Токіо-2020: історична довідка й прев’ю кваліфікацій четвертого дня змагань

959

Метання молота, чоловіки

Кваліфікація

Початок змагань (за київським часом): 03:00 – група А (Михайло Кохан), 04:30 – група В (Гліб Піскунов)

Кваліфікаційний норматив: 77.50 м або 12 найкращих за результатом

Україна має неабиякі традиції у змаганнях з метання молота. Ще за радянських часів Юрій Сєдих встановив світовий рекорд, який тримається і нині (86.74 м), та виграв два олімпійські золота – у 1976 і 1980 роках. На той момент він жив в Україні й тренувався в Анатолія Бондарчука, який у Монреалі-1976 також метав і став тоді третім, а за чотири роки до того виграв золото.

В історії незалежної України на перших для неї Олімпійських іграх в Атланті бронзовим призером став Олександр Крикун. У фіналі він показав результат 80.02 м, а на десять сантиметрів від нього відстав Андрій Скварук і посів четверте місце. В Лондоні-2012 у кроці від п’єдесталу зупинився Олексій Сокирський, який на той момент ще виступав за Україну.

В сектор Токіо вийдуть два українці. Михайло Кохан став єдиним в історії 20-річним атлетом, який метнув молот за 80 метрів. На Олімпійські ігри він приїхав у статусі чинного чемпіона Європи серед молоді і в якості фіналіста чемпіонату світу-2019. В його кар’єрі були Олімпійські ігри, щоправда, юнацькі. Їх він упевнено виграв. В Японії суперники будуть сильніші, чого лише варті поляки Павел Файдек і Войцех Новіцкі. Хоча цього сезону Михайло їх уже перемагав….

Гліб Піскунов, як і Кохан, теж вигравав юнацькі Олімпійські ігри. Але зробив це на чотири роки раніше. Цього року в кар’єрі Піскунова був один результат за 77 метрів, показаний у лютому. Чи вдасться йому повторити цей показник в Токіо й чи вдасться їм з Коханом вийти у фінал, дізнаємося вже зовсім скоро.

А чи знали ви, що…? Вага чоловічого молота – 7.26 кг, діаметр кулі – 110-130 мм, довжина – близько 1.215 м.

Стрибки з жердиною, жінки

Кваліфікація

Початок змагань (за київським часом): 13:20 – група А (Марина Килипко), група В (Яна Гладійчук)

Кваліфікаційний норматив: 4.70 м або 12 найкращих за результатом

Свого часу рекордсменкою світу була українка Анжела Балахонова. На Олімпійських іграх їй не вдалося виграти медаль, але в Афінах-2004 вона посіла шосте місце (4.40 м).

Після Балахонової поки що жодній з українок не вдавалося вийти до фіналу. Чи зміниться картина на Олімпіаді-2020, залежатиме від Марини Килипко і Яни Гладійчук, які представлятимуть нашу країну на Іграх у Токіо.

Килипко вже знає, що таке Олімпійські ігри. Більше того, в Ріо-2016 вона була надзвичайно близька до виходу у фінал. З другої спроби українка подолала 4.55 м, а до 12-ки найсильніших пройшли ті, хто зробив це з першого разу.

На чемпіонаті України в червні Килипко поліпшила свій же національний рекорд до 4.70 метрів, які до того ж стали перепусткою в Токіо.

Яна Гладійчук кілька років наближалася до того, щоб нарешті потрапити на чемпіонат Європи. Взимку вона виконала норматив і виборола право стрибати на континентальній першості в приміщенні, а влітку за світовим рейтингом потрапила й на Олімпійські ігри.

А чи знали ви, що…? Довжина планки 4.50 м, а вага – 2.25 кг.

Прев’ю півфіналів з бігу на 400 метрів з бар’єрами серед жінок читайте вже незабаром на сайті ФЛАУ.

Трансляцію змагань дивіться на UA:Перший та на Суспільне|Спорт.

Розклад змагань і результати