе та навіть змагань у приміщеннях.

Звукові та графічні ефекти мало кого залишать байдужими. Фото артефактів можна збільшити так, щоб легко розгледіти подряпини чи сліди використання одягу та взуття легкоатлетів. До речі, чимала частина технологій, задіяних у MOWA, була розроблена компанією екс-чемпіона світу та Європи у приміщеннях з бігу на 60м Джейсона Гарденера.

Новий віртуальний музей світової легкої атлетики тепер можна відвідати за допомогою одного кліку на вашій клавіатурі. Хочете знати більше про Королеву Спорту та ї найяскравіші постаті? Тисніть ТУТ, тим паче, що MOWA звучить зовсім по-українськи 😊 А її мета – розвивати, вчити, вражати і навіть розважати відвідувачів.