Зі світу по нитці: токійський марафон лише за нормативами, NN місію врятовано, плани зірок, другий після Болта та інше

942
Марафон в Саппоро. Фото My BEST Run

Проаналізувавши кількість виконаних олімпійських нормативів на марафонських дистанціях серед чоловіків та жінок, вже стає очевидним, що добір до Токіо у цих дисциплінах за місцями у світовому рейтингу буде неможливим. В той час, як кількість учасників цієї дисципліни встановлена на межі 80, на сьогоднішній день норматив 2:11:30 вже виконав 101 марафонець серед чоловіків (якщо рахувати не більше трьох учасників від однієї країни). Подібна ситуація і в жіночому виді, де норматив 2:29:30 перевищили 76 атлеток, а ще п’ятеро пройшли кваліфікацію згідно фінішним позиціям на вибраних змаганнях.  Звісно, що остаточне слово щодо вибору атлетів для участі в Олімпійських Іграх залишається за національними легкоатлетичними федераціями та національними олімпійськими комітетами. Нагадаємо, що кваліфікаційний період у цій дисципліні спливає 31 травня.

***

NN Mission Marathon, який було заплановано на 11 квітня і перенесено на 18 квітня, відбудеться не в німецькому Гамбурзі, а в нідерландському Ендсхеде на спеціально розробленій трасі аеропорту Твенте. “Ми неймовірно раді, що з дозволу влади NN Mission Marathon все ж таки може відбутися у неділю 18 квітня. З минулого тижня ми були зайняті пошуками альтернативного місця для проведення цього марафону. Ми вдячні багатьом організаціям в різних куточках світу, які запропонували свою допомогу. Важливість надання спортсменам справедливого шансу пройти кваліфікацію або підготуватися до Олімпійських ігор має велику підтримку, “ – зауважив директор NN Mission марафону Френк Талейзер. Нагадаємо, що стартові листи запланованих забігів очолюють кенієць Еліуд Кіпчоге та Тірунеш Дібаба з Ефіопії.

***

Фото WA

Новоспечена рекордсменка світу з напівмарафону Рут Чепнгетіч визначилася зі своєю наступною метою – серпневий олімпійський марафон у Саппоро. Чинна чемпіонка світу на цій дистанції має за собою шість марафонських фінішів з особистим рекордом 2:17:08, встановленим 25 січня 2019 року на дубайській трасі. Як повідомив агент 26-річної кенійки Федеріко Роса, цілком можливо, що до Токіо Чепнгетіч вийде на старт ще одного марафону.

Тим часом Хелен Обірі, котра минулого тижня стала найшвидшою дебютанткою півмарафонських дистанцій, в сезоні 2021 не поспішатиме покидати овал стадіону. Дворазова чемпіонка світу та срібна призерка Ріо з бігу на 5000м подумує над тим, аби в Токіо стартувати на двох дистанціях: 5000 та 10,000м. Лише після цього 31-річна кенійка зважить, чи варто їй повністю присвятити себе поза стадіонним видам. Цікаво, що Обірі, котра була названа виданням «Нова Африка» поміж першої сотні найвпливовіших африканців, розпочинала свою міжнародну кар’єру на чемпіонаті світу 2011 року в Дегу з дистанції 1500м, де посіла лише 10 місце.

***

Французьке видання L´Equipe повідомляє, що рекордсмен світу зі спортивної ходьби на 50 км Йохан Дініз готується до останніх своїх перегонів на цій дистанції на Олімпійських іграх в Токіо (Саппоро). Звісно, що у зв’язку зі зміною дисципліни з 50 на 35 км на головних стартах сезону, «п’ятдесяту» пройдуть востаннє чимало атлетів, але 43-річний француз вирішив закінчити свою кар’єру після олімпійського виступу. Минулий рік Дініз взагалі не виходив на старти, використавши час пандемії для повного відновлення після трьох інтенсивних сезонів. Нагадаємо, що раніше олімпійський чемпіон Ріо зі спортивної ходьби на 50км словак Матей Тот також оголосив, що старт у Токіо стане і його «лебединою піснею».

***

Photo WA

Чемпіонка Європи 2016 та срібна призерка чемпіонату світу 2015 з бігу на 100 метрів з бар’єрами Сінді Роледер планує повернутися до змагань вже наприкінці травня, інформує Leichtathletik.de. 31-річня німкеня, котра лише на початку січня  народила доньку, має на меті виконати олімпійський норматив на своїй коронній дистанції 12,84сек та потрапити в Токіо. “Мені вже вдалося повністю повернути силу та витривалість.  Втім питання, чи повернеться моя змагальна швидкість, поки що залишається відкритим,” – сказала Роледер.

***

Photo WA

І наостанок знову оновлення світового топ-листа цього разу на жіночій 200-метрівці. Олімпійська чемпіонка з бігу на 400м багамчанка Шані Міллер-Уйбо на змаганнях Pure Athletics Spring Invitational в американському Клементі (штат Флорида) подоллала дистанцію 200м за 22.03 (+1.5), випередивши ще одну спеціалістку з бігу на одне коло, чемпіонку світу з естафети 4×400м Кванеру Хайєс 22.68.

Серед чоловіків на цій дистанції найкращий показник у нового обдарування Ерріота Найтона. Американець, який лише два місяці тому відсвяткував своє 17-річчя, встановив особистий рекорд 20.31сек (+1.7). Цей показник став другим за всю історію чоловічого бігу на 200м в категорії U18. Швидше у цьому віку біг лише Усейн Болт, котрий у липні 2003-ого переміг на Пан-Американському чемпіонаті з результатом 20.13 сек.