Токіо-2020: Кохан у фіналі, Тентоглу вириває золото в Ечеварії, а Камачо-Квінн переписує історію

1281

Четвертий день легкоатлетичних змагань на Олімпійських іграх почався для України з приємних новин. Дебютант Олімпійських ігор, 20-річний Михайло Кохан у другій спробі метнув молот на 78.36 м і став одним з п’яти атлетів, які виконали кваліфікаційний норматив і напряму вийшли до фіналу змагань.

Решту сім метальників молота добирали за результатом. На жаль, до числа перших 12-ти не вдалося пробитися Глібу Піскунову. Він 20-й (73.84 м).

«Результатом не дуже задоволений. Були плани потрапити до фіналу, не дивлячись на сильні результати суперників, – зазначив у коментарі сайту «Жорстка атлетика» Гліб Піскунов. – За цей рік зрозумів багато помилок у підготовці й у наступному році буду їх виправляти».

***

8.41 м – з таким результатом завершився фінал зі стрибків у довжину серед чоловіків. І показали його відразу два атлети – кубинець Хуан Мігель Ечеварія та грек Мілтіадіс Тентоглу. Але на відміну від стрибків у висоту, тут переможець був лише один. За другою кращою спробою переміг грек (8.15 і 8.09 відповідно).

Бронзу виграв ще один кубинець Майкел Массо (8.21 м). Чинний чемпіон світу Таджей Гейл виступав з травмою коліна і не зміг ввійти до вісімки найсильніших, яка продовжувала боротьбу за медалі. Після двох заступів він стрибнув на 7.69 м і став 11-м.

***

Встановивши у півфіналі олімпійський рекорд з бігу на 100 метрів з бар’єрами (12.26 с), Жасмін Камачо-Квінн у фіналі переписала історію Пуерто-Ріко, ставши першою олімпійською чемпіонкою своєї країни (12.37 с). Світова рекордсменка, американка Кендра Гаррісон друга (12.52 м), у трьох сотих позаду Меган Таппер з Ямайки.

***

Перше коло з бігу на 1500 метрів виграла кенійка Фейт Кіпйегон. До наступного кола напряму потрапила й Сіфан Хассан з Нідерландів. Попри падіння на заключному колі, вона зуміла піднятися й виграти свій забіг. Нагадаємо, що напередодні Хассан подолала перше коло з бігу на 5000 метрів, але й цими двома дистанціями вона не обмежиться. Голландка має намір стартувати також з бігу на 10000 метрів. Натомість одна з претенденток на найвищі місця марокканка Рабаб Арафі достроково завершила дистанцію 1500 метрів.

***

Сенсацією зі знаком мінус став виступ на дистанції 200 метрів бронзової призерки Олімпійських ігор Токіо з бігу на 100 метрів Шеріки Джексон. Ямайчанка спробувала вийти до півфіналу малою кров’ю, але натомість фінішувала лише четвертою, а її 23.26 с не вистачило для того, щоб відібратися далі за часом.

Решта фавориток впевнено подолали перше коло. Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс (22.22 с), Шон Міллер-Уйбо (22.40 с),  Крістін Мбома (22.11 с – юніорський світовий рекорд), Ґеббі Томас (22.20 с), Муджінга Камбунджі (22.26 с, повторення рекорду Швейцарії), Марі-Жозе Та Лу (22.30 с), Елейн Томпсон-Хера (22.86 с) і Дафне Скіпперс (23.13 с) продовжують боротьбу на Олімпіаді.