«Діамантова ліга»: Рижикова б’є 9-річний РВ, Бех-Романчук і Проценко з SB, Інгебрігтсен – з рекордом Європи

927
Фото (c)Matthew Quine/Wanda Diamond League

Доки на стадіоні в Римі готуються до матчів футбольного Євро, третій етап «Діамантової ліги» приймала Флоренція. 10 червня рівно сорок років тому саме в цьому місті Себастьян Кое встановив світовий рекорд з бігу на 1500 метрів, який тримався впродовж 16 років. Не обійшлося без рекордів і у 2021-му – рекордів Європи, змагань, національних і особистих.

Особистий рекорд Анни Рижикової на дистанції 400 метрів з бар’єрами тримався з 2012 року. Й хоч вона підбиралася до нього близько, але побити його українці все ніяк не вдавалося. 54.35 с ніби зачаровані не хотіли зрушити з місця, та у Флоренції цей час не встояв під натиском і швидкістю Рижикової. Відтепер нове досягнення Анни – 54.19 с.

«Свій останній особистий рекорд я встановила ще в 2012-му – в році Олімпійських ігор у Лондоні. Після того я травмувалася й сфокусувалася на відновленні, – говорить Анна Рижикова після фінішу організаторам змагань – Кілька разів я дуже близько підбиралася до свого РВ, тому дуже рада, що мені нарешті вдалося його поліпшити.

Знаю, що можу бігти ще швидше, адже сьогодні ввечері я припустилася кількох помилок. Але погода була чудовою для того, щоб показувати високі результати.

Я дійсно в хорошій формі й дуже щаслива бути тут. Італія найкраща країна для легкої атлетики. Мені подобається атмосфера, яка тут панує, – вона допомагає мені бігти швидше.

Я була не дуже задоволена своїм зимовим сезоном: на чемпіонаті Європи в приміщенні, в Торуні, не вийшла до фіналу. Це було сильне розчарування, а на додачу після змагань ще й мій тест на COVID 19 виявився позитивним. Я не десять днів опинилися зачиненою у готельному номері без можливості тренуватися або приєднатися до збору. Це був дуже складний період для мене».

Швидше Рижикової пробігла лише Фемке Боль, яка зуміла встановити рекорд Нідерландів 53.44 с.

Етап в Італії став для чинної чемпіонки Європи Марини Бех-Романчук другим турніром літнього сезону. Вже в першій спробі вона показала найкращий результат нинішнього сезону (6.51 м). Потім поліпшила його до 6.64, але до п’ятої спроби один сантиметр програвала Шантель Малоун з Британських Віргінських островів, яка йшла третьою. А для виходу до фіналу трьох Бех-Романчук потрібно було підніматися вище.

Українка зуміла додати у п’ятій спробі і з результатом 6.79 м кваліфікуватися з другої позиції до фіналу трьох. Але в ньому результати, показані до цього, нівелюються, тож саме від заключного стрибка залежало, хто яке місце посяде. Бех-Романчук зробила заступ і стала третьою. Німкеня Малайка Міхамбо, якій належав найдальший стрибок цього вечора – 6.82, – друга (6.33 у фіналі трьох), а перемогла сербка Івана Шпановіч (6.56 м. Найкращим стрибком для неї залишилися 6.74м). Вона повернулася у «діамантовий» сектор після майже дворічної паузи, викликаної травмами й ситуацією у світі, яка виникла через пандемію COVID 19.

Як і для Марини Бех-Романчук для українця Андрія Проценка цей турнір став другим у літньому сезоні. Щоправда, перший вихід у сектор для стрибків у висоту у нього був також на етапі «Діамантової ліги» –  в Досі. Тоді він став третім. У Флоренції Проценко посів четверте місце, але зробив це з найкращим результатом сезону – 2.30 м.

Не зумівши подолати 2.27 м з двох спроб, заключну Проценко переніс на 2.30 м і ті йому підкорилися. Він та італієць Джанмарко Тамбері були єдиними, хто перелетів цю висоту з першого разу. Проте змагання на цьому не закінчилися, й наступні 2.33 Андрій, на жаль, поки що не подолав. Він четвертий, попереду Мутаза Есса Баршима, який поступився йому за спробами.

За спробами визначилося й те, хто які місця посяде з першого по третє. Лідер світового сезону Ілля Іванюк подолав 2.33 м з першого разу і здобув другу поспіль перемогу на етапах «Діамантової ліги». Австралієць Брендон Старк другий, а Тамбері замкнув першу трійку.

Фото (c)Wanda Diamond League

Надзвичайно цікавою і напруженою виявилася боротьба з бігу на 5000 метрів серед чоловіків. Рекордсмен світу Джошуа Чептегей вперше нинішнього сезону вийшов на старт цієї дистанції. Саме він тривалий час лідирував, але втримати першу позицію йому не вдалося. У підсумку він шостий (12:54.69 хв).

Норвежець Якоб Інгебрігтсен провів тактично грамотний забіг. Якийсь час він навіть біг дещо позаду лідируючої групи, але контролював відставання і ще перед заключним колом став її частиною. На фінішну пряму Інгебрігтсен вийшов разом з ефіопом Хагосом Гебріветом. Здавалося, що фінішують два спринтери, жоден з яких не хоче поступатися перемогою. Та норвежець усе ж зміг не просто фінішувати першим, а ще й встановити новий рекорд Європи з бігу на 5000 метрів – 12:48.45 хв. Гебрівет другий (12:49.02 хв). Першу трійку замкнув канадієць Мохаммед Ахмед (12:50.12 хв).

Попередній рекорд Європи належав бельгійцю Мохаммеду Мурі й був встановлений ще у 2000 році в Брюсселі – 12:49.71 хв.

Відзначимо також стрімкий прогрес переможця першого етапу Мохамеда Катіра. Він скинув зі свого попереднього РВ, показаного на етапі в Гейтсхеді, 18 секунд і на п’ять секунд поліпшив національний рекорд Іспанії – 12:50.79 хв. Саме Катір після двох етапів очолює «діамантову гонку».

«Сьогодні я ніби виграв золото глобального турніру. Це якесь божевілля. Я очікував на особистий рекорд, адже з моменту встановлення мого попереднього пройшло вже два роки. Думав, що вибіжу з 13 секунд, але цей рекорд Європи – це щось просто неймовірне.

Тепер я можу вигравати медаль. Якщо я здатний перемагати найкращих бігунів, значить, я також можу виграти й Олімпійські ігри. Я не чекав такого часу й рекорду, але по тренуванням бачив, що готовий бігти настільки швидко, щоб зробити це. Але знати щось і втілити в життя – це різні речі», – зазначив Якоб Інгебгрітсен після фінішу в інтерв’ю організаторам.