Токіо-2020: п’ятірка Килипко і кваліфікація висоти

3365
Фото (с)Alexander Hassenstein/Getty Images for European Athletics

Марина Килипко показала найкращий результат зі стрибків з жердиною на Олімпійських іграх в українській історії. Вона посіла п’яте місце. Чи могла виступити в Токіо ще краще? Цілком можливо. Принаймні стрибок на 4.70 – національний рекорд, встановлений нею на чемпіонаті України в Луцьку, – давав на це надії.

Про те, що могла, говорить і Марина. Принаймні стрибнути на висоту свого ж рекорду. Але, за її словами, не вистачило тренера.

Впродовж багатьох років Килипко працює з харків’янином Віктором Шевцовим. З ним вона потрапила на свій перший у кар’єрі юнацький чемпіонат світу в 2011 році, з ним підкорила олімпійську кваліфікацію в Ріо-2016, била рекорди України, пробилася в Токіо-2020. Разом вони переживали й перемоги, й поразки. Тому слова й емоції атлетки в інтерв’ю UAПерший після виступу цілком зрозумілі.

«Підготовка була хорошою, всі бачили, що я готова стрибати мінімум на 4.70. Я зробила все, що від мене залежить. Але вважаю, що поряд має бути тренер. Це стрибки з жердиною, у нас все настільки індивідуально, що ніхто, крім нього не зміг би мені допомогти, – не могла зупинити сліз Марина Килипко, спілкуючись з журналісткою UA Перший Дар’єю Кузнецовою. – Просила, щоб тренер поїхав, але його все ж не включили до складу команди. Я стала п’ятою, а могла стрибнути вище. Ти вбиваєш себе, скільки вкладаєш, потім їдеш – і залишаєшся в секторі одна!

Хотілося показати високий результат. Звісно, задоволена, що п’ята у фіналі Олімпійських ігор, адже це високе місце. Але могло бути інакше: тренер знає мене від А до Я, ми 15 років працюємо разом, і мені його дуже на вистачало».

Олімпійською чемпіонкою стала американка Кейті Нагеотте (4.90 м).

***

Ще в одному фіналі українці змагалися зі спортивної ходьби на 20 км. Щоправда, зробили це не настільки успішно, як Килипко. Іван Лосєв фінішував 49-м (1:33:26 год), а Едуард Забуженко – 52-м (1:39:38 год).

Олімпійське золото виграв італієць Массімо Стано (1:21:05 год), залишивши позаду двох господарів змагань, японців Кокі Ікеда (1:21:14 год) і чинного чемпіона світу Тошиказу Яманіші (1:21:28 год).

***

У ранковій програмі всі три українки – Юлія Левченко, Ірина Геращенко і Ярослава Магучіх – подолали кваліфікаційні 1.95 м і тепер виступлять у фіналі зі стрибків у висоту.

Геращенко й Левченко змагалися в групі А й стрибнули на 1.95 м з третьої спроби. Для Юлі цей результат став найкращим у сезоні. Магучіх стрибала в групі В. 1.95 вона перелетіла з першого разу.

Після кваліфікації атлетки поспілкувалися з UA Перший.

Ірина Геращенко і Юлія Левченко: «Розуміли, що будемо стрибати 1.95, адже в сезоні в усіх були високі результати. Насправді, тренування були легші, ніж змагання. Кваліфікація забрала нерви, особливо у тренерки, Ірини Пустовойт.

Раді, що подолали це коло. Тепер у фіналі потрібно стрибати так, як ми вміємо».

Ярослава Магучіх: «Ця кваліфікація була для мене однією з найскладніших, але я впоралася. Подолавши 1.90 з другої спроби, зрозуміла, що більше немає шансів на помилку.

Коли йшла на кваліфікацію, ще не думала про фінал. Розумію, що для всіх це найголовніший старт, але намагалася виходити, насолоджуватися й проходити далі. Рада, що всі три українки будуть у фіналі».

***

На жаль, до фіналу не вдалося вийти українській жіночій естафетній команді 4х400 метрів. Катерина Климюк, Аліна Логвиненко, Вікторія Ткачук і Анна Рижикова подолали дистанцію з найкращим результатом нинішнього сезону (3:24.50 хв) і фінішували шостими в забігу, а за підсумком двох стала дев’ятою – в кроці від вирішального кола змагань.