З Токіо в Саппоро: спекотні старти скороходів і марафонок

1721

Погодні умови в Саппоро, де відбувають олімпійські змагання зі спортивної ходьби й марафону, наклали відбиток на виступи й результати спортсменів. Більшості з них не те що не вдалося показати найкращий час у сезоні, вони навіть не наблизилися до нього. Та й до фінішу змогли дістатися далеко не всі.

Найвище місце зі спортивної ходьби в українській команді посіла Марія Сахарук. Вихованка Валентини Борисюк їхала в Саппоро лідеркою команди на дистанції 20 км. Під час підготовки до Олімпійських ігор атлетка й тренерка приділили дуже багато уваги роботі над технікою, й це виправдало себе. Не отримавши жодного зауваження від суддів, Сахарук перетнула фінішну лінію дистанції 20 км 19-ю (1:34:04 год). Ганна Шевчук фінішувала 27-ю (1:36:27 год), а Людмила Оляновська – 43-ю (1:40:20 год).

Олімпійською чемпіонкою зі спортивної ходьби на 20 км стала італійка Антонелла Пальмізано (1:29:12 год). Сандра Лорена Аренас з Колумбії була другою (1:29:37 год). На третій позиції впевнено йшла бразилійка Еріка Рока де Сена, але перед самим фінішем судді завели її на пітлейн і бронзу виграла китаянка Хун Лю (1:29:57 год). Де Сена, відбувши дві хвилини штрафу, зі сльозами на очах фінішувала 11-ю (1:31:39 год).

***

Олімпійськими іграми мала завершитися кар’єра двох легендарних скороходів – світового рекордсмена француза Йоганна Дініза та олімпійського чемпіона-2016 словака Матея Тота. Але прощання зі спортом видалося не тим, на яке всі сподівалися.

Дініз упродовж дистанції 50 км кілька разів зупинявся, наздоганяв лідерів і знову зупинявся. Зрештою, він так і не зміг завершити дистанцію.

Матей Тот впевнено тримався в групі лідерів, але чим ближчим був фініш, тим складніше було Тоту. Він почав відставати, не маючи сил витримати заданий темп, і перетнув фінішну лінію 14-м (3:56:23 год).

Поляк Давід Томала спеціалізувався зі спортивної ходьби на 20 км, демонструючи середні результати. Цього року він вирішив щось змінити й тимчасово спробувати себе на дистанції 50 км. Експеримент вдався на всі сто. Домала почав відриватися від лідируючої групи, незважаючи на фаворитів, і впевнено йти до своєї першої в кар’єрі медалі такого рівня – відразу золотої (3:50:08 год). Німець Джонатан Гілберт виграв срібло (3:50:44 год). А от на третій сходинці тримався іспанець Марк Тур, але на заключних метрах дистанції бронзовий призер чемпіонату світу-2019 канадієць Еван Данфі наздогнав іспанця й, вискочивши з-за його плеча, зміг стати третім і додати ще й олімпійську бронзу до колекції (3:50:59 год). Тур у дев’яти секундах позаду.

Мар’ян Закальницький посів 25-те місце (4:02:53 год), Валерій Літанюк став 39-м (4:14:05 год). Іван Банзерук достроково зійшов з дистанції. Зазначимо, що з 59 скороходів, які вийшли на старт, двох було дискваліфіковано (серед них – срібний призер Олімпійських ігор-2012 зі спортивної ходьби на 20 км Ерік Баррондо з Гватемали) і ще десять не фінішували.

***

Євгенії Прокоф’євій участь в Олімпійських іграх забезпечив титул чемпіонки України з марафону 2019 року. Саме вона була найкращою з наших атлеток на чемпіонаті світу-2020 з півмарафону, встановивши національний рекорд.

У Саппоро Прокоф’єва була єдиною з українок, яка змогла фінішувати на марафонській дистанції.

З 88 марафонок, які вийшли на старт у Саппоро, Прокоф’єва посіла 42-е місце (2:36:47 год). Вікторія Калюжна і Дар’я Михайлова, як і ще 13 атлеток не змогли фінішувати.

Переможний дубль оформили кенійки. Перес Джепчірчір виграла золото (2:27:20 год). Бріджид Косгей у 16 секундах позаду. Ще десять секунд їй програла американка Моллі Зайдел і виграла бронзу (2:27:46 год).

***

Попереду в Саппоро ще одні змагання – у заключний день Олімпійських ігор, 8 серпня, на старт вийдуть марафонці. Україну представлятимуть Богдан-Іван Городиський, Олександр Сітковський і Микола Нижник.

Попередня статтяЩодо відсутності особистого тренера Марини Килипко в складі команди на Олімпійських іграх-2020
Наступна статтяЯрослава Магучіх – бронзова медалістка Олімпійських ігор